Skalniak 20 l

Awatar użytkownika
shamanldz

Post autor: shamanldz »

http://www.naacademy.pl/Tutorial---Iwag ... ,0,324.htm Tutaj w przekładzie na polski znalazłem

Dla świętego spokoju zmieniłem na swoją nazwę. Nie jest to Iwagumi, tylko skalniak ;]
Ostatnio zmieniony 2011-06-03, 23:10 przez shamanldz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

I stała się jasność...dzięki
Te kamienie są tak ładne że rozumiem nieopartą chęć wyeksponowania ich i obiegnięcia trochę od układu, kładzenie i pochylania. Sam rozstaw - może trochę w lewo.
W każdym razie mi i tak się podoba, ciekawy jestem jak te kamienie trochę zarosną jak będą się wtedy prezentować.
Damian

Awatar użytkownika
shamanldz

http://www.nashop.pl/Kamienie_i_korzeni ... fault.html
chyba jedyne miejsce w Łodzi gdzie można dostać te kamienie

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

Barzdzo ładny baniaczek . Szkoda tylko że temat tak zagracony przez Lukkiki. Ale ten facet jest jedynym ekspertem na forum a i podobno nawet Takshi Amano bieże od niego przykład. :evil:
Pozdrowionka....

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Jeszcze nigdy nie wypowiedziałem tak szczerze słowa ''żal''.
Jeśli wystawia się baniak na forum to trzeba liczyć się z komentarzami. Akurat Lukiki wypowiedział się na swoim poziomie. Możesz nic nie zmieniać. Pokaż zbiornik z pierwszej dziesiątki IAPLC i dopiero później nie zgadzaj się z komentarzami. Trochę skromności i spokoju... ;|

Awatar użytkownika
shamanldz

Nie chodzi o komentarze że się komuś nie podoba. Chodzi o to że twierdzi że robiłem z jakimiś zasadami niejakiego Amano tylko dlatego że użyłem kamieni manten, ale ja nie napisałem nigdzie że to miało być akwarium wedle norm japońskich.

Co do pierwszej dziesiątki zbiorników IAPLC, uważasz że nie mają prawa się komuś nie podobać ? Cóż, teraz ja mogę użyć słowa "żal", "żałosne" i innych synonimów do Twojej konstruktywnej wypowiedzi adekwatnej do Twego poziomu rozumowanie oraz postrzegania. Akwarystyka jest tak rozległą dziedziną że wprowadzenie do niej norm było by czymś groteskowym i sądzę że zepsuło by całą przyjemność. Bo czym by były naturalne akwaria, bez pięknych holendrów ? bez zbiorników biotopowych ? bez czarnych wód, i całego szeregu innych ? Czy nie byłoby to nudne ? Nie zrobiłem żadnego "Nature" w twardym tego słowa znaczeniu, zrobiłem swoją wizję z tego co miałem, i z roślin które wybrałem na giełdzie. Nie wsadziłem tam filtra ady czy dedykowanej lampki do tego szkła za 900zł, nie użyłem jako podłoża amazonii. Jedyną rzeczą związaną ze zbiornikami naturalnymi są kamienie, i są jedyną podstawą do beznadziejnych stwierdzeń.

Wracając jednak już do nieszczęsnego ułożenia kamieni, czy ktoś może mi udowodnić dlaczego taki układ skał nie może wystąpić w naturze ? Nie sądzę

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

Owszem, takie baniaki mogą się nie podobać. Mogą się nie podobać odbierając je jako całość, ale nie względem poprawności ułożenia hardscape'u itd.
Lukiki pisał kiedy skalniak nazywał się jeszcze Iwagumi, co naprowadza na Amano i styl ''nature''.
A styl ''nature'' ma ścisłe zasady. Nazwa raczej nie odzwierciedla tego co jest w bańce, ale odnosi się do takich rzeczy jak ogrody japońskie,w których również są określone zasady układania skalniaków itp.
Ostatnio zmieniony 2011-06-05, 20:48 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Jeśli będziemy się szufladkować i kurczowo trzymać się "zasad", nie stworzymy niczego oryginalnego. Trzeba puścić wodzę fantazji, wyłamać się na przekór innym - tylko takie postępowanie popycha na przód.

Jednak shamanldz - dobrze, że zmieniłeś tytuł swojej aranżacji, bo lukiki miał tylko tyle (albo aż tyle ;-) ) racji, że skoro nazywasz jakiś układ układem iwagumi (którego zasady układania są notabene bardzo szczegółowo opisane) i nie przestrzegasz tych zasad to rzeczywiście było to zrobione nie tak.

Mnie osobiście baniaczki z kamykami mało które się podobają, ja tam wolę jak są korzonki :mrgreen: . Przed Twoim jeszcze trochę drogi. Powodzenia :-)
Ostatnio zmieniony 2011-06-05, 11:29 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ja bym poprosił o więcej tego typu dyskusji bo to bardzo ciekawe, ale proszę o więcej spokoju i kulturalnego, konstruktywnego podejścia. Tak więc shamanldz nie reaguj tak ostro na uwagi Lukikiego, nawet jeśli się z nimi baardzo nie zgadzasz. Bez haseł typu żenada tylko dlatego, że ktoś ma inne zdanie.

Co do samego baniaka, to mnie się podoba, ale należy z oceną poczekać, przecież rośliny nie zdążyły się rozrosnąć po dnie. Chyba jest ono dość świeże? Zobaczymy jak będzie wyglądało za kilka tygodni, miesięcy. Mam nadzieję, że to aranż na dłuższy czas, a nie na jedno zdjęcie do kolekcji;)

Jeśli chodzi o sprawy stylu, układu kamieni itd, to podoba mi się jak najbardziej Twoje podejście. Sam nie rozumiem tej całej próby usystematyzowania wyglądów akwariów, budowy stylów, rodzajów aranżacji. Jak zobaczyłem ten tutorial jak układać kamienie to śmiać mi się zachciało, bo dla mnie to to zupełnie nie pasuje do naszego hobby. Gdzie tu próba odwzorowania natury? Gdzie jest dzikość i chaos w tym całym stylu 'naturalnym'? A gdzie przede wszystkim jakiś wkład własny czy pomysł autora? I gdzie w końcu oryginalność? Dobrze, że te kamienie nie są zawsze w tym samym kształcie sprzedawane... Powiem szczerze, że zdecydowanie wolę inne podejście do akwarystyki.
Oczywiście rozumiem, można ułożyć tak kamienie, że będą wyglądały nienaturalnie, sztucznie, że w naturze zaraz by je pęd wody czy wiatr (skoro to na podstawie krajobrazu) przesunął i poprawił. Ale przecież Twój układ jak najbardziej jest w porządku, nie jest to kamień na kamieniu tworzący sztuczne groty. Wspinałem się dokładnie po tak ustawionych skałach w jurze krakowsko-częstochowskiej;)

Awatar użytkownika
shamanldz

Zbiornik jest świeży, tzn na podłożu z filtrem i kamieniami stoi około miesiąca, rośliny oraz rybki w czwartek zamieszkały.

Cóż, to fakt tzw. zbiorniki "naturalne" guru firmy Ada T. Amano, były zazwyczaj odbierane przeze mnie jako bardziej "Wynaturzone" niżeli naturalne, a wszystko przez jakby "Czystość", nienaganność, oraz precyzje co moim zdaniem nieco trochę mija się z celem, dla mnie natura jest raczej pięknem przypadku a nie pięknem precyzji. Jednakże skłamałbym mówiąc że nie podobają mi się akwaria wg. schematu Amano jednakże nazwa naturalne jest nieco błędna jak dla mnie.

Co do zbiornika, nie będzie w nim nic zmieniane jeżeli chodzi o aranżację, i dodam fotki za jakiś czas gdy się wszystko rozrośnie :)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

No fakt, możemy mieć zastrzeżenia co do nazwy, stylu, sposobu uzyskiwania itd w takiej akwarystyce, ale co jak co, baniaki tego typu są ładne, schludne i cieszą oko.
To czekamy na rozwój sytuacji u Ciebie!

Awatar użytkownika
shamanldz

Tak poza tematem, chciałem Was przestrzec przed użytkownikiem "DORI", a właściwie "Rufio34" choć to ta sama osoba. Akwarium ze zdjęć kupiłem właśnie od niego, jednakże jak je brałem było z wsypanym podłożem więc nie widziałem że jest duże pęknięcie pod spodem, nie cieknie ale sam fakt, zapytany przez PW dlaczego o tym nie wspomniał nie odpisał. Miało być też szyba grubości 6 mm a jest 4 mm. Właściwie zauważyłem to, gdy dzisiaj w Nashop'ie kupowaliśmy z Lady akwarium takich samych wymiarów jednakże z porządnego 6mm szkła. Nie chcę nikogo oczerniać jednak pragnę Was przestrzec.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-06-09, 21:53 przez shamanldz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
shamanldz

minął krótki okres czasu i... nastały problemy z glonami, jest ich coraz więcej obrastają kamienie, szyby, oraz w mniejszym stopniu rośliny. Akwarium nie jest nawożone, filtr hbl 501 chodzi na najniższych obrotach, oświetlane było 10 godzin dziennie 11Watową żarówką aquaela, obsadą jest 10 neonów inesa i jedna krewetka Amano. Parametry postaram się podać jutro.
Ostatnio zmieniony 2011-06-15, 20:16 przez shamanldz, łącznie zmieniany 1 raz.
"Margines? Perły zawsze leżą na dnie, parias klałnie, czuję się wyjątkowo elitarnie."

Awatar użytkownika
shamanldz

Parametry wody:

PH - 8
GH - 10
KH - 6
NH3 - 0
NO2 - 0
NO3 - 5
PO4 - 0
FE - 0
"Margines? Perły zawsze leżą na dnie, parias klałnie, czuję się wyjątkowo elitarnie."

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Coś wysokie pH masz... Jakie masz w kranie?
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”