22,5 l z bojownikiem

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

22,5 l z bojownikiem

Post autor: nefrete1 »

Malutkie z bojownikiem

Aranżacyjnie to zupełnie nic nadzwyczajnego - jeszcze nie mam pomysłu na to maleństwo. Wsadziłam tylko trochę roślin i korzonek dla ryby. Ale wymyślę coś ciekawszego.... z czasem :-)

Akwarium: (35 x 28 x 23) cm

Oświetlenie: będzie jakaś świetlówka kilkunastowatowa

Ogrzewanie: grzałka 10W

Filtracja: Filtr wewnętrzny 200l/h

Parametry wody: Temp 24°C, pozostałych parametrów nie mierzę

Podłoże: piach

Flora:
- Nurzaniec Amerykański
(Vallisneria Americana)
- anubias
- mech jawajski

Fauna:

- 1 x Bojownik syjamski (Betta splendens)

Dekoracje: korzeń

10.03.2010

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

jabol

Re: 22,5 l z bojownikiem

Post autor: jabol »

1)prostota jest piekna :)

2)bojo strzepiasty jest zaje :) fajny

3)te anubiasy po lewej to sa zaslona dla grzalki? jakos je specjlanie mocowalas?

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Bardzo dziękuję za tak pozytywny odbiór :-D

(1) Też jestem tego zdania. Szczególnie w tym maleństwie ozdobą ma być bojownik.

Myślę o wyłożeniu całego dna dywanikiem z gałęzatki. W jednym rogu zostanie kępa nurzańca, no i ten anubiasik (3), który naprawdę dobrze zasłania mały filterek i grzałkę.

Przyczepiłam go czarną gumką do filtra, i tak sobie rośnie już z miesiąc czasu. Puszcza zielono zabarwione korzenie w dół i w tym małym akwarium już mu niewiele brakuje by dotknął podłoża.

No i jeszcze brązowy karton z tyłu muszę umieścić, jako tło, bo w tej chwili widać przewody i tył szafki w kolorze venge :oops:

Z czasem może dorzucę kilka krewetek, myślałam o Crystal Red, pasowałyby do tego bojka. Tylko czy on nie będzie miał apetytu na nie :-P Trzymałam bojowniki z krewetkami, ale w większym akwarium. To jeszcze przemyślę.
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 08:14 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.

krystak

Post autor: krystak »

Akwarium malutki,bardzo fajne :)
Tylko mam pytanie: Czemu w akwarium z bojownikiem utrzymujesz taką temperaturę? Nie sądzisz że lepsza była by 26/27*C?

zami84

Post autor: zami84 »

Ta temperatura jest wystarczająca. wyższe są polecane do rozrodu (co tez nie jest super konieczne)
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Hmm, odczyt temp był robiony w nocy (tak jak pisanie tego tematu :-P ) W akwarium mam malutką grzałeczkę bez termoregulatora. I w nocy, gdy nie oświetlałam akwarium (no tylko na parę min włączyłam żarówkę, żeby zrobić te kilka fotek) temp wynosiła właśnie 24°C. W ciągu dnia, gdy oświetlenie daje dodatkowe cieplo temp wzrasta do 25°C a może nawet 26°C - szczególnie przy tak małych akwariach.

Źródła podają dość różne zekresy temeratur (szczególnie tą dolną granicę). Ja najwięcej informacji czerpię z tej strony napisanej przez doświadczonego hodowcę tych rybek: http://zetbe.pl/start.htm
"Temperatura wody jest jednak dla nich ważnym parametrem i nie może być niższa od 24 st.Celsjusza ( 24-27 st.C.)."

I z tej: http://strony.aster.pl/faolan/betta03a.htm
"Grzałkajest konieczna, jeśli temperatura w domu spada poniżej 25 stopni (co w zimie dotyczy chyba nas wszystkich). Choć bojownik jest w stanie przeżyć w chłodniejszej wodzie (nawet nieco poniżej 20 stopni), na dłuższą metę jest to dla niego niezdrowe i sprawia, że staje się bardziej podatny na choroby."

Oraz ze źródeł angielskojęzycznych, np takich: http://www.siamsbestbettas.com/care.html
"We originate in Asia, and we have nice warm water there. So if you can keep our water anywhere from 70°F to 82°F, we will be happy."
-> 21 - 27°C

Mam nadzieję, że Cię troszkę przekonałam :-P Ale oczywiście masz rację, temp o której napisałeś na pewno nie zaszkodzi. Osobiście szukam małej grzałeczki z termoregulatorem która będzie wygodniejsza w użyciu i da się równie dobrze zamaskować w tym maleństwie (nie znoszę widoku sprzętu w akwariach :evil: )

Myślę, że polskie strony kładą taki nacisk na temperaturę po to, aby skłonić nabywców tych ryb do zaopatrzenia się w cały potrzeby ekwipunek (grząłka, filtr) a nie trzymania ich w słoikach, wazonach czy kulach bez niczego. Gdy będzie napisane na necie, że min temp to 21°C wielu sobie pomyśli "przecież u mnie w pokoju temp jest zawsze powyżej 21, więc nie potrzebuję grzałki". A jeśli do tego postawią taki słoik na parapecie i w piękny wiosenny dzień otworzą okno by wywietrzyć pokój, temp wody może drastycznie spaść o dobrych kilka stopni - a to na pewno nie jest korzystne dla żadnej ryby.
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 11:30 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.

krystak

Post autor: krystak »

Hmmm widać że rybka pływa szczęśliwa więc na pewno wszystko ok.Napisałem tylko taką drobną uwagę z mojej strony ;)
Ale co do strony www.zetbe.pl to nie jestem do końca do niej przekonany :/.Kiedyś oglądałem korespondencję (umieszczoną na tej stronie) i gdy ktoś pisał że trzyma rybkę w kuli to założyciel strony nic nie wspominał o tym że ryb nie powinno trzymać się w takich warunkach :/
Ale to jedyna zastrzeżenia co do tej stronki ;)
A żeby nie było offu to ten bojowniczek jest prześliczny ;) Wygląda jak Mikołaj :P

maksior

Post autor: maksior »

Fajowe. Skąd czerpiesz tyle pomysłów , pełen podziw dla weny twórczej.
Arek

jabol

maksior pisze:Fajowe. Skąd czerpiesz tyle pomysłów.... (..)
...?? jak to skad...przeca to baba :) :)

Awatar użytkownika
yorki111
Kontakt:

Post autor: yorki111 »

Akwarium fajne - minimalistyczne :-D

A bettasek śliczny - podobny do mojego ŚP. Hevenliego ;-)

Co do temperatury to ja nie ryzykowałbym, jak dla mnie 25*C to minimum dla bojownikow - w niższych szybko chorują na ospę czy pleśniawkę dlatego ja u siebie w akwariach mam 26*C
Ostatnio zmieniony 2010-03-10, 19:02 przez yorki111, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

No dobra, strasznie mi zależy na bym bojku więc nie będę ryzykować. Dziś włożę grzałkę 20W, ale nie wiem, czy wtedy temp nie będzie sięgać 30°C - a aż tyle to bym nie chciała.

A bojownik - to ten od Kinga :mrgreen: Dostał już ksywkę: Landrynek (mąż powiedział, że "Candy" lepiej się nadaje na imię, ale ja jestem za propagowaniem języka polskiego)
Ostatnio zmieniony 2010-03-11, 07:51 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.

maksior

jabol pisze:
Nie byłbym sobą jak bym nie odpisał : baby to masz w nosie .
Arek

jabol

maksior pisze:
jabol pisze:

nie bylbym soba gdybym nie zripostowal:

1)spoznione zyczenia z okazji MDK

2)Bozia zapomniala Cie obdarowac poczuciem humoru ???

maksior

jabol pisze:
maksior pisze:
jabol pisze:

nie bylbym soba gdybym nie zripostowal:

1)spoznione zyczenia z okazji MDK

2)Bozia zapomniala Cie obdarowac poczuciem humoru ???[/quote Obdarowała dlatego rozumiem twoją dygresję. A tak na marginesie nie lubię wyrazu baba . Pozdro dla całego śmiesznego Rybarium :mrgreen:
Arek

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Hej hej hej, panowie, bez kłótni mi tutaj :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”