czas wolny na łonie natury (Łódź i okolice)

rozmowy na dowolne tematy
Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

blue3003 pisze:Co do wędkowania w Czarnocinie to należy zapomnieć. Tamten związek jest dosyć hermetyczny i nie tak łatwo tam się dostać.
A reszta jak pisałeś.
Zmyliła mnie mnogość osób, które moczyły kija ;]
chodysVR6 pisze:Pabianka, jak pojedziesz jeszcze dalej do szczecińskiej jest jeszcze jeden staw.
A salon mitasubaszi jest na Liściastej.
Wiem jak tam dojechać, a teraz znam i nazwę - dzięki :)

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Gdyby nie podpis na zdjęciami z pierwszego postu, to dałbym sobie rękę uciąć, że to staw w Konstantynowie a nie na Lublinku. :-P
Jeśli chodzi o inne ciekawe miejsca, to można jeszcze wspomnieć o lasach w okolicy miejscowości Nakielnica. Jest stosunkowo czysto, no i w sezonie grzybów pod dostatkiem. ;-)

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

Polecam Ldzań. W kierunku Łasku / Sieradza tuż za Dobroniem (w Dobroniu na światłach w lewo). Ultra czysta rzeka. Jest jedno (znane mi) miejsce, gdzie kompie się dużo dzieciaków bo woda jest ciepła i jest bardzo płytko. Jak się drogą pojedzie dalej to jest stary młyn (niedawno się tam zarwał most jak ciężarówka wjechała :) ) i ogólnie jest tam bardzo pięknie. Można odpalić grilla, są plaże przy rzece no i sporo lasów.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Ja z kolei polecam jeziora białe i Powidzkie, oba ok. 2 h jazdy samochodem z Łodzi, a tereny oczywiście stosunkowo czyste. Miejsce na majówkę to natomiast ciekawe miejsca nad Pilicą, bo tych sporo, kierunek Spała, Inowłódz, dalej to już co komu pasuje. Generalnie nad Pilicę nie jeździ tyle ludzi, spokój i cisza. chyba, że ktoś miał pecha i tyłek przy tyłku: o zgrozo :evil:
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Na zdrowiu spotkałem się ze zwierząt wodnych z kilkoma gatunkami żab, traszkami, okoniami, karpiami i linami.
Ponadto poza krzyżówkami są tutaj figlarne łyski. Nawet jak sięgam pamięciom były tu kiedyś łabędzie. Fauna w zbiornikach też dość różnorodna.
Woda wydaje się być mimo wszystko czysta biologicznie choć widać pokaźną ilość śmieci ;/
Generalnie przepływ wody mógłby być większy, ale to już leży w gestii natury.
Zdziwiłem się tym, że odcięli dopływ w stawach, które znajdują się w lesie tzn. po tej drugiej stronie mostu gdzie są drewniane kładki.
Zawsze było tam sporo wody no i życia. Może po prostu to jakaś niedrożność nie wiem. Dno niecki wyglądało na wilgotne więc to świeża sprawa.
Kilka zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Traszki? :shock: tam? :shock:
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Zgadza się !
Widziałem ich dużo w tym bajorku na przedostatnim zdjęciu, więc w większych pewnie też są.

Nie wiem czy ktoś pamięta te czasy, kiedy staw obok mnie tj. staw w parku Reymonta tętnił wszelakim życiem ?
To było przed czyszczeniem zbiornika.
Ludzie wpuszczali tutaj wszystko co się da i to się adoptowało.
Kiedyś złapałem żółwia czerwonolicego wygrzewającego się na słońcu.
Były tam: sumy, szczupaki bardzo duże okazy, amury!, okonie, płocie, karpie liny oraz gro raków. Oczywiście żabki też były (często łapałem kijanki dla żółwii).
Z roślin pamiętam głównie moczarkę i jakieś lilie chyba, które pięknie rosły w lewym rogu.
Potem komuś się zachciało to wyczyścić i postawić niezbędną fontannę.
Z tego co tam teraz pływa to tylko karasie i nieliczna płoć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Incognito, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
kdk
Kontakt:

Post autor: kdk »

Incognito pisze: Generalnie przepływ wody mógłby być większy, ale to już leży w gestii natury.
Zdziwiłem się tym, że odcięli dopływ w stawach, które znajdują się w lesie tzn. po tej drugiej stronie mostu gdzie są drewniane kładki.
To są stawy bezdopływowe. Stawy były ręcznie wykopane przed wojną. Do 90 r. do ich napełniania używano wody z pobliskiej parowozowni. Obecnie służą do tego dwie studnie głębinowe wykopane przy drugim stawie od al. Unii oraz w pobliżu alejki wiodącej do lunaparku. Ponadto do stawów spływają wody opadowe z parku i pobliskich ulic. Akurat stawy są dopełniane świerzą wodą, bo po zimie cuchnęły. W ub. roku obiecywano czyszczenie dna w tym roku. Pożyjemy zobaczymy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Dziękuję bardzo za te informacje, z niewiedzy łatwo palnąć głupotę ;)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Pysio pisze:Polecam Ldzań. W kierunku Łasku / Sieradza tuż za Dobroniem (w Dobroniu na światłach w lewo). Ultra czysta rzeka. Jest jedno (znane mi) miejsce, gdzie kompie się dużo dzieciaków bo woda jest ciepła i jest bardzo płytko. Jak się drogą pojedzie dalej to jest stary młyn (niedawno się tam zarwał most jak ciężarówka wjechała :) ) i ogólnie jest tam bardzo pięknie. Można odpalić grilla, są plaże przy rzece no i sporo lasów.
Byłem tam dziś po jakiś 10 latach i praktycznie nic się nie zmieniło poza tym, że bardziej obrosło :)
Woda czysta w formie herbatki, żółty piasek trochę badyli się znajdzie, ale raczej o kąpiące się dzieci nie ma się co bać. Władze tamtejszej gminy mogłyby trochę lepiej dbać o czystość tj. kosze się po prostu przesypują, a widać, że to sprawa z przed kilku dni.
Co do fauny to jest barwna jeśli chodzi o środowisko wodne. Udało mi się zobaczyć kiełbie, płoć i chyba karpia, w zaroślach na pewno czaiły się szczupaki :)
Koryto rzeki czasami po kostki na całej szerokości, a czasem tak na oko spokojnie ok. 2 metrów.
Miła atmosfera, jest nawet boisko do gry w badminton'a bądź jak ktoś ma siatkę to i do siatkówki.
Może kilka zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... caid=1e608

Uważajcie z tym czasem wolnym... niby malutkie jeziorko a chłopaka wciągnęło... już nie wnikam jak bardzo był podpity...
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

W tym tygodniu miałem też przez kilka dni możliwość obcowania z naturą w okolicach:
-Inowłódz
-Spała
-Piotrków Trybunalski
-Nowe Miasto.
Wspaniałe czyste rzeczki w tym znana Pilica. Pachnące bujne lasy i mega czyste powietrze.
Bogata fauna i flora. Miałem okazję ujrzeć poza trzodą: liczne ptaki wodne, łabędzie i bociany, ślady bytowania bobrów, różnorakie ryby, padalca, zwinkę, a nawet żmiję !

Ponadto byłem na spływie kajakowym na trasie Piotrków Trybunalski - Inowłódz.
Niezapomniane przeżycia na prawdę polecam. Widoki są warte poświęcenia dłuższego czasu, bo akurat mojej ekipie spływ zajął 6 godzin, zaś regularnie osoby, u których wynajmowaliśmy kajaki mówili o 4,5 h. Zdecydowanie nie polecam tego typu rekreacji osobom bojącym się wody, głębokości i niepotrafiącym pływać, bo nie które odcinki wymagają dużej ostrożności i rozwagi.

Dodam, że w centrum Inowłodza, za studnią jest sklep, w którym można kupić przepyszne lody :mrgreen:

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Polecam miejscowośc Adamów i fajne plaże niedaleko nad zalewem. Super, czyste ppwietrze i mało ludzi nawet. Incognito cos więcej o tym spływie, moze jakis namiary gdzie co i jak i za ile ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

lukaszLDZ pisze:Polecam miejscowośc Adamów i fajne plaże niedaleko nad zalewem. Super, czyste ppwietrze i mało ludzi nawet. Incognito cos więcej o tym spływie, moze jakis namiary gdzie co i jak i za ile ;-)
W Adamowie również byłem :)

Co do spływu to organizatorzy są bardzo elastyczni. Można się dogadać co do ilości sprzętu, dnia i godziny. My zamówiliśmy dwa dni przed terminem spływu 1 kajak 2 os. i 1 3os. i wszystko było gotowe na kipie. 2 godzinne spóźnienie po naszym wcześniejszym telefonie potraktowali też na spokojnie.
Cena jest zależna od długości spływu, ilości osób i sprzętu. Nas z Piotrkowa do Inowłodza ta zabawa kosztowała za wyżej wymienione "strzały" 120 zł / 5 osób = 24zł./os. Cena spływu w takim samym układzie tyle, że ze Spały do Inowłodza to koszt 90 zł. co się całkowicie patrząc na długość trasy i atrakcje podczas niej nie opłaca.
To wygląda tak, że na głównej plaży w Inowłodzu jest brązowa budka i przy niej zazwyczaj ktoś stoi z już przygotowanymi kajakami na przyczepie i busem. Cała ekipa pragnąca spłynąć jest zawożona busem w dane miejsce i stamtąd puszczana w miejsce startu :)
Jeśli ktoś bardzo chce to mój kolega powinien mieć jeszcze w telefonie numer do jednego z tych Facetów.

Potrzebne jeszcze jakieś informacje ? :)

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Dzieki za info ale zmartwiles mnie tym, że jak ktos kiepsko pływa to sobie nie poradzi, nie jestem pływakiem w sumie ledwo utrzymuje sie na wodzie :-P
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”