Mineralizator V6
Mineralizator V6
Panele, Podbitki - Solidnie
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
Wcale nie maja duzego wyboru, chciałem kupic easy carbo to mieli tylko carbo aqua artu, chcialem folie na tył czarną, brak, chciałem gąbkę drobnoziarnistą - brak. Pozatym ceny za wysokie. Zestaw shrimp seta 30 - stka ponad 230zł a na allegro 130zł, to jest kolosalna roznica nawet biorac pod uwage koszty wysyłki
Łukasz
zoosklepy w marketach sa dla innego "targetu" :)lukaszLDZ pisze:Wcale nie maja duzego wyboru,i
PS
soli do mineralizacji z "firmy" akwanawozy na 100% tam nie uswiadczy sie
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 13:19 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.
Może Romek szuka tamtego bo z opisu produktu wynika jakoby dozujac go do wody wiadomo było jakies wartosci poszczególnych pierwiastków sie ma w wodzie konkretnie. Ja tam był do Crystali lał pół na pól , kranówa z RO, krążą po sieci informacje, że CR jest wrazliwa na zwiazki azotu i miedzi, ale wodę o twardości do 10 gh wytrzymuje spokojnie . W kranie ja i Romek mamy gh - 9, kh - 7-8, więc, lejac pół na pół z RO spokojnie dadzą radę. Jedynie PH jest 7,2
Tak myslę na chłopski rozum oczywiście
to wziąłem. Dozowanie CO2 załatwia natomiast sprawe ph , tyle, że zapewne nie będzie co2 w tak małym zbiorniku, ale kto wie 
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 16:30 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz
lukaszLDZ pisze:W kranie ja i Romek mamy gh - 9, kh - 7-8,
skad takie wartosci ? w kranie? lodzkim??? nie ma takiej mozliwosci
http://www.zwik.lodz.pl/module-Technolo ... -ID-3.html
- krzych0062
No chłopaki...obiema "ręcamy i nogamy" podpisuję się pod postami Jabol-a Niestety, ale takiego towaru w sklepach typu Kakadu, Zoo Natura się nie uświadczy...pozostaje net lub uśmiech w stronę sklepów "niesieciowych" np. właśnie Rybarium, jeśli chce się zaoszczędzić na kosztach przesyłki

czytaj j.w....Nie ma takiej opcji i obojętnie, czy są to rurki miedziane, plastikowe, czy jakieś tam...no chyba, że mieszka ktoś na blokowisku, które ma własną stację uzdatniania wody...to też jest możliwe, jednak o takowym nie słyszałem...Przyznam, że nie wszędzie me ucho przytykam...jabol pisze:skad takie wartosci ? w kranie? lodzkim??? nie ma takiej mozliwosci
Nie łódzka kranówa, ale w aleksandrowie, inne ujęcie wody, wartosc podana w milivalach w kranie to 3,2 milivala według pgkim, to ok 9 ciu powiedzmy w niemieckiej. Mi w akwarium po dniu spada o jednostkę , czasem dwie.jabol pisze:lukaszLDZ pisze:W kranie ja i Romek mamy gh - 9, kh - 7-8,
skad takie wartosci ? w kranie? lodzkim??? nie ma takiej mozliwosci
http://www.zwik.lodz.pl/module-Technolo ... -ID-3.html
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 22:26 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Tu potwierdzam. Miedź je zabija jak każde krewetki a azot powoduje brak rozmnażania.lukaszLDZ pisze:CR jest wrazliwa na zwiazki azotu i miedzi, ale wodę o twardości do 10 gh wytrzymuje spokojnie.
Co do twardości GH w domu mam ok 18 a CR żyją i mają się dobrze. Nawet potomstwa się dochowałem. Nie jest to taka ilość jak w mniejszych twardościach ale jest.
Co do mineralizatora to Romek pomyśl o AquaDur Plus. Równie wydajny i dość tani w dozowaniu w takich ilościach jak ty potrzebujesz. Ja miałem i używałem ale odpuściłem na rzecz mieszania RO z kranem ale dosłownie na oko ;) Dużo RO i czasem trochę kranówki.
Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 12:22 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr