Żarówki diodowe

lopuch

Post autor: lopuch »

Diody białe zimne maja bardzo dużo widma niebieskiego (dobre dla roślin szczególnie przy głębokich zbiornikach ma dobra przenikalność w wodzie) mniej czerwonego (ale według mnie wystarczająco), bardziej zbalansowane są diody białe naturalne, w diodach o barwie białej ciepłej jest więcej czerwonego mniej niebieskiego. Ja mam moje akwarium oświetlone diodami już prawie rok i wszystko gra.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Jak patrze na ceny power LED to dochodzę do wniosku, że lepiej chyba zainwestować w 3x24w żeby oświetlić baniak 128l i dać sobie spokój.
Szkoda tylko, że żarówki diodowe nie pasują zbytnio.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

Irek pisze:Jakie konkretnie LED'y?
Cos w LED'ach jest podobno niezbyt dobrze kolorami; czerwonym i niebieskim..
Ale ja sie nie znam.
oczywiście że o barwie zimnej. w kolory nie wnikałem skoro efekty były bardziej niż zadowalające.

lopuch

No niestety koszty początkowe są duże, ale zużycie energii mniejsze i podobno dłuższa żywotność (podobno bo jeszcze nie sprawdziłem) jak na razie rok mam i nie zauważyłem zbytnich strat świecenia.

Awatar użytkownika
Irek

Rozumiem, że żeby prawidłowo oświetlić zbiornik 80 lub 100cm to za taką impreze idą koszty rzedu powyżej 1000zł, tak?. ;-)

Awatar użytkownika
s050197

myślę że w połowie tejkwoty możnaby się zamknąć.

jabol

Post autor: jabol »

s050197 pisze:przez jakieś pół roku prowadziłem równolegle dwa zbiorniki 25-litrowe; jeden z oświetleniem LED, drugi z energooszczędną świetlówką (w porywach dwoma).
rownolegle tzn:

- w kazdym akwa byly te same rosliny ?
- w kazdym akwa bylo tyle samo roslin?
- w kazdym akwa byly te same ryby?
- w kazdym akwa bylo tyle samo ryb?
- w kazdym akwa byla taka sama ilosc zwiru (takiego samego)?
- w kazdym akwa podmieniales tyle samo wody?

jesli ktores z ww zalozen bylo niepelnione - to imho nie ma co porownywac bo jest obarczone zbyt duzym bledem

Awatar użytkownika
s050197

- w kazdym akwa byly te same rosliny ? - TAK
- w kazdym akwa bylo tyle samo roslin? - TAK
- w kazdym akwa byly te same ryby? - KREWETKI
- w kazdym akwa bylo tyle samo ryb? - mniej więcej tak
- w kazdym akwa byla taka sama ilosc zwiru (takiego samego)? - TAK
- w kazdym akwa podmieniales tyle samo wody? - TAK

lopuch

Jabol uwierz mi takie doświadczenie widziałem na forum amerykańskim. Były użyte te same roślinki w takich samych baniakach z takim samym podłożem (specjalnie stworzine do tego doświadczenia bez żadnych zwierząt). Gościu relacjonował to co tydzień (wklejał zdjęcia) i faktycznie wszystkie roślinki rosły szybciej pod ledami. Co nie zmienia faktu że koszt założenia oświetlenia LED (przy użyciu ledów mocy) jest sporo droższy niż oświetlenia jarzeniowego. Ale z tego co ja zauważyłem u siebie to oszczędność w zużyciu energii to u mnie ok 50% (moje oświetlenie (diody) zużywa 115W a według moich obserwacji zastepuje 4x54W świetlówki t5). Przy użyciu zwykłych diód pewnie oszczędność była by jeszcze większa ale nie każdy ma ochotę bawić i lutować wielkie ilości diod. Ale większość obecnie sprzedawanych zamienników LEDowych jarzeniówek jest zbudowanych z dużej ilości zwykłych diod nie diod mocy. Nawet u mnie dało by się uzyskać większą oszczędność w prądzie gdyby moje diody były wysterowane na 350mA a nie 700mA (ale niestety koszt początkowy byłby znacznie większy).

Do Irka:
Co do żarówek diodowych to znam co najmniej jedną osobę która używa takowych w swoim akwarium jest temat na forum PKMD (ten akwarysta ma tam nazwe Niki o ile się nie mylę)
Ostatnio zmieniony 2010-12-11, 10:09 przez lopuch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Irek

Dzięki, poszukam tego użytkownika ale chyba zrobie t5 i poczekam aż diody się rozpowszechnią.

jabol

lopuch pisze: i faktycznie wszystkie roślinki rosły szybciej pod ledami.

Morda :).. ja nie neguje doswiadczenia i przykladu. po prostu z gruntu wole upewnic sie ze ma ono sens. a ma sens jesli sa spelnione pewne (min ww. zalozenia)
lopuch pisze:oszczędność w zużyciu energii to u mnie ok 50% (moje oświetlenie (diody) zużywa 115W a według moich obserwacji zastepuje 4x54W świetlówki t5).
oszczednosc w zuyciu pradu jest zapewne bezapelacyjna. to czy X diod odpowiada Y t5 (jesli chodzi o strumien ) przydalby sie luksometr (chyba jakos tak to sie nazywa)

poza tym podam niesmiertelnego linka do kwestii oswietlenia (niestety nie uwzglednia on diod bo Anka pisala go..hoho..jhakies 5-6 lat temu)

http://strony.aster.pl/faolan/lumeny.htm

lopuch pisze:(ale niestety koszt początkowy byłby znacznie większy).

imho trza poczekac - podobnie bylo ze statecznikami elektronicznymi i swietlowkami T5
kiedys byly drogie - teraz sa tanie
Ostatnio zmieniony 2010-12-12, 07:47 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

jabol

apropos:

http://en.weipro.com/pro_detail/&produc ... 1-004.html

mialem dzisiaj w reku te led e 60 16,5 W

z wygladu przypomina belki atmana, ale powiem szczerze ze calkiem fajnie sie prezentuje

lopuch

o właśnie o takich pisałem mówiąc, że mogą być bardziej oszczędne niż ledy mocy a jak to oświetla akwarium?

jabol

lopuch pisze: a jak to oświetla akwarium?
a tego niestety nie wiem.

lopuch

modele J i K wyglądają na to że są oparte na diodach mocy ale mogę się mylić. A jaki jest koszt takowego oświetlenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”