Jak świecić?
Jak świecić?
Pełno tego wszędzie i raczej większy bałagan niż wartościowe informacje.
- Jak długo świecić? (Ile na ile na start czy może pełną mocą jak jak lubi Łukasz)
- Kolejność świetlówek? Teoretycznie dla roślin to nie ma znaczenia ale...
- Mając zestaw 4 rur dwie zapalam na 12h a pozostałe dwie na czas "wzmożonej aktywności słońca" i świecą w sumie np. 6-8h? Dodatkowe wyłączają się np. godzina lub dwie przed zgaszeniem głównego światła. Jak myślicie dobry pomysł?
- T5 czy T8 ale to raczej retoryczne pytanie.
- Jak długo świecić? (Ile na ile na start czy może pełną mocą jak jak lubi Łukasz)
- Kolejność świetlówek? Teoretycznie dla roślin to nie ma znaczenia ale...
- Mając zestaw 4 rur dwie zapalam na 12h a pozostałe dwie na czas "wzmożonej aktywności słońca" i świecą w sumie np. 6-8h? Dodatkowe wyłączają się np. godzina lub dwie przed zgaszeniem głównego światła. Jak myślicie dobry pomysł?
- T5 czy T8 ale to raczej retoryczne pytanie.
Pierwsze akwarium moje, było świecone 1/3 mocy i zaczynałem od 5 godzin. Jednak kiepsko znosiły to rośliny, musiałem mieć na start same mało wymagające rośliny, które potem trzeba było wymienić na inne, docelowe. Kolejne akwarium oświetlałem, jak wspomniałes, jak radził Łukasz
świeciłem pełna mocą 195w ale zaczynając od 6 godzin, co2 oczywiście i potas na początek, było trochę problemów jak to na początku ale bez przesady. Po połtora miesiąca świecę 8,5 godz, docelowo będzie 9-10 nie więcej.
Myslę, że tak jest lepiej.
PS: myślę , ze 12 godzin to za dużo, zwłaszcza w początkowym okresie, nawet jeśli to są tylko dwie rury. 10 godzin to max, ale to moje zdanie. Zresztą sam zauważysz że niektóre rośliny niezależnie od światła same sie zwijają o pewnej porze, zwłaszcza limnofilie ( aromatica, sessiliflora).... wszystko zależy jaka masz roslinność.
PS: myślę , ze 12 godzin to za dużo, zwłaszcza w początkowym okresie, nawet jeśli to są tylko dwie rury. 10 godzin to max, ale to moje zdanie. Zresztą sam zauważysz że niektóre rośliny niezależnie od światła same sie zwijają o pewnej porze, zwłaszcza limnofilie ( aromatica, sessiliflora).... wszystko zależy jaka masz roslinność.
Ostatnio zmieniony 2012-05-04, 11:31 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Tak, co do roślin to masz racje, że nie ma co przesadzać z długością "dnia" bo i tak część roślin ma to w liściach (czytaj nosie) i idzie wcześniej spać. Od niedawna świecę dodatkowymi rurami i tak się zastanawiam czy dawać je od razu czy załączać później i wcześniej wyłączać? Co do tych 12h to mam tak od kilku dni wcześniej dzień trwał 10h ale jakoś rewelacji w roślinach nie widziałem (przyrost bardzo powolny)
Nie szukałbym przyczyn marnego przyrostu w tych 10 godzinach a gdzie indziej. Nigdy nie świeciłem więcej aniżeli 10 godz i wszystko rosło jak trzeba. Teraz nawet mniej i wszystko rośnie jak na drożdzachProspero pisze:Co do tych 12h to mam tak od kilku dni wcześniej dzień trwał 10h ale jakoś rewelacji w roślinach nie widziałem (przyrost bardzo powolny)
Łukasz
Dokładnie. Świecenie powyżej 10 godzin jest dla mnie bezcelowe. Ja świecę 8,5-9 godzin. Jeżeli szukać problemów w ścietle to przede wszystkim w jego mocy niż długości świecenia. 
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne

''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl
Jest - 128l - ogólne
''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl
posiadam 240 L i oswietlenie do tego 3x 54W t5 u mnie swiatlo zapala sie o godzinie 12 a gasnie o godzinie 22.00 co daje 10 godzin swiatla+ do tego podaje mikro oraz makroelementy codziennie przed zapaleniem sie swietlowek i uwazam ze na poczatek 10 h to za duzo biorac pod uwage dojrzewanie zbiornika spowoduje to nadmierny wzrost glonu wiem to po sobie w twoim wypadku zaczalbym od 8 godzin w zaleznosci jeszcze jakie tam masz roslinki, a ogolnie teraz zrobilbym w ten sposob ze wlalbym wode do zbiornika podlaczyl filtr ustawil swiatlo na 6 h i po 3-4 tygodniach dopiero wsadzilbym rosliny i wpuscil ryby i wszystko to dlatego zeby nie trzebabylo tych roslin pozniej czyscic z tych glonow w trakcie dojrzewania zbiornika
Ten jest tragiczny.

..a ten działa idealnie prawie jak zegar atomowy. Raz ustawiony pyka jak trzeba.
Co wybrać w wersji "szynowej"??
Ostatnio zmieniony 2012-05-07, 11:03 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.
ja mam takie mechaniczne z castoramy za 9,99
tanio i przyjemnie, a najważniejsze, ze działają

http://www.castorama.pl/programator-mec ... 02567.html
tanio i przyjemnie, a najważniejsze, ze działają

http://www.castorama.pl/programator-mec ... 02567.html
Co by tu napisać...