Wąż ogrodowy podłączony do kranu

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

lukaszLDZ pisze:nie wiem czy dobrze kombinuje
Źle kombinujesz...bo taki prefiltr to jedynie mechanicznie wyłapie brudy, chlor i podobne badziewie to wkład węglowy a jeszcze inne żywice jonowymienne ;-)

Hex

Post autor: Hex »

masz filtry dostępne na allegro, które w prawdzie zakłada się na wężu doprowadzającym wodę do pralki ;p ale też by się sprawdziło hehe

furious tomash

Post autor: furious tomash »

czekałem na ukamieniowanie, a tu proszę, wielu forumowiczów uskutecznia proceder lania wody
PS. takie wolne myśli nie są ostatnio mile widziane na forum, idę na karnego jeżyka
bla bla bla...

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

krzych0062 pisze:
lukaszLDZ pisze:nie wiem czy dobrze kombinuje
Źle kombinujesz...bo taki prefiltr to jedynie mechanicznie wyłapie brudy, chlor i podobne badziewie to wkład węglowy a jeszcze inne żywice jonowymienne ;-)
Hm moze wystarczyłoby aby te syfki wyłapac, albo mozna zamontowac takie potrójny prefiltr jaki mam na osmozie, dwa sendymentacyjne jakies i jeden wlasnie weglowy:) tylko cisnienie wody byłoby znacznie mniejsze pewnie i mija sie to z celem.

http://www.woda.com.pl/index.php?p326,f ... w-1-2-cala. - lecz takie cos to juz jakis koszt ale nizej jest jest alternatywa
cos tanszego, moznaby tutaj zamontowac tylko wklad weglowy i z glowy mamy chlor i takie tam cena 30zł a wklad weglowy kosztuje 9 zł wymieniamy go raz na kwartal czy iles tam, zerknijcie

http://allegro.pl/filtr-narurowy-nie-os ... 26001.html
Ostatnio zmieniony 2012-03-05, 23:37 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 2 razy.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

a ktoś sprawdzał jak to działa??
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

To rodzaj prefiltra przedosmotycznego, w aukcji jest tam jakis wkład inny, ale moznaby wlozyc tam wklad weglowy pasujacy tam, sam wkład weglowy kosztuje ok 10zł. Mam takie potrójne prefiltry w osmozie, oczyszczaja wstepnie wode zanim przejdzie przez docelową membranę. Po kolorze jednego z prefiltrów sendymentacyjnego, widac, ze cos na nich zostaje. A tak jak mowil Krzysiek wklad wegowy natomkast wyłapuje chlor chociazby. Dzieki temu membrana jest mniej obciązona. Ja mysle zeby zamontowac przykładowo pod zlewem jeden w/w w linku prefiltr i wlozyc tam wklad weglowy, woda po przejsciu przez takie cos bedzie naprawde niezla( nie osmotyczna, ale nie o to mi chodzi) za prefiltrem podlączamy wąz i od razu do akwa. Mysle, że to mogłoby byc niezłe bezpieczne i w sumie dośc tanie rozwiązanie do podmian, koszt ekslopatacji niewielki a dla ryb lepiej ;-) Tak kombinuje
Ostatnio zmieniony 2012-03-05, 23:50 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

Nie sądziłem, że temat się aż tak rozwinie :)
Problem polega na tym, że w miejscu gdzie mam kran nie mam prysznica. Mam kran i nie jestem w stanie założyć na niego węża (wetknąć na siłę, założyć ani nasunąć). Muszę mieć jakąś końcówkę, która będzie miała taki gwint jak to co trzyma sitko.
Słyszałem o trójnikach na wężach doprowadzających wodę, ale wtedy będę mógł wybrać tylko pomiędzy zimną albo gorącą.
Wolałbym coś bezpośrednio na kran.

Mam niedaleko prysznic, ale ze słuchawki leci też albo zimna albo gorąca więc to się mija z celem (tak - popsute i nikomu się nie chce naprawić).

lukaszLDZ

Nie wiem jaki masz kran, moznaby zamontowac pomiedzy sciana a kranem taki zaworek. Nie wiem jak to wygląda u Ciebie
Łukasz

chwialek

Post autor: chwialek »

lukaszLDZ pisze:...
zamontuje na takim węzu filterek narurowy z wkładem polipropelynowym c
...to pomoze mi pozbyc sie z wody chloru pewnie oraz innego syfu
Wkład polipropylenowy pomoże pozbyć się syfu (piasek, pył, zanieczyszczenia stałe) mechanicznie, chloru on nie usuwa.

lukaszLDZ

Masz rację, w takim razie wkład węglowy, dzownilem do firmy i lącnzie z wkladem nowym koszt niecale 50zł takiego narurowego z wkladem węglowym, mozna na stałe zamontowac pod zlewem
Łukasz

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Pysio, z doświadczenia wiem, że jak w markecie budowlanym nie ma czegoś na stoisku hydraulicznym, to znajdę to na stoisku sprężarek. Weź ze sobą nakrętkę perlatora, a na pewno dobierzesz coś co ci odpowiada z gwintem pod wylewkę baterii.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Pysio
Kontakt:

Kupiłem coś takiego Gardey, ale ustrojstwo jest cholernie drogie, prawie 60 zł zapłaciłem. Cóż zobaczymy co z tego będzie, tak czy owak mogę mieć i kran i na szybko podłączyć wąż więc jest super. Dorobiłem sobie kolanko z rurki plastikowej. Może nie wygląda najlepiej, ale działa :) Zaraz zobaczę czy to wszystko działa tak jak bym tego sobie życzył.

EDIT: Wszystko działa. Zaworek jest przy akwarium. Kolanko szczelne. Git malina.
Teraz w drugą stronę, spuszczać wodę do kibelka oddalonego o 4 metry. Jeśli będzie wąż na podłodze a potem wejdzie do muszli, to woda nie będzie miała większego problemu aby spływać? Oczywiście akwarium jest wyżej jak muszla. Zastanawiam się czy nie zastosować jakieś małej pompki...
Ostatnio zmieniony 2012-03-06, 17:46 przez Pysio, łącznie zmieniany 1 raz.

discus6

Post autor: discus6 »

Pysio pisze:Problem polega na tym, że w miejscu gdzie mam kran nie mam prysznica. Mam kran i nie jestem w stanie założyć na niego węża (wetknąć na siłę, założyć ani nasunąć). Muszę mieć jakąś końcówkę, która będzie miała taki gwint jak to co trzyma sitko.[/quote
Ja jakiś czas temu za grosze z niemieckiej "wystawki" kupiłem coś takiego http://www.rybarium.pl/category/akcesoria-podmianawody .Nakręcam na kran,odkręcam na chwilę wodę w kranie która zasysa wodę z akwarium a następnie zakręcam wodę w kranie i woda z akwarium leci do zlewu.Następnie przesuwam wajchę w drugą stronę i woda z kranu leci do akwarium :-) .
discus6

Pysio
Kontakt:

Za 150 zł ? To ja chyba wolę siłę grawitacji :)

furious tomash

Post autor: furious tomash »

równie dobrze mozna napisać "za 60 zł?", gardena ma cholernie duze ceny
bla bla bla...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”