tetratec - kolejność mediów.
tetratec - kolejność mediów.
kupiłem od kolegi z forum tetrateca ex600. zgodnie z zaleceniami kolejność mediów jest taka (od góry):
1koszyk:
włóknina
węgiel
gąbka
2 koszyk
biobale
3 koszyk
gąbka
ceramika
woda płynie z góry na dół, z dołu przefiltrowana pompowana jest do akwarium, tak mi się przynajmniej wydaje, czyli kolejno przechodzi przez włókninę, biobale i ceramikę na końcu
no i tu pojawił mi się problem bo producent napisał o wkładach:
bio filter balls to remove big particles (czyli po ludzku biobale filtracyjne do usuwania dużych cząstek) oraz,
filter floss pad to remove smallest particles (czyli po ludzku włóknina filtracyjna do usuwania najmniejszych cząstek).
i teraz niech mi ktoś wytłumaczy jaki jest sens najpierw dawać włókninę (która ma zatrzymywać NAJMNIEJSZE CZĄSTKI - czyli większe raczej też zatrzyma) a dopiero potem biobale które mają zatrzymywać cząstki duże?
normalnie nie kumam. na razie zostawiłem tak jak chce producent czyli włóknina najpierw ale co wy na moją logikę?
1koszyk:
włóknina
węgiel
gąbka
2 koszyk
biobale
3 koszyk
gąbka
ceramika
woda płynie z góry na dół, z dołu przefiltrowana pompowana jest do akwarium, tak mi się przynajmniej wydaje, czyli kolejno przechodzi przez włókninę, biobale i ceramikę na końcu
no i tu pojawił mi się problem bo producent napisał o wkładach:
bio filter balls to remove big particles (czyli po ludzku biobale filtracyjne do usuwania dużych cząstek) oraz,
filter floss pad to remove smallest particles (czyli po ludzku włóknina filtracyjna do usuwania najmniejszych cząstek).
i teraz niech mi ktoś wytłumaczy jaki jest sens najpierw dawać włókninę (która ma zatrzymywać NAJMNIEJSZE CZĄSTKI - czyli większe raczej też zatrzyma) a dopiero potem biobale które mają zatrzymywać cząstki duże?
normalnie nie kumam. na razie zostawiłem tak jak chce producent czyli włóknina najpierw ale co wy na moją logikę?
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
niestety nie wiem na 100 procent czy to leci z góry czy z dołu, w tej pokrywie/pompie nic nie widzę. wywnioskowałem ze z góry bo tak są narysowane strzałki w instrukcji oraz dlatego że włóknina była zabrudzona z góry. miała nawet (czysty) ślad od rączki od koszyczka i od przyciskającej ją z góry kratki. więc chyba jednak z góry.
(\ /)
(O.o)
(O.o)
Kazdy filtr proces filtracji zaczyna od dolu kubla,czyli jak na gorze masz wloknine,to jest,to ostatnie medium filtracyjne.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
- krzych0062
to znaczy z kolei że ceramika jest pierwsza, to dobrze?
"Niestety, ale nie każdy..."
zaraz się załamię :)
"Niestety, ale nie każdy..."
zaraz się załamię :)
Ostatnio zmieniony 2013-04-07, 13:36 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)
(O.o)
- krzych0062
Jeśli nie masz instrukcji zerknij na ten link i stronę 106...to trochę powinno wyjaśnić kwestię ułożenia mediów w kubełku
http://www.tetra.net/assets/Manual_Tetr ... H50447.pdf
http://www.tetra.net/assets/Manual_Tetr ... H50447.pdf
Ja jak miałem tetre EX 700 to o ile dobrze pamiętam było tak:od góry biała włóknina(wata) perlonowa, potem koszyczek z ceramiką i jedna gąbka, potem niżej koszyk z biobalami i gąbka. Może coś przekręciłem ale tak mniej więcej to było. Zresztą biobale i ceramike tetry zamieniłem na ceramike bodajże sery.