Sera Laboratory dla poczatkujacych Parametry wody

ODPOWIEDZ
pawelz

Sera Laboratory dla poczatkujacych Parametry wody

Post autor: pawelz »

Znalazłem w sieci na stronie Sery dość ciekawy kalkulator. Nie widziałem go nigdzie wcześniej na forum więc postanowiłem się z Wami podzielić.
Na pewno przyda się to młodym stażem akwarystom, którzy tak jak ja o parametrach w akwariach wiedzą nie wiele.

Link: KLIK

Awatar użytkownika
hasky

Post autor: hasky »

calkiem ciekawy tescik:) niestety do jego wykonania potrzebne jest 1345 innych testow. hehe na jedno wychodzi bo badajac poziomy innych parametrow wiemy czy jest za duzo czy za malo. Zgadzam sie jednak ze dla poczatkujacytch akwarystow rewelacyjny kalkulator. Dobrze ze pozniej kazdy wynik jest z osobna opisany :)
Jestem sobie luźny Janek, kiedyś miałem parkę brzanek ;)

pawelz

A mam pytanie jeszcze dla bardziej doświadczonych akwarystów. Na początek większość ludzi kupuje testy wody paskowe i teraz pytanie jak się mają te testy i wartości do tego linka co podałem, czy można wg. tabelki na testach paskowych wprowadzić dane do w/w kalkulatora

Awatar użytkownika
hasky

Tak dokladnie, Nie wazne jaki test (chociaz niektore marki podobno przeklamuja) ale wartosci sa takie same. Sam stosuje kropelkowe ale tylko ze wzgledu na hmmm nie wiem chyba moja wrodzona dokladnosc. Z roznica nie powinno byc problemu wiec wartosci mozesz wrzucac smialo w kalkulator. Do kazdego testu jest opis jak go uzyc i nie jest istotne jaki to rodzaj.

pawelz

Ok, tylko jak rozwiązać problem z oznaczeniami, na tej stronie Sery dane podaje się w ilości kropli, a na opakowaniu testów paskowych jest np. (stopien)d

Awatar użytkownika
hasky

Napisz cos wiecej o tych paskowych. Rodzaj firma itd. Zgaduje ze nie sa to konkretnie akwarystyczne testy. Podpowiedziec moge tylko tyle ze moze gdzies w instrukcji drobnym druczkiem jest jakis przelicznik.

Z reguly np przy KH czy GH do 5ml dodajesz po jednej kropli mieszajac az wyjdzie konkretny wynik z paskami hmmm raczej nie nakapiesz :)

Moze ktos bardziej "zaawansowany" sie wypowie.

pawelz

tak wygląda tabelka na tych testach:

Obrazek Obrazek
zdjęcia zapożyczone z innego forum

to zdjęcie jest do paskowych testów JBL 5w1 i 6w1
Ostatnio zmieniony 2011-08-18, 20:17 przez pawelz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

wszystkie opinie o paskowych testach jakie słyszałem były lekko mówiąc nie pochlebne :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
hasky

tez sporo slyszalem, glownie na temat blednego odczytu NO3. Roznica ponoc drastycznie podnosi poziom wzgledem kropelkowych. No coz... kalkulator ze strony sery nie jest obowiazkowy. Co do brakujacych danych... moze dokup sobie te testy ktorych wartosci nie mozesz przelozyc wzgledem kropel etc wtedy bedziesz mial pelnie informacji. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”