54 l [Mcharium] Rearanż by Umb

Awatar użytkownika
Umb123

54 l [Mcharium] Rearanż by Umb

Post autor: Umb123 »

Witam.

Chciałabym zaprezentować Wam moje akwa w nowej aranżacji. Mam je już od ponad 2 lat, jednak do niedawna nie poświęcałam mu zbyt wiele uwagi, najwięcej chyba tuż po wakacjach, kiedy przejmowałam opiekę nad zbiorniczkiem od moich rodziców - straszne rzeczy się działy pod moją nieobecność, doprowadzenie go do porządku to był nie lada wyczyn... ;)
Ostatnio jednak - zainspirowana profesjonalnymi akwariami w stylu naturalnym-postanowiłam zrestartować baniaczek i stworzyć coś 'porządnego'... Nowych właścicieli znalazła niemal cała stara obsada, zakupiłam porządny filtr, wymieniłam żwirek, dołożyłam roślin... i voila :) Rezultaty moich starań możecie ocenić poniżej.

Aha, akwarium w chwili obecnej ma 4 dni, więc proszę o wyrozumiałość jeśli teraz wygląda trochę... łyso ;)

Akwarium:
60x30x30 profilowane, 54l

Filtr:
kaskada Aqua Clear 30

Oświetlenie:
1x15w --> będzie 1x24w

Podłoże:
żwirek bazaltowy 2-4mm

Dekoracje:
korzenie Red Moore Root, kawałki serpentynitu (chyba)

Fauna:
3x kardynałek (tak, wiem, ryby stadne, powinno być więcej, ale tylko tyle przetrwało). Planuję stadko Razbory Hengela (lub espei), ewentualnie Neona zielonego (Paracheirodon simulans).
Wciąż nie mogę się zdecydować na ekipę sprzątająca - może by tak krewetki.... Póki co czekam aż mi mchy nieco podrosną :)

Flora:
mchy: flame moss, jawa moss, spiky moss
mikrosorium pteropus,
anubias,
wąkrotka
oraz to trawkowate coś z tyłu czego nazwy nie pamiętam ;)

Nawożenie:
chwilowo brak, szczerze mówiąc nie wiem który nawóz wybrać, polecacie coś dla mchów?

Co2:
brak, i pewnie nie będzie, chociaż zastanawiam się nad zastosowaniem jako źródła węgla preparatu Aldesan, podobno w małych akwariach się sprawdza....

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-04-24, 22:53 przez Umb123, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Baniak w moim guście, ciemne podłoże rozgałęzione korzenie a na nich mchy, ja jestem na tak, podoba mi się początek, niech tylko zarośnie i powinno być jeszcze lepiej, co do nawozów i mchów... ja używam AA PG Classic 1/2 dawki (przy całej dawki zaczynały i jakieś gloniska wychodzić) + KNO3, jak rośnie możesz sama zobaczyć w galerii.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bardzo fajnie się zapowiada! Czy te skałki są na pewno obojętne dla wody - nie zatwardzają jej? Myślę, że przy takim kolorze podłoża lepiej będą prezentowały się neony. A co do nawozu to polecam mikro, które można kupić na starcie od małżeństwa prowadzącego http://www.akwarium-rosliny.pl/ (przy okazji dużo fajnych roślin mają).

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

trochę nie czaję koncepcji tej wąkrotki ... :P generalnie posadziłbym jeszcze coś na tył akwa i ten wylot filtra umieścił gdzieś z boku gdyż zbytnio rzuca się w oczy, grzałkę tez radziłbym jakoś zakamuflować :) czuję, że efekt będzie bardzo fajny gdy wszystko zarośnie. Co do ekipy sprzątającej-zdecydowanie krewecie :) albo możesz też wrzucić małe stadko otosków. Możesz też zrobić jakiś trawniczek, bo coś tak łyso
Ostatnio zmieniony 2009-04-25, 10:13 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Umb123

Post autor: Umb123 »

Kubiszon, nie mam pojęcia czy skałki zmieniają parametry wody, żadnych testów jeszcze nie robiłam. Powinnam? ;-)

MrHotSousage, wąkrotka to pozostałość po starym wystroju, też mi nie bardzo pasuje, ale trochę szkoda wyrzucić... właściwie zostawiłam ją ze względu na przyszłą obsadę, która podobno potrzebuje roślin pływających, dających trochę cienia....

Grzałkę mam nadzieję, że zasłoni mech na mniejszym korzeniu, jak tylko podrośnie. Niestety wylot filtra musi zostać tam gdzie jest - pokrywa raczej uniemożliwia swobodne manewrowanie kaskadą... Jakieś propozycje jak mogłabym go zamaskować?

Trawniczek fajna rzecz, niestety moje akwa nie spełnia raczej warunków hodowli roślin 'trawnikowych': słabe oświetlenie (nawet po zmianie świetlówki max 0,5w/l), niemal jałowe podłoże (cienka warstwa żwirku), przecież na tym mi żadna pelia ani heniek nie urosną, prawda? Myślałam o mech+siatka, ułożonym na dnie, jak myślicie phoenix moss by się nadał?

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Fajnie sie zapowiada, urosnie i bedzie super . Serdecznie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Phoenix moss - tak widziałam próbę wykorzystania go jako trawniczka - wygląda super
Obrazek

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

nie zaprzeczę :D to są żyłki połączone czy jakaś plastikowa siatka ?

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Z takim przeplotem to na bank siatka
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

adamozw
Kontakt:

To jest siatka i poczatkowe zardoniki tego mchu sa przymocowane ktore pozniej sie ladnie rozrastaja.

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

z tego co widze to wyglada mi to na siatke uzywana w budownictwie...
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

adamozw
Kontakt:

Tak ona tak wyglada, mam nawet ja na sprzedaz wiec jak potrzebna to piszcie.

imrasil
Moderator

A bardzo jest sztywna ? Czy może da się ją formować ?
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Jeżeli to siatka do styropianu to nie jest zbyt sztywna, zależy co zamierzasz z niej zrobić. Jak chcesz ją wygiąć ?
Ja będę chciał z niej zrobić przykrycie części akwarium żeby mi smyk czegoś nie wrzucił :-).

A wracając do akwarium to fajnie się zapowiada. Poczekamy aż rybcie przybędą.
Ostatnio zmieniony 2009-04-27, 20:18 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

imrasil
Moderator

Baniaczek zapowiada się naprawdę fajnie. Czekam na kolejne fotki za jakiś czas.
cina pisze:Jeżeli to siatka do styropianu to nie jest zbyt sztywna, zależy co zamierzasz z niej zrobić. Jak chcesz ją wygiąć ?
Mam zamiar zrobić z niej takie poziome rusztowanko pomiędzy kilkoma odnogami korzenia i zrobić na nich coś jak koronę drzewa z np. wgłębki ( to jeszcze jest do ustalenia ).

P.S. Chyba czas założyć własny wątek o powstawaniu baniaczka :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”