60L by Andrzej Vader

Awatar użytkownika
andrzej_vader

60L by Andrzej Vader

Post autor: andrzej_vader »

Obrazek

Wymiary i litraż - 60L

Filtracja, rodzaje filtra - Jakiś Aquael wew. z deszczownia skierowaną do góry (pod wodą)

Oświetlenie, ilość i rodzaj oświetlenia - 4x 18W z czego pracują 3 świetlówki (jakies polskie daylighty, najtańsze z możliwych)

Podłoże - ziemia + bazalt

Dekoracje - kokos na tylniej szybie

Fauna - kilka gupików i krewetki Fire Red (30szt)

Flora - Heteranthera zosterifolia - Pogostemon helferi - Marsilea hirsuta - Hygrophila polysperma - Eleocharis Acicularis - Hemianthus callitrichoides - Hemianthus micranthemoides - Myriophyllum propinum - Myriophyllum aquaticum - Proserpinaca palustris - Blyxa japonica - Didiplis diandra - Cabomba furcata - Cabomba caroliniana - Ranunculus inundatus - Hottonia Palustris - Ludwigia repens - Sagittaria subulata - Limnophila Aquatica - Rotala wallichii - Rotala nanjenshan? - Cryptocoryne crispatula - Pistia stratiotes - Leptodictyum riparium - Stringy moss - Fontinalis hypnoides - Fissidens fontanus - Microsorum pteropus - Ammania gracilis - Micranthemum umbrosum

Nawozy, CO2, preparaty - nie używam

Grzałka na tylniej szybie przewaznie jest niewidoczna, bo zarosnieta, ale niestety po każdej przycince wyłazi na wierzch.
Ostatnio zmieniony 2010-02-28, 14:08 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 5 razy.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Bardzo podoba mi sie ten zbiorniczek. Serdecznie pozdrawiam.

yoor45

Post autor: yoor45 »

Bardzo ładne wszystko akwaria. W końcu ktoś kto nie stosuje żadnych nawozów, ani CO2 w swoich holendrach ;d

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Zgodnie z sugestią wieksze zdjęcie
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 18:50 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

to jest to akwarium pt: "Eksperyment grunt" ? :)
i jak tam roślinki rosną ? :-P

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Tak, to dokładnie to akwaeium. Rosliny rosną swietnie:D Oprócz cabomby która nie chce sie u mnie przyjąć.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

No jestem pełen podziwu bez co2 i nawozów przy tym światełku roślinki radzą sobie całkiem nieźle .
Pozdrawiam .

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

A to już w ogóle wypas:-) Tak jak poprzednio jak masz kod z imageshaka:

Kod: Zaznacz cały

[URL=http://img62.imageshack.us/i/dscf2639o.jpg/][img]http://img62.imageshack.us/img62/5168/dscf2639o.jpg[/img][/URL]
to zostaw tylko

Kod: Zaznacz cały

[img]http://img62.imageshack.us/img62/5168/dscf2639o.jpg[/img]

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Oki. Pozmieniałem.

A teraz kilka fotek z wnętrza :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-01-17, 19:21 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Kolejne fotki:D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Blyxa jest wysokości trawnika:( Ale sie przyjeła :mrgreen:

Obrazek
Glony też maja prawo do zycia. To im gwarantuje konstytucja AlgaeLandu

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-02-08, 16:42 przez andrzej_vader, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Panie Andrzeju - powalające są te rośliny i ich kondycja. Ziemia, dużo światła i mamy efekt, który przeczy wielu zasadom akwarystyki. Cudeńko :-D

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Błagam ... bez "Panie" :-D
Dziękuję bardzo za taką ciepłą opinie. Ale nie powiedziałbym, że moje rosliny i ich wzrost przeczy teoriom akwarystycznym. On je obala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Żartuje oczywiście. Dla mnie jest jedna teoria. Rośliny potrzebują wody, światła, CO2 i składników pokarmowych. Wodę mam z kranu, światło ze świetlówek, CO2 produkują ryby i rosliny, składniki pokarmowe dostarcza ziemia w podłożu (wynalazek z lat 60tych w akwarystyce a może i wcześniej) i odpowiednia ilość obsady rybno bezkręgowej. A że mnie nie lubią producenci chemii akwarystycznej (nawozów w szczególności), świetlówek akwarystycznych, butli CO2, podłoży itd. to już ich sprawa :D.
Pozdrawiam

baq
Kontakt:

Post autor: baq »

Hej
bardzo mi sie podoba, zarowno aranzacja, jak i podejscie do tematu.
swoja droga zastanawia dosyc skromna obsada zwierzeca.
Jak dlugo swietlowki juz swieca, chodzi mi o to czas od ostatniej wymiany?

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Jesli chodzi o obsadę, to były same krewetki ale po eksmisji samic gupików, jedną całkowicie niedorosłą pozostawiłem w tym akwarium. Jak sie okazało, bez samca postaniwła sie rozmnożyć i teraz pływa stadko kilunastu mniejszych i wiekszych sztuk. Ale to małe akwarium i nie staram się za bardzo zagęścić obsady.
Jesli chodzi o świetlówki to bezczelnie wymieniam je kiedy sie wypalą do końca :mrgreen: a te które sie palą hmm, jedna ma około roku i 2 pozostałe po około 0,5 roku. Czwarta ze wzgledu na awarię zasilania (nie mam czasu żeby to naprawić :-? ) jest odłączona. Wszystkie to T8 z Piły, żadne akwarystyczne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”