Jak świecić?

Prospero
Administrator

Jak świecić?

Post autor: Prospero »

Pełno tego wszędzie i raczej większy bałagan niż wartościowe informacje.

- Jak długo świecić? (Ile na ile na start czy może pełną mocą jak jak lubi Łukasz)
- Kolejność świetlówek? Teoretycznie dla roślin to nie ma znaczenia ale...
- Mając zestaw 4 rur dwie zapalam na 12h a pozostałe dwie na czas "wzmożonej aktywności słońca" i świecą w sumie np. 6-8h? Dodatkowe wyłączają się np. godzina lub dwie przed zgaszeniem głównego światła. Jak myślicie dobry pomysł?
- T5 czy T8 ale to raczej retoryczne pytanie.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Pierwsze akwarium moje, było świecone 1/3 mocy i zaczynałem od 5 godzin. Jednak kiepsko znosiły to rośliny, musiałem mieć na start same mało wymagające rośliny, które potem trzeba było wymienić na inne, docelowe. Kolejne akwarium oświetlałem, jak wspomniałes, jak radził Łukasz ;-) świeciłem pełna mocą 195w ale zaczynając od 6 godzin, co2 oczywiście i potas na początek, było trochę problemów jak to na początku ale bez przesady. Po połtora miesiąca świecę 8,5 godz, docelowo będzie 9-10 nie więcej. ;-) Myslę, że tak jest lepiej.

PS: myślę , ze 12 godzin to za dużo, zwłaszcza w początkowym okresie, nawet jeśli to są tylko dwie rury. 10 godzin to max, ale to moje zdanie. Zresztą sam zauważysz że niektóre rośliny niezależnie od światła same sie zwijają o pewnej porze, zwłaszcza limnofilie ( aromatica, sessiliflora).... wszystko zależy jaka masz roslinność.
Ostatnio zmieniony 2012-05-04, 11:31 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Prospero
Administrator

Tak, co do roślin to masz racje, że nie ma co przesadzać z długością "dnia" bo i tak część roślin ma to w liściach (czytaj nosie) i idzie wcześniej spać. Od niedawna świecę dodatkowymi rurami i tak się zastanawiam czy dawać je od razu czy załączać później i wcześniej wyłączać? Co do tych 12h to mam tak od kilku dni wcześniej dzień trwał 10h ale jakoś rewelacji w roślinach nie widziałem (przyrost bardzo powolny)

lukaszLDZ

Prospero pisze:Co do tych 12h to mam tak od kilku dni wcześniej dzień trwał 10h ale jakoś rewelacji w roślinach nie widziałem (przyrost bardzo powolny)
Nie szukałbym przyczyn marnego przyrostu w tych 10 godzinach a gdzie indziej. Nigdy nie świeciłem więcej aniżeli 10 godz i wszystko rosło jak trzeba. Teraz nawet mniej i wszystko rośnie jak na drożdzach ;-)
Łukasz

Awatar użytkownika
Spicy99

Post autor: Spicy99 »

Dokładnie. Świecenie powyżej 10 godzin jest dla mnie bezcelowe. Ja świecę 8,5-9 godzin. Jeżeli szukać problemów w ścietle to przede wszystkim w jego mocy niż długości świecenia. ;-)
Było m.in. ~60l
Jest - 128l - ogólne
Obrazek
''Rybom woda, ludziom zgoda'' - Aleksander Fredro
www.akwaczest.pl

Prospero
Administrator

Mocy mam 2x39W i 2x45W dla 200L więc tragedii nie ma raczej.

lukaszLDZ

Na 200 l netto czy brutto, masz odbłysniki, bo bez odbłysników lub chociazby folii część tego światła ucieka po prostu, dopiero realnie z odbłysnikiem mozna mówic o tej mocy która wynika bezpośrednio ze świetlówek, mniej więcej.
Łukasz

Prospero
Administrator

Brutto + odbłyśniki więc tym bardziej tragedii nie ma.

padrem

Post autor: padrem »

posiadam 240 L i oswietlenie do tego 3x 54W t5 u mnie swiatlo zapala sie o godzinie 12 a gasnie o godzinie 22.00 co daje 10 godzin swiatla+ do tego podaje mikro oraz makroelementy codziennie przed zapaleniem sie swietlowek i uwazam ze na poczatek 10 h to za duzo biorac pod uwage dojrzewanie zbiornika spowoduje to nadmierny wzrost glonu wiem to po sobie w twoim wypadku zaczalbym od 8 godzin w zaleznosci jeszcze jakie tam masz roslinki, a ogolnie teraz zrobilbym w ten sposob ze wlalbym wode do zbiornika podlaczyl filtr ustawil swiatlo na 6 h i po 3-4 tygodniach dopiero wsadzilbym rosliny i wpuscil ryby i wszystko to dlatego zeby nie trzebabylo tych roslin pozniej czyscic z tych glonow w trakcie dojrzewania zbiornika

Prospero
Administrator

No dobra... to teraz inna kwestia :)

Jakich zegarów używanie? Mam dwa różne i jedne z Castoramy.... mają napisane dokładność +-1min/miesiac ale u mnie to chyba na godzinę bo po miesiącu mam juz prawie inną strefę klimatyczną. Sprawdziłem kilka.

padrem

Post autor: padrem »

ja uzywam zwyklego najtanszego i 2 razy w roku go tylko kalibruje chwila moment i po zabiegu myslalem nad elektronicznym ale ten sie w zupelnosci sprawdza elektroniczny zamontuje do automatycznego podawania nawozow.

Prospero
Administrator

Obrazek

Ten jest tragiczny.

Obrazek

..a ten działa idealnie prawie jak zegar atomowy. Raz ustawiony pyka jak trzeba.

Co wybrać w wersji "szynowej"??
Ostatnio zmieniony 2012-05-07, 11:03 przez Prospero, łącznie zmieniany 2 razy.

lukaszLDZ

Po co taka super dokładnośc w oświetleniu, ;-) bez przesady ja uzywam zwykłego z kółkiem i tez jest oki, myslę, że nie ma sie co nad tym zastanawiac, rozkminic jak działa i tyle ....atomowa dokładnośc jest tu zbędna.
Łukasz

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ja mam takie mechaniczne z castoramy za 9,99

tanio i przyjemnie, a najważniejsze, ze działają

Obrazek
http://www.castorama.pl/programator-mec ... 02567.html
Co by tu napisać... :-P

Prospero
Administrator

Śmieję się co do atomu ale wiecie jak sterownik robi podróże w czasie :) to... dziś 20 jest o 20 a za tydzień już jest 20 po....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”