Oświetlenie akwarium roślinnego 200l

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mih00

Oświetlenie akwarium roślinnego 200l

Post autor: mih00 »

Witam Wszystkich jako nowy użytkownik :)

Mam taki problem z doborem świetlówek do mojego zbiorniczka. Przeczytałem już sporo na ten temat ale niestety nie pozwoliło mi to na podjęcie decyzji co do wyboru jakichś konkretnych modeli. Sytuacja wygląda u mnie następująco: posiadam akwarium 200l z gotową pokrywą i oświetleniem T8 2x30W świetlówki polux 6500K do tego założyłem lustra pod pokrywą . Dodatkowo skompletowałem sobie zestaw na oświetlenieT5 2x39W, do którego potrzebuję dwie rury ale nie za bardzo wiem jakie. Dodam, że te fabryczne świetlówki poluxa chciałbym na razie zostawić. Akwarium ma być typowo roślinne + jakaś ławiczka z neonów.

Rośliny:

Java moss
Taiwan moss
peacock moss
Lomariopsis lineata (Subwassertang)
Eleoharis acicularis
Heterantera zosterifolia
Ludwiga repens
Limnophilia sessiliflora
Hemianthus micranthemoides
Hydrocotyle Leucocephala
Staurogyne repens
Bolbitis Heudelota
Anubias Bartera
Microsorium windelov
Microsorium narrow
Lotos tygrysi (Nymphaea lotus)
Nurzaniec
Limnophila Aromatica
Isoetes sp.
Lemna minor
Ranunculus Inundatus
Cryptocoryne wendtii green
Cryptocoryne parva
Ceratophyllum demersum

Nawożenie - aktualnie (dawki dzienne):
węgiel organiczny 5ml
mikroelementy 0,6ml
potas 5ml
co2 - na razie nie podaje ze względu na niedobór w oświetleniu

Filtracja Fluval 204 (gąbka +ceramika + włóknina)
Ostatnio zmieniony 2011-11-09, 19:57 przez mih00, łącznie zmieniany 2 razy.

jabol

Re: Oświetlenie akwarium roślinnego 200l

Post autor: jabol »

polux w pokrywach to niestety "trupie" 5000 K typu 765 lub 750 - czyli o slabym wspolczynniku oddawania barw

jesli chesz dolozyc te 39W - to na start polecam: aquastar i grolux

z tym ze jesli dolozysz ww - to od razu pomysl o wunglu - przynjamniej na poczatek w plynie, bo mozesz szybko nabawic sie odwapnienia biologicznego

Awatar użytkownika
mih00

Post autor: mih00 »

Tak właśnie myślałem nad tym aquastarem i groluxem to je zakupie jak radzisz:) A węgiel organiczny już podaje a jak dojdzie światło to odpale jeszcze co2. poluxy też mam zamiar wymienić no ale nie wszystko na raz. Dzięki.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Tak na marginesie, podepne sie pod temat... grolux ma chyba 8500k, niektórzy znający sie na rzeczy, polecaja na przód , zwłaszcza do roślin wymagających duzo światła, świetlówki 6500k, podobno to światło lepiej dociera do dna. Czy tak należy zawsze montowac świetlówki 6500k z przodu akwa?? Ja od tafli wody do dna mam ok 30 cm nie więcej, raczej mniej, więc czy warto sie tym przejmować,?? przepraszam autora za wtrącenie swjego pytania
Łukasz

jabol

lukaszLDZ pisze:Tak na marginesie, podepne sie pod temat... grolux ma chyba 8500k,
grolux ma widmo NIEOZNACZONE . kiedys faktycznie gdzies na starych info byla taka wartosc podana. zadzwonilem do goscia speca od swiatla (pracowal w firmie ktora rozprowadzala onegdaj sylvanie)- powiedzial ze byl to tylko nius marketigowy. teraz juz nie ma o tym ani slowa
lukaszLDZ pisze:Czy tak należy zawsze montowac świetlówki 6500k z przodu akwa??
glownie chodzi o to ze ww widmo ma "kolor" sloneczny - czyli de facto najbardziej naturalnie oddaje oswietlenie w naturze. w zwiazku z tym bedac na przodzie nie koloryzuje sztucznie akwa do jakichs nienaturalnych barw

a to jak oswietlone akwa Tobie sie podoba to juz :-D Twoja sprawa:

De gustibus et coloribus non est disputandum

Amen :mrgreen:

lukaszLDZ

jabol pisze:
De gustibus et coloribus non est disputandum

Amen :mrgreen:
Święta prawda ;-) chodziło mi tylko o informację, czy takie światło emitowane przez powiedzmy jakąś tam świetlówkę zwykłą Philips ( 6500k), lepiej dotrze do dnia i doświetli np. przednią częśc akwa gdzie mamy glossie, w porównaniu do groluxa ;-)??
Ostatnio zmieniony 2011-10-18, 12:16 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

jabol

lukaszLDZ pisze: chodziło mi tylko o informację, czy takie światło emitowane przez powiedzmy jakąś tam świetlówkę zwykłą Philips ( 6500k), lepiej dotrze do dnia i doświetli np. przednią częśc akwa gdzie mamy glossie, w porównaniu do groluxa ;-)??

http://strony.aster.pl/faolan/light02.htm

jabol

lukaszLDZ pisze: chodziło mi tylko o informację, czy takie światło emitowane przez powiedzmy jakąś tam świetlówkę zwykłą Philips ( 6500k), lepiej dotrze do dnia i doświetli np. przednią częśc akwa gdzie mamy glossie, w porównaniu do groluxa ;-)??

http://strony.aster.pl/faolan/light02.htm

http://strony.aster.pl/faolan/light03.htm

lukaszLDZ

Dzieki jabol ;-)
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”