112 [Ogólne] Moje pierwsze akwarium

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

mandy29 pisze:Właśnie w tym miesiącu postanowiłam w to zainwestować. Co prawda już wcześniej chodziłam i szukałam, ale w moim "Dupakowie" nie ma.
Ale neta masz,a do Łodzi chyba nie masz daleko,a w Łodzi masz 2 giełdy i mnóstwo akwarystów, którzy mają piękne roślinki.
mandy29 pisze:Chciałam na początek kupić paskowe 5 w 1
Dobrze,że nie kupiłaś, szkoda kasy na to ;-)
mandy29 pisze:żeby mieć poglądowy obraz warunków w akwarium,
To już masz, wystarczy spojrzeć na roślinki i z nich "czytać",a one w tym momencie cierpią na anoreksję ;-).
mandy29 pisze:(żeby kupić wszystkie na raz funduszy nie mam)
Poproś kogoś, żeby Ci takie wymiary wykonał.
mandy29 pisze:Byłam za bardzo skupiona na zwierzątkach, tak że zapomniałam zadbać o roślinki (przyznaje - mój błąd) Ale teraz uzupełnię wiedzę i zajmę się nimi.
A zdrowie roślin, to same korzyści dla fauny ;-).
mandy29 pisze:Aż mnie czasem szlak bierze...

Nie denerwuj się, wiadomo, że na początku jest ciężko, ja zanim założyłam swojego holendra, czytałam fora roślinne przez kilka miesięcy i chwilami była to dla mnie czarna magia ;-). Później się człowiek oswaja z wiedzą i zaczyna ją stosować w praktyce, idzie mu coraz lepiej i stres szybko zamienia się w podziwianie pięknych roślinek i relaks, w postaci godzin spędzanych przy akwarium, w celu formowania zielska, przycinania go, dbania o detale..itp ;-).
mandy29 pisze:Człowiek czyta, pyta i stara się jakoś głębiej wgryźć w tą akwarystykę i ciągle coś nie tak

To pytaj jeszcze raz, do skutku i do bólu, tylko tak można się czegoś nauczyć w tej dość trudnej dziedzinie, jaką jest akwarystyka roślinna :-)
mandy29 pisze:A moja chrzestnica ma też 112-stke i też założoną w tym samym czasie, a w niej 3xgurami, 3xskalari jeszcze drobnicy dużo: danio, neony, labeo, kirysy i inne, dwie roślinki na krzyż, światło standardowe pali ze 4 godz. dziennie i ani glona nie ma ani nic jej nie padło...
To jeszcze o niczym nie świadczy, zależy też jakie ma gatunki roślin..temat rzeka ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
chaela

Post autor: chaela »

mandy29 w Piotrkowie na ul. Staszica jest sklep zoologiczny w którym bez mała w stałej ofercie są samice bojownika, jeśli Cię w dalszym ciągu interesują.

Awatar użytkownika
mandy29

Post autor: mandy29 »

Moim miastem powiatowym jest Piotrków i tam często bywam. Dlatego w Łodzi jeszcze nie byłam po rybki/roślinki.

Nie znam niestety osoby, która miałaby akwarium i się do tego bardziej przykładała (robiła pomiary parametrów wody). Więc pozostaje mi tylko kupić. Na początek chyba na PO4 i NO3?

Zaczęłam czytać o nawożeniu. Czuję się jakbym znowu siedziała na wykładach u Susulkiego z chemii rolnej :-D . W sumie temat mi znany. Tylko tutaj nawozy trochę inne.

chaela, w tym sklepie jeszcze nie byłam. Na pewno zajrzę. Dzięki za cynk ;-)

Awatar użytkownika
mandy29

Bojownik o imieniu Mumat. Jedyna rybka, która zostanie ze starej obsady.

Obrazek

Awatar użytkownika
mandy29

Mała aktualizacja. Zdjęcia trochę złej jakości, ale mam słaby sprzęt.

Obrazek

Obrazek

1. Dokupiłam roślinek. Brakuje mi jeszcze tylko na drugi plan.
2. Zaczęłam podawać żelazo, bo faktycznie było go niemalże zero. Kupiłam też inny nawóz, ale muszę jeszcze dokładnie zbadać parametry.
3. Wywaliłam mieczyki. W ich miejsce kupiłam dwie samiczki bojownika (kupię jeszcze jedna/dwie jak skalary wyjadą)
4. Poprosiłam św. Mikołaja o jakiś kubełek pod choinkę i nawet się zgodził :D

Została mi jeszcze walka ze ślimakami. Parę tygodni nie wybierałam i się namnożyło ich straszliwie :(

Awatar użytkownika
chaela

Akwa coraz ładniejsze.A ten korzeń bezkonkurencyjny.Jak dojdą roślinki na drugi plan będzie super.Dałabym tylko ciemniejsze tło. :-D

P.S. Mieczyki są powalające.Mniejszy samczyk trochę się chowa ale mam nadzieję,że mu przejdzie jak jeszcze trochę podrośnie.

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

mandy29 pisze: 2. Zaczęłam podawać żelazo, bo faktycznie było go niemalże zero. Kupiłam też inny nawóz, ale muszę jeszcze dokładnie zbadać parametry.

Została mi jeszcze walka ze ślimakami. Parę tygodni nie wybierałam i się namnożyło ich straszliwie :(
Przyswajalność Fe możesz zwiększyć dodaniem związków humusowych, np. w szyszkach olchy.
Na ślimaki to polecam helenki.
Ostatnio zmieniony 2010-11-07, 12:22 przez Irek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mandy29

Dałabym tylko ciemniejsze tło. :-D
No z tym tłem to nie wiem. Przymierze i zobaczę, czy będzie lepiej. Muszę po nowym roku wymienić świetlówki, bo dają zbyt żółte światło na jakieś dla roślin i daylight.

A co do mieczyków to nie wiem czy mały urośnie. Zawsze był taki kurdupel. A "gruba" pewnie zaraz sypnie małymi :mrgreen:

Przyswajalność Fe możesz chyba zwiększyć dodaniem związków humusowych, np. w szyszkach olchy.
Na ślimaki to polecam helenki.
Szyszki olchy mam pod ręką (daję do krewetkarium) więc i tu mogę wrzucić. A helenek właśnie szukam, ale nikt nie ma w mojej okolicy. Chyba trzeba będzie się wybrać do Łodzi. W ogóle można je dostać gdzieś w sklepie?

Awatar użytkownika
mandy29

Aktualizacja 1 grudnia 2010r. (po przycince)

Obrazek

1. Zrobiłam czarne tło z worów na śmieci :)
2. Kupiłam 3 helenki na ślimaki.
3. Doszła też blyksa i mały korzeń.

Awatar użytkownika
chaela

Super, zwłaszcza trawniczek.Cały czas próbuję coś takiego przychodować,a,że zachciało mi się low-tech to idzie mi wyjątkowo powoli. :-/

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

No i miałam rację... :) Lepiej, lepiej, co raz lepiej.

Wiesz co? Sama nie wiem, czy z białym tłem nie wyglądało fajniej. Jakoś tak chyba przestronniej było.

I znalazło się kilka roślin na drugim planie.

No bardzo fajnie się to rozwija :-D

lopuch

Post autor: lopuch »

z czarnym zdecydowanie lepiej bardzo ładnie wygląda

Awatar użytkownika
mandy29

A coż to za obcy wątek mi się tu wkradł? :mrgreen:
Wiesz co? Sama nie wiem, czy z białym tłem nie wyglądało fajniej. Jakoś tak chyba przestronniej było.
Też mi się tak wydaje, ale ta czerń podkreśla zieleń roślin. Na żywo wygląda o wiele lepiej. Zdjęcie trochę kijowe :-/

Ps.: niedługo duże zmiany w obsadzie ;-)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

mandy29 pisze:A coż to za obcy wątek mi się tu wkradł? :mrgreen:
Już go wydzieliłem, jest tu. Nowicjuszka, na przyszłość, nie wbijaj z takimi problemami w czyjś wątek o akwarium tylko załóż swój, ew. możesz się podłączyć ale jedynie pod podobny wątek w odpowiednim dziale, na pewno nie w galerii.

Awatar użytkownika
mandy29

Oj dawno nie robiłam tu aktualki. Tak więc stan z 1 lutego 2011 r.

Oświetlenie: 3x18W (2xzwykłe i daylight) - w planach wymiana
Filtr HW-302
Co2 z bimbrowni
Grzałka 150W sera
Podłoże: czarno-biały żwir
Nawożenie Fe i nawóz wieloskładnikowy.

Rośliny:
nurzaniec, eleocharis parvulus, acicularis, hygrophila corymbosa, hygrophila polisperma, java moss, christmas moss, kryptokoryna, kabomba czerwona, limnophila sessiflora, moczarka, rogatek, najas, alternathera reinecki, pistia, heteranthera zosterifolia, hydrokotyle, ludwigia repens, rotala indica

Jako, że padł mi cały harem bojowników na niezidentyfikowaną chorobę postawiłam na prętniki. Obecna obsada:

7 x razbora klinowa
4 x otosek
1 x prętnik morelowy (samiec)
1+1 prętnik karłowaty
xxx red cherry i babaulti
xxx helenki

Parametry:
GH = 10
KH = 21

Na razie morelowiec zbudował gniazdo i goni trochę karłowatego, ale myślę, że się to zmieni jak dokupię mu samiczkę. Poza tym powoli przeprowadzam krewetki z likwidowanego krewetkarium. I wreszcie rozmnożyły mi się helenki :D

I ostatni hit sezonu. Nastąpiło rozmnożenie samorzutne razbory klinowej. Widziałam jedną malutką rybcię, ale niestety prętniki zrobiły swoje...

Obrazek

Mały mix fotek rybek ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”