Ubezpieczenie sąsiadów od zalania

rozmowy na dowolne tematy
kacperek167

Ubezpieczenie sąsiadów od zalania

Post autor: kacperek167 »

Macie takie ubezpieczenia ?? jak to wyglada z grubsza ?? jakie kwoty itd itp :)

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Kila naście zł rocznie.

glesiak

Post autor: glesiak »

Jeżeli chodzi o tego typu ubezpieczenie. To trzeba dokładnie przeczytać warunki ogólne. Czy czasem firma ubezpieczeniowa, nie wyłączyła z odpowiedzialności ubezpieczeniowej właśnie zalania wodą akwariową. Co do kosztów powinno to zależeć od sumy ubezpieczenia. Chyba, że zalanie wodą akwariową jest objęte klauzulą dodatkową w takim wypadku ubezpieczający jest obciążony dodatkowym kosztem od takiego zdarzenia. I taki przykład jednej z firm ubezpieczeniowych, nie będę podawał nazwy, żeby nie było, że robię reklamę.
W warunkach ogólnych w definicjach pojęć czytamy, że:
zalanie – niezamierzone i niekontrolowane wydostanie się wody, innych cieczy lub pary
wskutek:
a) awarii przewodów lub urządzeń wodnokanalizacyjnych,
b) awarii układu grzewczego, klimatyzacji, pomp wodnych, itp.,
c) cofnięcia się ścieków z sieci kanalizacyjnej,
d) awarii instalacji tryskaczowej lub gaśniczej,
e) nieumyślnego pozostawienia otwartych kurków w urządzeniach wodnokanalizacyjnych na skutek przerwy w dopływie wody,
f) zalania wodą pochodzącą z:
- urządzeń typu pralki, wirówki, zmywarki i innych na skutek ich awarii,
- opadów atmosferycznych,
- uszkodzonego akwarium lub urządzeń stanowiących jego wyposażenie na skutek ich awarii,
- innego lokalu w budynku wielorodzinnym lub innego domu jednorodzinnego
w zabudowie szeregowej lub bliźniaczej;

I tu np. zalanie definiowane miedzy innymi również jako zalanie wodą pochodzącą z uszkodzonego/rozszczelnionego akwarium.
Ostatnio zmieniony 2012-12-04, 21:18 przez glesiak, łącznie zmieniany 1 raz.

Prospero
Administrator

Typowe ubezpieczenie nie obejmuje zalania z baniaka. Warto dokupić typowe.

glesiak

Post autor: glesiak »

Akurat w tym przykładzie który przytoczyłem, podstawowy wariant ubezpieczenia posiada odpowiedzialność od zalania z baniaka. To zależy od "ubezpieczalni".

Prospero
Administrator

Ale można kupić taniej tylko od tego ;-) lub tez kompleksowe kto co woli?

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

właśnie czytając ten temat postanowiłem sprawdzić swoje ubezpieczenie mieszkania i okazuje się że również nie obejmuje zalania z powodu akwarium. a dziwne, bo jak mi trzaśnie rura, kran, pralka czy zmywarka to ubezpieczenie działa, w przypadku rozszczelnienia akwarium - już nie. nielogiczne jakieś.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Logiczne,logiczne.
Rury itp,to wyposazenie mieszkan jako standart i od tego ubezpieczyciel sie poczuwa,a akwarium,to juz Twoj wymysl,ktory musisz ubezpieczyc wedle swojej potrzeby.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
s050197

wg pralka i zmywarka to też jest wymysł - taki sam jak akwarium :-P

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ale akwarium,to nie produkt AGD,bynajmniej ja np: w media markt itp. nie widzialem ;-)
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

chwialek

Post autor: chwialek »

Akwarium hobby-rozrywka.
Pralka, zmywarka - dobro powszechnego użytku mające na celu ułatwienie życia ludziom. Nie kupujesz go bo masz zachciankę w stylu będę obserwował jak się pierze, zmywa. Jeżeli nadal nie widać różnicy proponuję pozbyć się pralki/zmywarki/lodówki/ogrzewania i usunąć instalację wodną z domu. I zobaczyć czy samo akwarium daje pełnię szczęścia.

Zakres ubezpieczenia jest znany w momencie podpisania/wznowienia umowy i różnice w umowach potwierdzają obowiązek zapoznania się z tym co człowiek podpisuje. Hobbystom pozostaje poszukiwanie ubezpieczyciela który ma akwarium w podstawowym zakresie ubezpieczenia. Bądź wykupienie dodatkowej opcji do ubezpieczenia.

Awatar użytkownika
s050197

można tak dalej drążyć temat, bo z powyższego wynika że jak mi filtr ro walnie i zaleje sąsiadów to już polisa oc zadziała. i dlatego mnie dziwią takie rzeczy - woda po drodze do akwarium jest objęta ubezpieczeniem, ale z akwarium już nie :-) czyli w razie (odpukać...) trzeba będzie jakąś historyjkę zmyślić 8-)

Kaledon

Post autor: Kaledon »

glesiak pisze: I tu np. zalanie definiowane miedzy innymi również jako zalanie wodą pochodzącą z uszkodzonego/rozszczelnionego akwarium.
Doczytaj uważniej. Chyba mam w tej samej firmie ubezpieczenie i o ile filtr nawali, akwarium pęknie to ubezpieczenie działa ale w przypadku rozszczelnienia bańki już nie.

Awatar użytkownika
s050197

właśnie rozpocząłem dyskusję z moim agentem ubezpieczeniowym, bo twierdzi on standardowa (moja) polisa OC nie obejmuje sytuacji gdy zaleję sąsiadów wodą z akwarium. a tymczasem przeglądając OWU natknąłem się na punkt:

"Ochroną ubezpieczeniową objeta jest odpowiedzialność cywilna Ubezpieczającego
i osób bliskich za szkody powstałe w okresie ubezpieczenia wskutek wykonywania
przez nich czynności życia prywatnego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej."

i dalej mamy definicję życia prywatnego:

"Przez czynności życia prywatnego rozumie się: (...) posiadanie przez Ubezpieczającego lub osoby bliskie zwierząt domowych (tj. zwierząt zakupionych legalnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i przeznaczonych do utrzymywania w domu), z wyjątkiem psów. (...)"

tak więc uważam, że szkody powstałe przez moje legalnie zakupione rybki powinny być objęte ubezpieczeniem :roll:
Ostatnio zmieniony 2012-12-07, 20:40 przez s050197, łącznie zmieniany 1 raz.

Kaledon

Post autor: Kaledon »

Zobacz czy nie masz wyłączenia z odpowiedzialności właśnie akwarium.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”