mętna woda
mętna woda
Witam, od pewnego czasu mam metna wode, wyglada to jak taka mgiełka, czy to moga byc pierwotniaki??? Akwa 120x40x60 filtracja jbl 900 swiatło 2 x45 wat jadna swietlówka 10000 k.
Jak to dziadostwo zwalczyc?? POMOCY!!
Jak to dziadostwo zwalczyc?? POMOCY!!
Ostatnio zmieniony 2011-02-03, 17:10 przez tomala78, łącznie zmieniany 1 raz.
To ja się podepnę, od tygodnia mam to samo;/ Myślę aby w weekend zaciemnienie zrobić na 3 dni, może to coś da;/ ?
akwa 100x50x50
filtr jbl e 900 + jakiś wewnętrzyny
oświetlenie 130 W 10h (zmniejszyłem dzisiaj do 6h)
nawożenie EI + EC + CO2
Podmiana 80l trochę pomogła ale następnego dnia znowu to samo;/
akwa 100x50x50
filtr jbl e 900 + jakiś wewnętrzyny
oświetlenie 130 W 10h (zmniejszyłem dzisiaj do 6h)
nawożenie EI + EC + CO2
Podmiana 80l trochę pomogła ale następnego dnia znowu to samo;/
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.
Re: mętna woda
- silnie napowietrzac
- lampa UV
- ozonator
PS
czy aby cos w ostatnim czasie nie "kombinowaliscie" w akwa?
- lampa UV
- ozonator
PS
czy aby cos w ostatnim czasie nie "kombinowaliscie" w akwa?
tomala78 pisze:a moze byc to przyczynaq ze umyłem filtr pod bierzaca woda??? moze bakteri kupic i dolac???
oooooooooooooooo matko :). mowiac delikatnie: zresetowales biologie w akwa - czyli de facto akwa zaczyna dojrzewac od poczatku (do tego przesadzanie itp) - takze masz odpowiedz :)
PS
dolej bakterii do filtra i do wody (codziennie po pare ml), a najlepiej jakbys wyplukal u siebie w akwa czyjs dojrzaly filtr :)
zresetowales biologicznie akwa. nie masz bakterii. w akwa jest mowiac delikatnie: szambo (zwiazki azotu, zapewne amoniak i azotyny). do tego rozwoj pierwotniaka zabiera tlen i moze powodowac przyduchetomala78 pisze:Padły mi 3 skalarki, a 3 nastepny pływaja pod lustrem wody jakby im tlenu brakowało:(
tomala78 pisze:jak doleje bakterie to bedzie dobrze??????
http://www.google.pl/search?q=cykl+azot ... =firefox-a