Filtr UV-C

ODPOWIEDZ
lopuch

Filtr UV-C

Post autor: lopuch »

Witam rozważam rozpoczęcie używania filtra UV-C w moim 375l zbiorniku. Ma ten zbiornik docelowo być BW (ale nadal nie mogę zdobyć pniaka który by miał imitować zatonięte stojące drzewa coś takiego jak Yorki miał przez chwilę w swoim BW - wstępnie mam osobę która szuka takiego czegoś ale nie wiem czy się uda będzie to dębina). I teraz moje wątpliwości czy taki filtr ma jakiś sens jeżeli woda nie będzie przejrzysta bo takie zabarwienie będzie raczej miała po włożeniu korzenia. Obecnie taka nie jest ale pewnie w najbliższej przyszłości będzie (taką mam nadzieję). I teraz druga część wątpliwości mam filtr kanistrowy UNIMAX 500 do którego jest możliwość dokupienia takiego właśnie filtra UV czy lepszym rozwiązaniem było by zamontowanie zewnętrznego filtra UV na wylocie z filtra (jednym z wylotów). Jeżeli druga opcja jest lepsza to macie jakieś propozycje dobrego filtra UV-C?

jabol

Re: Filtr UV-C

Post autor: jabol »

..ale w jakim celu chcesz go zalozyc ?

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie wiem czy istnieje swobodna konfiguracja mocy lampy UV dedykowanej do Unimaxa.
Wiem,że są 9W,ale przecież,to słabe jak na Twój zbiornik.
Ja w 300 litrach używam 18W.
Moim zdaniem lepszą opcją jest zewnętrzna lampa,gdyż sam możesz wybrać moc.

Jak coś do BW,to posiadam coś takiego z korą.
Obrazek
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lopuch

Post autor: lopuch »

Jeżeli chodzi o cel to mam mieć paletki więc głównie w celu pozbyciu się jak największej ilości bakterii i pasożytów z toni wodnej no i glonów. Ale pytanie czy w wodzie o barwie herbaty UV-C będzie działać tak jak powinno. Co do mocy to sprawdzałem u różnych producentów i do mojego litrażu proponują właśnie 9-11W ale to są takie dane producentów nie orientowałem się głębiej w temacie jeszcze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”