pytanie o żarówkę 11-13W

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

jabol pisze:2700 K - czyli popularny kompakt jest dla Ciebie "żółty" ?
Oczywiście, że tak...jedynie Flora Glo-Hagena na odcień różowy w tej temp. barwowej...
Chyba nie podejrzewasz mnie o daltonizm? Od trzydziestu paru lat drukuję i jeszcze nie zdarzyła mi się reklamacja na kolor... :mrgreen: :-P
Dominigue...teraz zamotany jestem...potwierdzasz, czy negujesz ich żywotność? hihi ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-01-29, 13:28 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

jabol

Post autor: jabol »

krzych0062 pisze:
jabol pisze:2700 K - czyli popularny kompakt jest dla Ciebie "żółty" ?
Oczywiście, że tak...
uhm..no to w takim razie jesli 2700 K jest dla Ciebie "żółty" to cóż :-D ja zostaje przy manifeście mężczyzny :mrgreen:

btw - i tak mysle ze chodzilo nam o to:

Obrazek

Awatar użytkownika
krzych0062

jabol pisze:uhm..no to w takim razie jesli 2700 K jest dla Ciebie "żółty" to cóż
Wedle tego co zamieściłeś to i owszem, ale jeśli już to pomarańczowy a nie róż... :-P
A CO POWIESZ O 8000-8500k? My widzimy, jako różowe a na wykresie jest niebieskie. Musimy rozgraniczyć postrzeganie oka ludzkiego od fizyki...a ściślej optyki ;-)

jabol

krzych0062 pisze: Wedle tego co zamieściłeś to i owszem, ale jeśli już to pomarańczowy a nie róż... :-P
no jo- dlatego napisalem ze "pewnie w sumie o TO nam chodzilo"

krzych0062 pisze:A CO POWIESZ O 8000-8500k? My widzimy, jako różowe a na wykresie jest niebieskie. Musimy rozgraniczyć postrzeganie oka ludzkiego od fizyki...a ściślej optyki ;-)
a widzisz i tu jest MYK - otoz popelniasz blad gdyz ...pewnie mowiac o 8000-8500K myslisz o swietlowkach typu GROLUX ???

wiedz zatem iz info o tym iz maja one 8000-8500 K sa wytworem marketingowym z zamieszchlych czasow (jakies 8 lat temu).

w zwiazku z twoja uwage lat temu jw - zadzwonilem do owczesnego bezposredniego dystrybutora Sylvanii = Firmy Golland. ja mnie pamiec nie myli rozmawialem z ich Fachura paniem (Wisniewskim - jak dobrze pamietam). on wlasnie powiedzial mi o tej sciemie i o tym ze de facto - widmo Groluxa to widmo tzw NIEOZNACZONE

PS

chyba ze kminisz o jakiejs innej swietlowce

Awatar użytkownika
krzych0062

Akurat pomyślałem o Groluxie i wyrobie Aquaela... A co w takim razie z Philips-Aquarelle lub Aquastar-Sylvanii? Maja podaną temp. barwową...też to jest "myk handlowy"? A Hagen ze swoimi 18000K? Przecież juz gdzieś poruszaliśmy taki lub podobny temat... :-)

jabol

krzych0062 pisze:A co w takim razie z Philips-Aquarelle lub Aquastar-Sylvanii?)

heheh..jesli chodzi o aquarelle to duzo by ci powiedziala Faolan - to raz
dwa-ze swietlowka ta zostala wycofana z produckji jakies 3 miechy temu. mozna dryndnac do "filipsa" i byc moze ktos sie ulituje i powie "co i jak" - faktem jest ze pewne widma ze wzgledu wlasnie na swoja specyfike sa "nierejestrowalne"
krzych0062 pisze: A Hagen ze swoimi 18000K? Przecież juz gdzieś poruszaliśmy taki lub podobny temat... :-)
heh :) moja ulubiona swietlowka jest aqua-glo. robi taka fajna "landrynkę" z akwa jak malo ktora swietlowka. jednak ja slusznie zauwazyles - ma takie samo oznaczenie w Kelvinach jak Power-glo = 18000 K.

przykro mi :) :) :) ale nie powiem ci o co kaman - moje dopraszanie sie o wytlumaczenie tegoz zjawiska u przedstawiciela Hagena spelzly na niczym
Ostatnio zmieniony 2012-01-29, 00:40 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Wszystko się zgadza o czym mówimy, piszemy...z mej wiedzy wynika, że Aquarellę zaprzestano produkować dużo wcześniej...ale to już szczegół...Swego czasu też chciałem dowiedzieć się o co chodzi z tym Hagenem i nijak nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi...Ale kichać to...ważne, że wiemy o co chodzi i rośliny mają się dobrze :mrgreen:
Hm...z tym "jo" to wyczuwam nutkę sarkazmu...bo w Łodzi nikt tak nie mówi...no po za naszą dwójką...hehe :mrgreen: A wiadomo, że to krzyżacka klechtanka :-P

Awatar użytkownika
Dominique
Kontakt:

Post autor: Dominique »

Wow, ale się rozpisaliście Panowie :-) miło poczytać o waszych doświadczeniach i wnikliwych dociekaniach o co kaman ;-)

W takim razie pozostaje pytanie kiedy żarówkę zmienić.... póki wszystko rośnie to pewnie nie ma co wymieniać.

A i jabol dzięki za poglądowy rysuneczek, przydatny :-D
475l - nature
45l - crystale
72l - red cherry
30l - blue
126l - malawi - młode

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”