Propozycja obsady
a potwory z ameryki południowej ci się nie podobają? np. płaszczki, arapajma, arowana, czworooki, Hydrolicusy, płazy beznogie, węgorz elektryczny, Acanthicus‑Adonis i wiele innych.
moja luba stawia teraz baniak z taka obsadą kupiłem jej do niego filt do oczka na 10 000l
bo sporo brudzą te rybki ale wrażenia kosmiczne z karmienia...
moja luba stawia teraz baniak z taka obsadą kupiłem jej do niego filt do oczka na 10 000l
bo sporo brudzą te rybki ale wrażenia kosmiczne z karmienia...
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 21:58 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
to tak po kolei :P
jakoś do mnie nie przemawia, taki większy węgorek
Radzimierz pisze:Mastacembelus armatus
jakoś do mnie nie przemawia, taki większy węgorek
teraz wiem czemu nie chciała usiedzieć na miejscu :P jak limnobium idzie do górypstrag222 pisze:Paprotnica swietnie daje sobie rade jako roslina pływająca, i za to ją lubie.
ciekawy, choć trochę mały jak na dno, może być posiłkiempstrag222 pisze:Pseudomystus siamensis
to w jakiej kolejności będą dodawani lokatorzy to wielka niewiadoma, bo to raczej rzadkie ryby, wielopłetwce będą raczej pokaźnych rozmiarów więc może być problem z młodymi osobnikami innych gatunków, biorę uwagi do serca, a czas pokaże co z tego wyjdzie, na razie szukam ciekawych rybek, potem popatrzę na ich wymagania, a potem zobaczę co mogę dostać i czy mnie na nie stać :P (chyba najważniejsze)Kubiszon pisze:Proponuję do wielopłetwca dołożyć kilka ryb z powyższej listy jako "główni lokatorzy" i od tego zacząć.
baniak postawie jak największy, to co podałem to minimum jakie mnie interesujeKubiszon pisze:Pamiętaj, jakie nie zrobisz - będzie za małe:) Stawiaj jak największe.
tzn?? lepszy drobny żwir?? mam sentyment do bazaltuKubiszon pisze:U mnie się to nie sprawdziło, piasek za bardzo izoluje ziemię.
obsada myślę, że się i tak zmieni kilka razy, to takie wyjściowe gatunki, które mnie interesują, jedynie główny lokator zostanie bez zmian, będę wdzięczny za sugestie, szczególnie, że masz dostęp do ciekawych rybekking pisze:jak na mój gust to się pozjadają te ryby przemyśl obsadę. Wybierz drapole o podobnych pyskach...
płaszczki, arapajma, arowana, czworooki, Hydrolicusy, płazy beznogie, węgorz elektryczny, Acanthicus‑Adonis
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 22:08 przez 3runer, łącznie zmieniany 2 razy.
Co by tu napisać... 
No bo to jest tak, że wszystko się da. Ale nie zawsze warto czy też nie zawsze musi się udać. Poza tym każdy baniak jest inny, każdy piasek jest inny i pewnie ziemia też. Miałem piasek bardzo miałki i u mnie wystąpił taki problem, że nie wytworzyła się za bardzo strefa pośrednia między samą ziemią - za żyzną dla roślin (korzenie się palą) a warstwą piasku, która była jałowa. A taka strefa to właśnie podstawa.pstrag222 pisze:Ale przecisz nie którzy mają ziemię pod piaskiem. Nawet na tym forum i jakoś utrzymują akwaria.
I nawet nie było takiego problemu jak opisuje King, że przy mieszaniu coś się uwalniało czy brudziło wodę. Po prostu rośliny wegetowały, nie będąc w stanie korzystać z zasobów ukrytych pod piachem.
Nawet przy likwidacji obawiałem się smrodu przeraźliwego a w sumie było to lekko wyczuwalne. Po prostu ziemia była zbyt odizolowana przez piach, nic tam się nie działo, a na pewno nie to co powinno wg zasady działania LT. Ale oczywiście wiem, że jest to do zrobienia, co widać po baniakach na forum. Po prostu nie polecam na taką skalę, bo wymiana potem takiej ilości podłoża to trochę zabawa...
ja kupowałem w castoramie po 7pln 25kg
na budowlance mieli na końcu kiedyś obok cementu...
był bardzo drobny rośliny w nim ładnie rosły
Ostatnio zmieniony 2011-12-06, 22:28 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.
-
furious tomash
heheking pisze:płaszczki, arapajma, arowana, czworooki, Hydrolicusy, płazy beznogie, węgorz elektryczny, Acanthicus‑Adonis.
brzmi jak zapowiedź kolejnego odcinka "rzecznych potworów" z Jeremy Wadem na discovery ;)
fajnie, że ludzie "porywają się" na baniaki z takimi "pupilami"
powodzenia 3runer
bla bla bla...
Mhm, tylko że z niczym nie można go trzymać, zje wszystko co żyje:)king pisze:prapłetwca zapodaj daje super całusy i latwo się karmi ślimaki wcina
Polecam ten piach, jest dużo lepszy od "zerówki" którą można kupić na giełdzie.king pisze:ja kupowałem w castoramie po 7pln 25kg
king napisał/a:
Polecam ten piach, jest dużo lepszy od "zerówki" którą można kupić na giełdzie.
Taki piach tylko w castoramie można dostać?
Mam nie daleko od siebie mrówkę tam też można sie spodziewać takiego piasku?
Polecam ten piach, jest dużo lepszy od "zerówki" którą można kupić na giełdzie.
Taki piach tylko w castoramie można dostać?
Mam nie daleko od siebie mrówkę tam też można sie spodziewać takiego piasku?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Sam prapłetwca nie miałem, ale powtarzam info, które słyszałem zdaje się w Warszawskim Zoo albo w jakimś innym ogrodzie to było. Ryba ponoć nie nadaje się do trzymania na dłuższą metę z niczym. Zjada wszystko, łącznie z pancernymi z pozoru wielopłetwcami czy zbrojnikami.king pisze:oj przesadzasz to nie predatory mieszkały z twoim wielopłetwcem i nic mu nie było...
Pewnie king ma ją po prostu na sprzedaż i wciska...3runer pisze:prapłetwiec - od 40 cm do 2m O_o ładnie chcecie mnie załatwić :P
Ostatnio zmieniony 2011-12-07, 12:10 przez Kubiszon, łącznie zmieniany 1 raz.