Oświetlenie."Dziwny objaw"

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Dzisiaj sprawdziłem u siebie i ku ogromnemu zdziwieniu na standardowej obudowie i oświetleniu leż neonówka pokazuje napięcie :) a z tego co wiem to żadna z firm robiących pokrywy nie wyposaża ich w uziemienie , bynajmniej ja nie widziałem pokrywy z wtyczką z uziemieniem.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

ale na plastikowej?? z zewnątrz??
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
michalpolak5

Post autor: michalpolak5 »

Na plastiku wewnątrz i to na suchym elemencie ale dziś już tego objawu nie mam , napięcie mam dalej na świetlówce.

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

Aby zamknąć może dyskusje na ten temat.

Koledzy, firmy nie wyposażają, ponieważ w ogromnej większości korzystają ze stateczników, które tego nie wymagają, gdyż są w odpowedniej klasie ochronności.
Z kolei my jak modernizujemy oświetlenie korzystamy czesto ze stateczników, które mają wyprowadzone podłączenie na PE. Stąd wynika, że należy to podłączyć, żeby uzyskać odpowedni stopień ochrony przeciporażeniowej. Nie podłączenie tego może skutkować skutkami tragicznymi, bo jak mówi przysłowie jest dobrze jak jest dobrze a przychodzi jedna chwili i ..... . Z drugiej strony brak podłączenia PE wtedy może skutkować zakłóceniami, migotaniem świetlówek itd.
Każda świetlówka "sieje" pole elektromagnetyczne (zresztą nie tylko świetlówki ogromna większość urządzeń również). Badając neonówką tak naprawdę wykrywamy właśnie te pole. Ale nie zawsze.... Bo gdy statecznik ma mieć podłączone uziemienie i tego uziemienia nie ma, a na skutek awarii następuje przebicie do PE, nie muszę pisać co wykryjemy... .

pozdrawiam :-)

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

jestem z zawodu elektrykiem, pracuje w PGE i z doswiadczenia wiem ze neonówki a szczególnie "te kupione na bazarze od ludzie ze wschodu" pokazują zawsze napięcie, mikroskopijne od naładowanego polem magnetycznym materiału, sprawdź miernikiem...

rekrut81

Post autor: rekrut81 »

Po sprawdzeniu mojej pokrywy przez mario150375 i małych poprawkach jest oki.Problemem natomiast jak się okazuje jest moja domowa instalacja(2 żyłowa)bez uziemienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”