54 l [Green Gate] - Iza
Z zazdrością i nieukrywanym zachwytem patrzę na ten zbiorniczek oraz na to jak się przeobraża. Szczegółowo wertuję informacje "co i jak z czym" może uda mi się osiągnąć podobne rezultaty ale dopiero raczkuję w akwarystyce więc trochę czasu pewnie minie...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 12:03 przez BaronekB, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam na Łódzkim Forum!!
No nie od razu Rzym zbudowano - ja też wciąż się uczę (żeby pan widział moje ppoczątki, problemy z roślinami, glonami), choć przyznaję, że efekty moich prac co raz bardziej mi się podobają
Dużo pytam i dowiaduję się tutaj na forum, więc na pewno obecność Panu też się opłaci
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
No i stało się
Mam 144l, czyli już kawałek akwarium
Niestety jak na złość mam teraz strasznie mało czasu, więc powoli i stopniowo będę sie zajmować przeprowadzką.
Martwi mnie jesdna sprawa: szafka. Zastanawiałam się, czy ta, którą mam obecnie http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 02871.html wytrzymała by ciężar dużo większego akwarium

No nie od razu Rzym zbudowano - ja też wciąż się uczę (żeby pan widział moje ppoczątki, problemy z roślinami, glonami), choć przyznaję, że efekty moich prac co raz bardziej mi się podobają

Dużo pytam i dowiaduję się tutaj na forum, więc na pewno obecność Panu też się opłaci

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
No i stało się

Niestety jak na złość mam teraz strasznie mało czasu, więc powoli i stopniowo będę sie zajmować przeprowadzką.
Martwi mnie jesdna sprawa: szafka. Zastanawiałam się, czy ta, którą mam obecnie http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyk ... 02871.html wytrzymała by ciężar dużo większego akwarium

A to 144l nie ma większej podstawy niż blat szafki ? Moje (jeszcze jest) 144l ma podstawę 80x40, nie wiem jakie ty masz. Na tą szafkę żeby postawić 144l to musiałbyś jeszcze jeden blat położyć o wymiarach akwa. Ale nie podoba mi się sprawa rozstawu ścianek pionowych, są wg mnie zbyt blisko siebie jeśli na tej szafce miało by stanąć akwa 144l.
Zrób tak, postaw akwa, zalej wodą najpierw do połowy, poźniej 3/4 zobaczysz jak się szafka zachowuje. To jest obciążenia statyczne więc ewentualne zmiany w szafce będą zachodziły powoli
.
Zawsze można w jakiś sposób wzmocnić szafkę stalowymi kątownikami lub płytą OSB.
Zrób tak, postaw akwa, zalej wodą najpierw do połowy, poźniej 3/4 zobaczysz jak się szafka zachowuje. To jest obciążenia statyczne więc ewentualne zmiany w szafce będą zachodziły powoli

Zawsze można w jakiś sposób wzmocnić szafkę stalowymi kątownikami lub płytą OSB.
Moja była Tanganika -
Oczywiście 144l ma taką samą podstawę jak Twoje 80x40. Myślałam o położeniu na szafce blatu kuchennego (ma chyba ze 4 cm grubości) i jest w rozmiarze nieco większym niż podstawa akwarium.
Obecnej szafki nie chcę ani zmienić ani uszkodzić, bo na jesień będę chciała ją sprzedać. Ale jeśli uważacie, że to ryzykowne kłaść na nią taki ciężar, to ją zostawię w spokoju, a wymyślę jakieś nóżki pod ten blat kuchenny i zrobie z niego stolik.
To rozwiązanie tymczasowe. Na jesieni będę kombinować ładną profesjonalną szafkę pod to duże akwarium
Obecnej szafki nie chcę ani zmienić ani uszkodzić, bo na jesień będę chciała ją sprzedać. Ale jeśli uważacie, że to ryzykowne kłaść na nią taki ciężar, to ją zostawię w spokoju, a wymyślę jakieś nóżki pod ten blat kuchenny i zrobie z niego stolik.
To rozwiązanie tymczasowe. Na jesieni będę kombinować ładną profesjonalną szafkę pod to duże akwarium

No jak dla mnie to powinny być 3 ścianki pionowe dla podparcia blatu. Jeśli nie chcesz tej szafki modernizować to zrób inną prowizorkę :) na nowe akwa
Moja była Tanganika -
Kurcze, już się ucieszyłam, że mam rozwiązanie - do blatu przytwierdziłabym 4 metalowe okrągłe nóżki o średnicy ok 12 cm, i taki stolik chyba powinien wytrzymać obciążenie ok 200kg.
Ale teraz sobie uświadomiłam, że mogą mi się dziury w podłodze porobić - mam drewniany parkiet :(
Postawiłabym to akwa na samym blacie na podłodze, ale będzie za nisko i mój 2 letni synek na pewno topiłby w akwarium wszystkie resoraki
Ale teraz sobie uświadomiłam, że mogą mi się dziury w podłodze porobić - mam drewniany parkiet :(
Postawiłabym to akwa na samym blacie na podłodze, ale będzie za nisko i mój 2 letni synek na pewno topiłby w akwarium wszystkie resoraki

Ostatnio zmieniony 2009-05-21, 08:53 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.
postaw nóżki na małych kawałkach drewna (np. kawałek płyty meblowej czy OSB) a między płytę a parkiet połóż filc. Nic nie powinno się stać parkietowi. Ciężar się rozłoży na większą powierzchnię.nefrete1 pisze:Ale teraz sobie uświadomiłam, że mogą mi się dziury w podłodze porobić - mam drewniany parkiet :(
Dlatego ja swoje postawiłem jeszcze wyżej, tak na wszelki wypadek, chociaż mój nie przejawia chęci wrzucania rzeczy do akwarium, tylko do wiader z wodą jak cos robię przy akwariumnefrete1 pisze:Postawiłabym to akwa na samym blacie na podłodze, ale będzie za nisko i mój 2 letni synek na pewno topiłby w akwarium wszystkie resoraki

Moja była Tanganika -
No dobra, dzięki za pomoc - będe kombinować.
Napisałam tez maila do skepu rybarium.pl, z pytaniem czy ta szafka, którą mam wytrzyma obciążenie ok 200kg (bo tyle chyba trzeba liczyć). Zobaczymy co odpowiedzą. To samo pytanie zadałam 3 firmom z allegro, które wystawiają takie same szafki. Czekam na odpowiedzi.
Hahahah! więc masz podobne problemy. Ja wody, która stoi w wiaderku i czeka na podmianę musze pilnowac jak oka w głowie. Już nie raz znalazło się w niej mydło czy zabawki - no i przeważnie musiałam powtarzać proces z odstaną wodą
Napisałam tez maila do skepu rybarium.pl, z pytaniem czy ta szafka, którą mam wytrzyma obciążenie ok 200kg (bo tyle chyba trzeba liczyć). Zobaczymy co odpowiedzą. To samo pytanie zadałam 3 firmom z allegro, które wystawiają takie same szafki. Czekam na odpowiedzi.
Hahahah! więc masz podobne problemy. Ja wody, która stoi w wiaderku i czeka na podmianę musze pilnowac jak oka w głowie. Już nie raz znalazło się w niej mydło czy zabawki - no i przeważnie musiałam powtarzać proces z odstaną wodą

Ostatnio zmieniony 2009-05-21, 10:49 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dlatego teraz rezygnuje z lania wody wiaderkami i zrobiłem sobie wąż ogrodowy i dolewam prosto z kranunefrete1 pisze:Hahahah! więc masz podobne problemy. Ja wody, która stoi w wiaderku i czeka na podmianę musze pinowac jak oka w głowie. Już nie raz znalazło się w niej mydło czy zabawki - no i przeważnie musiałam powtarzać proces z odstaną wodą

A co do szafki to jeśli wytrzyma te 200kg to na wszelki wypadek bym jednak wzmocnił stalowymi kątownikami, taki jak sie półki na nich mocuje.
Moja była Tanganika -
Dziś zaczęłam prace nad nowym akwarium. Razem z mężem zrobiliśmy szafkę pod akwarium - tzn on robił a ja mu tylko pomagałam (czytaj: rozkazywałam
)
Jak na pierwszą naszą szafkę w życiu to wyszła całkiem nieźle. Na razie jest zrobiona z białej sklejki 18mm, ale w przyszłości będzie oklejona jakąś fajną okleiną.
No i stopniowo będę robić teraz przeprowadzkę
Zatem powoli kończę ten temat, a jak coś już będzie widać w nowym akwa, zacznę nowy wątek.

Jak na pierwszą naszą szafkę w życiu to wyszła całkiem nieźle. Na razie jest zrobiona z białej sklejki 18mm, ale w przyszłości będzie oklejona jakąś fajną okleiną.
No i stopniowo będę robić teraz przeprowadzkę

Zatem powoli kończę ten temat, a jak coś już będzie widać w nowym akwa, zacznę nowy wątek.
Ostatnio zmieniony 2009-05-23, 17:39 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.