Pytanie o wybór filtra do akwarium 90l

queen

Pytanie o wybór filtra do akwarium 90l

Post autor: queen »

Akwarium działa już prawie 2 miesiące. Na filtrze Aquael fan 1 - plus.

Spotkałam się z opinią na innym forum, że filtr jest niewystarczający do tego litrażu.

I teraz - mam 3 opcje ( mam trochę pozostałości akwariowych po rodzicach, stąd niżej wymienione filtry)

1. Zostawiam, jak jest.
2. Dorzucam na przeciwległą ścianę akwarium filtr fan 1 (starszy model).
3. Zakładam krowę- aqua szut senior (dość stary model, bez dodatkowego symbolu, nie ma napowietrzania, wytwarza tylko prąd wody. Wydajność do 400l/h).

Sama nie wiem, co robić. :-?

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Opcja czwarta-montuję kubełek zewnętrzny ;-)

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Dokładnie tak jak pisze Krzych... opcja czwarta oraz wywalenie tego co teraz masz bo to tylko klamot (nie jest konieczny przy opcji czwartej). Kilka dni temu miałem JBL'a e900 na sprzedaż jeszcze miał 2 lata gwarancji i tanio poszedł :mrgreen: do takiego baniaka aż nad to!
Ostatnio zmieniony 2012-09-23, 22:13 przez Prospero, łącznie zmieniany 1 raz.

queen

Chyba robiąc zbiórkę kasy na forum 8-)
Niestety jako że na 100% muszę dokupić świetlówkę 18 w z obudową, wymienić 2/3 roślin, nie ma absolutnie opcji zakupu filtra. Muszę wybierać z trzech opcji - zapewne zrozumiałe, że filtr zewnętrzny, lux, nowy i w ogóle to piękne wyjście, niestety w najbliższych miesiącach- nie.

Prospero
Administrator

Nie musi być nowy! Zdarzają się super okazje i czasem warto poszukać a co do roślin to nie zawsze trzeba kupować. Czasami można dostać coś od kolegów za przysłowiowe dziękuję lub góra Colę.

queen

Wiem, zresztą mam nadzieję, że wiele roślin uda mi się skompletować właśnie na zasadzie wymiany.
8-)

Gdyby jednak ktoś mógł mi odpowiedzieć która z konkretnie trzech opcji jest najlepsza- będę zobowiązana.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Hm...ciężko coś sensownego doradzić...ale ja wybrałbym wariant nr2 ;-)

Prospero
Administrator

No lepszy rydz jak nic.

queen

Ok, dzięki- na innym forum radzili mi założyć "krowę" - seniora..... zgłupiałam już w tym momencie.......

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak juz chcesz zamontować tego FANA to załóz tam większa gąbkę, seryjna na FAN-1 jest malusieńka. :-|
Łukasz

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Akwarystyka nie lubi półśrodków.
Jak coś robisz,to rób mądrze,albo w ogóle.
Filtr zewnętrzny,kubełkowy,to wybór najlepszy.
Jak nie masz na coś kasy,bo musisz przeznaczyć na co inne,to się z tego wycofaj,bo robiąc coś na pół gwizdka,to więcej kłopotów napotkasz na dalszej drodze niż z tego wszystkiego satysfakcji.

U mnie kupisz nowy filtr zewnętrzny multikani 800 za 90zł.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Lukiki pisze:Akwarystyka nie lubi półśrodków.
Jak coś robisz,to rób mądrze,albo w ogóle.
Jak nie masz na coś kasy,bo musisz przeznaczyć na co inne,to się z tego wycofaj,bo robiąc coś na pół gwizdka,to więcej kłopotów napotkasz na dalszej drodze niż z tego wszystkiego satysfakcji.
Święte słowa, niech każdy nowy adept akwarystyki sobie je zapamięta, sam jakieś dwa lata temu zadawałem takie pytania czytałem i czytałem, nie obyło się bez błędów, ważne jednak, że miały jednak one edukacyjny charakter. Queen - taki rodzaj filtracji daje rade w akwarium Low-Tech, gdze filtruje sobie jeden wewnętrzny na gabce mielący wodę ;-) Trzeba jednak spełnić i inne warunki aby to wszystko razem działało. Poczytaj o zbiornikach LT, może spodoba Ci się takie rozwiązanie. Widziałem pae takich i wyglądało to całkiem sensownie. Mam na mysli zbiornik typowo LT a nie zbiornik na ziemii i zastosowaniem technik HT.
Łukasz

queen

Troszkę już czytałam o low tech, ale nie spełniłam podstawowego warunku- nie dałam pod żwir ziemi.
Więc generalnie musiałabym zrobić zupełny restart, bo na żwirze takie akwarium się prawdopodobnie nie utrzyma.
Z drugiej strony nie planuję dozowania CO2, akwarium założyłam na takich zasadach, jakie podpatrywałam u ojca- tyle, że bo były lata 90 te. :roll:

kra

Post autor: kra »

Czy akwarium dziala? Zwierzeta maja sie dobrze, a rosliny rosna?
Bo jak wszystko się rozwija, to nie wiem czy jest sens ingerowac.

Jesli jednak mocniejsza filtracja potrzebna, to rób jak doświadczeni powyżej radzą - kup jakis filtr zewnetrzny. Używke za 100pln mozna wyrwac. Jak nie masz funduszy, to doloz jakis wewnetrzny ktory masz na skladzie, dozbieraj i kup zewnetrzny. ew wystrugaj jakiegos samopała z zalegajacej pompy.

queen

Akwarium działa, ryby w kondycji bardzo dobrej, parametry wody kontroluję- ph jest wysokie (7,5), ale stabilne, Kh, Gh po 7 (spadły po podmianie na wodę RO na przyjęcie otosków ), NO3 ok 4-5.
Rośliny są w żadnej kondycji- bo świetlówką 18w na 90 litrów (liczmy 85, bo nie zalane po brzegi)- daleko nie zajadę.
Tak więc inwestycją nie cierpiącą zwłoki jest druga świetlówka 18w, pozostawienie oraz dorzucenie roślin wyłącznie cieniolubnych.

Zastanawia mnie czy na ten skład akwarium pociągnę na Fan 1 plus.

Jest
-20microrasbor galaxy (kupowałam od osoby która miała rybki z giełdy, tam pakowane po 20 sztuk- podobno minimum 1/4 miała "paść", bo tyle miały przeprowadzek i stresów, nie padłą ani jedna)
-4 gupiki endlera
-4 otoski

W celu oczyszczenia akwarium i przewodów pokarmowych- ryby są w trakcie 4dniowego postu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”