Akwarium 54-112 litrow. Jakie rybki?

sleam

Akwarium 54-112 litrow. Jakie rybki?

Post autor: sleam »

Witam,
w najbliższych czasie chce zakupić akwarium i teraz aby nie popelnic błędu, tak jak w moim dotychczasowym akwarium, prosił bym abyście pomogli mi z wyborem rybek do niego. Chcialem w nie wpuscic z 8 neonkow 2 skalary, ale to moze byc zly pomysl. Zaraz powiecie ze skalary np potrzebuja tego i tego, dlatego wlasnie was pytam zebu uniknac stresu u rybek. Co tak naprawde chcialbym w akwarium, ryby male ktore plywaly by w stadzie i 1-4 wieksze zeby "panowaly" w akwarium :)
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 20:18 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

www.google.com
Nie obraź się ale takich tematów są setki. Zaproponuj coś a my to skorygujemy w miarę możliwości. ;-)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

skalary absolutkie odpadaja, najprościej, bo przecież kazdy ma inny gust, wejdx w net google Twoim przyjacielem, wpisz nazwy rybek , które Ci sie podobaja i poszukaj o minimalnych wymaganiach jakie musza byc spełnione, aby hodowac je z powodzeniem bez uszczerbku dla zdrowia. Noeny jak najbardziej ale trzeba dopasowac ilośc do litrazu
Łukasz

sleam

A znacie jeszcze jakies mniejsze ryby podobne do neonkow ktore mogly by pelnic ta samą role :)

Awatar użytkownika
Irek

Brzanki, bystrzyki, żwawiki..... dużo tego. Na prawdę łatwo to wszystko znaleźć. ;-)
Ostatnio zmieniony 2011-11-03, 18:35 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.

sleam

Powiedzcie mi coś na temat:
Barwieniec Czarny
Brzanka Odeska
Brzanka Purpurowa
Bystrzyk Amandy
Drobniczka Jednodniówka
Neon czarny, czerwony, innesa

Chce wiedzieć jak te rybki będą się sprawować w stadach w akwarium 60l.
No i nie mogłem znaleźć większych ryb które nadawały by się do takiego akwarium wraz z tymi małymi rybami :( pomóżcie jak możecie... :(

Ale bardzo proszę nie krzyczeć, nie pali się - Kubiszon

Poprawiłem się, przepraszam :)
Ostatnio zmieniony 2011-11-03, 20:14 przez sleam, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Neon czarny - miałem stadko 20 szt w 126l, spokojna rybka nie wadząca żadnej innej - w sytuacji zagrożenia zbija się w stado, tak pływają oddzielnie, potrzebują dużo zieleni oraz przestrzeni do pływania więc ja w swoim trzymałem środek wolny a w narożnikach dużo zieleni. Neon czarny jest większy od innych neonów więc będzie się to przekładało na ilość szt. w zbiorniku - w 60l raczej dużej ilości nie będziesz miał.
Miałem wtedy do tego pielęgniczki kakadu. :-)

Opisy gatunków, które wymieniłeś są dostępne w necie, jak pisał Irek. Możesz się tam wszystkiego dowiedzieć. Najważniejsze nie przesadzić z ilością i wielkością do takiego litrażu. No i dobrać gatunki ze sobą aby sobie nie przeszkadzały. Więc zaproponuj całą obsadę i wtedy można przedyskutować. :-)
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 08:54 przez mario150375, łącznie zmieniany 1 raz.

furious tomash

Post autor: furious tomash »

sorry Panowie za offtopic, ale już jakiś czas mnie to mierzi... odsyłanie do googla...
to po co jest to forum? tylko dla funcjonowania giełdy? tak to na każdy problem można odpowiedziec > "szukaj w googlach" ;)

pozdrawiam
bla bla bla...

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Z jednej strony masz rację, natomiast jest druga strona medalu.
Trudno mieć wszystkie gatunki w swoich akwariach na tyle długo aby coś na ten temat powiedzieć. Ja miałem neony czarne i mogę powiedzieć dużo o nich, nie tylko opierając się na danych książkowych. A opisy gatunków osobiście czerpię z neta, z książek itp. Tutaj mam okazję podzielić się z wiedzą i uzyskać wiedzę od innych pasjonatów ale bardziej unikatową, której trudno szukać w książkach itp. W sumie imho nie warto dublować opisów. Bo w jakim celu?
Pisałem, że najlepiej jest zaproponować obsadę (korzystając z książek, z neta itd). A potem rzucić na forum bo może ktoś już te gatunki miał i może powiedzieć coś więcej. Czyli, żeby inni uczestnicy forum nie decydowali o tym jakie rybki się komuś podobają (bo każdy ma swój gust i swój cel w założeniu akwarium) tylko doradzili w ramach swojego doświadczenia czy takie zestawienie / ilość jest w porządku.
Imho sleam musi wiedzieć jakie większe ryby chce mieć (czy pielęgniczki, czy np gurami)bo w 60l przy ochocie posiadania stadka małych raczej nie poszaleje. Ja miałem Kakadu.
No i jeszcze czy chce mieć akwarium towarzyskie czy biototypowe bo w tym drugim dobór jest okrojony do regionu.

pozdrowienia dla wszystkich :-)

Awatar użytkownika
Irek

Podejrzewam, że będziesz miał mało światła nad baniakiem, także amandy mogą się fajnie wybarwić. 15-20 sztuk
furious tomash, Ale trzeba dać z siebie chociaż minimum a nie czekać na gotowca.

sleam

Irek posłuchałem cię i poszukałem w googlach, ale własnie tak jak powiedział mario150375 po to pytam się na forum aby zaczerpnąć wiedzy u innych hodowców, aby dowiedzieć się czegoś więcej niż to co jest napisane na linkach w google. Będzie to akwarium towarzyskie :) Znalazłem dosyć tanio akwarium 96l. więc raczej na takie się skuszę :)

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

bierz 96l i nie zastanawiaj się, resztę sobie dokupisz. Przy małym zarybieniu filtr ci na jakiś czas wystarczy. Potem zmienisz na większy. Moja porada- dużo cierpliwości i będziesz na prawdę zadowolony z akwa.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

sleam

W zasadzie to chce 250-300... ale niestety nie mam gdzie go wsadzić :D Ponieważ dzielę pokój z bratem :( No ale 96 wezmę jak jeszcze będzie, chyba że znajdę 112 to wtedy wezmę :) No to muszę chyba zmienić nazwę tematu :)

Teraz dla was abyście mogli mi doradzić jakie ryby do takiego akwarium jako mniejsze ryby to:

10 Neonek Czarnych albo 15 Bystrzyków Amandy

Jako większe:

Myślę nad Bocją Wspaniałą ale do będzie za mały litraż do takiego akwarium co nie??
A wy jakie ryby proponujecie do takiego akwarium?? Powiedzmy że większe to dla mnie od 7cm w górę :)
Ostatnio zmieniony 2011-11-04, 20:23 przez sleam, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ryby proponujesz sobie sam,kierując się:
-tym,co Ci się podoba
-tym czy litraż jest wystarczający
-parametry wody

To Twoje akwarium,ma cieszyć Ciebie,a nie kogoś,kto wyboru dokonał za Ciebie.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

sleam

Lukiki wiem o co Ci chodzi :D Chodzi mi bardziej o to, że ktoś może mi zaproponować ryby na które specjalnie nie zwróciłem uwagi a jak przyjrzę się im dokładnie to mogą mi przypaść do gustu :) A tak nie wiem naprawdę jakie mogę mieć przeglądam i nic nie może przykuć mojej uwagi, a skalary mi się najbardziej podobają ^^

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”