160L - Akary pomarańczowopłetwe

yoor45

160L - Akary pomarańczowopłetwe

Post autor: yoor45 »

160L = 100/40/40

Filtracja:
wewn. - EHEIM AQUABALL 2212
zewn. - EHEIM PROFESSIONEL 2224
Oświetlenie :
2x30W t8 - 1xSYLVANIA AQUASTAR i 1xwromak'owska
Podłoże:
piasek kwarcowy granulacji 1mm
Dekoracje:
korzenie, kokos i tło ze styropianu
Fauna:
4x Aequidens rivulatus - Akara pomarańczowopletwa(docelowo dobrana para)
2x Ancistrus multispinis - Zbrojnik niebieski
2x Hoplosternum thoracatum - Kiryśnik czarnoplamy
3x Corydoras paleatus - Kirysek pstry (pozostałość po starej obsadzie)
5x Ampularia
1xApteronotus albifrons - Duch Amazoński (pozostałość po starej obsadzie)
Flora:
2x Anubias barteri
1x Mikrozorium
1x Żabienica amazońska
4x Gałęzatka
xx Mech jawajski
Nawożenie:
Co2 z bimbrowni ale niesystematycznie(czyt.gdy się przypomni to zrobie zacier)
W kokosie jest czarna ziemia przysypana żwirkiem i raz na jakis czas wrzucam tam tabletke - SERA FLORENETTE A do tego raz na jakiś czas leje do wody SERA FLORENA.

05.09.09
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Od przodu
Obrazek

Z boku
Obrazek

Zbrojnik
Obrazek

Jedna z Akar
Obrazek

Kiryśniki, Zbrojniczka i Kirysek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-09-08, 22:16 przez yoor45, łącznie zmieniany 8 razy.

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Mnie się bardzo podoba :-) Jest wręcz elegancke. Dużo wolnej przestrzeni tak potrzebnej dla dużych ryb.
Bardzo fajny kształt ma korzeń przed filtrem.
Tylko ta gałęzatka w postaci kulek... no ja wolę akurat taką rozpłaszczoną :->

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Mnie się akwarium podoba, szczególnie że bardzo lubię piasek. Akary są piękne, ale czy czasem 160l to trochę nie za mało dla nich? Szczególnie jak podrosną...
Jestem ciekaw czy jakbyś żabienice miał nie w doniczce tylko w piasku to czy zostałaby wykopana? Robią regularnie przemeblowania? I czy tłuką się mocno, napisz o nich coś więcej!
Dodałbym jeszcze ze 2-3 takie żabienice na tył, zostawiając z przodu miejsce do pływania. I może jakiś nurzaniec na sam tył żeby ożywił tło, albo coś pierzastego. Tylko, nie wiem czy coś nie w doniczce nie będące anubiasem/mikrozorium/mchem przeżyje.

użytkownik zablokowany

Post autor: użytkownik zablokowany »

Piękna ta akara
Andrzej Sieniawski podaje w swojej książce "pielęgnice amerykańskie w akwarium
że na jedną parę hodowlaną powinno być 4000cm2 więc akwarium masz przynajmniej według literatury dobre może gdyby było wyższe to byś nie był atakowany, ale one i tak mają świetne warunki i pewnie jeśli masz parkę niebawem doczekasz się potomstwa i demolki w akwa, ale taka to już przyjemność z akarami.
Piękne w swej prostocie akwa i genialne ryby tak trzymaj i nie przejmuj się opinia przeciętnych hodowców
Ostatnio zmieniony 2009-09-02, 10:00 przez użytkownik zablokowany, łącznie zmieniany 1 raz.

yoor45

Docelowo ma zostać parka Akar także nie powinno być problemu z miejscem (już raz złożyły ikrę ale nie odłowiłem ,a teraz nie wyglądają już jak parka :P ). Nad tłem jeszcze muszę popracować - myślę o płycie ze styropianu pomalowanej na czarno "muśniętej" delikatnie pędzelkiem z rozpuszczalnikiem. Aczkolwiek trochę roślinek może by się jeszcze przydało:)...
Przekopywały roślinki miałem dużą ilość rotal i moczarek ale nie dały rady (co chwila coś pływało). Do tego jakiś świrnięty Zbrojnik mi się trafił - notorycznie pływa po akwarium nie patrząc na nic - taranuje inne ryby itp ,a potrafi to robić nawet po 2h.
Jeśli chodzi o Akary jest teraz względny spokój hierarchia już została ustalona i nie zanosi się na zmiany. Jest ustalony przywódca stada ,a reszta tylko sporadycznie miedzy sobą urządza jakieś przepychanki(no może przy jedzeniu ta największa jest trochę pazerna i nieraz potrafi ustawiać po kątach resztę)

PS. Ma ktoś może na zbyciu trochę Nurzańca (Chojny lub Dąbrowa mile widziane)

dzięki za komentarze ,śmiało piszcie jestem otwarty na konstruktywne wypowiedzi :)
Ostatnio zmieniony 2009-09-02, 11:43 przez yoor45, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

mscislaw pisze:... i nie przejmuj się opinia przeciętnych hodowców
O jaką opinię Ci chodzi? Zaczynasz się robić bardzo irytujący... kolega liczył na jakieś opinie, więc takie otrzymał. Oprócz tych przychylnych otrzymał sugestie, że to do czego można by się przyczepić to wielkość akwarium, bo jak sam podałeś to jest to minimum dla tych ryb. A jak każdy przeciętny hodowca wie ryby trzymać lepiej nie w minimum tylko w większej objętości, szczególnie że to pielęgnice. Jeśli się z tym nie zgadzasz to to napisz ale równie konstruktywnie i na temat.
A jeśli jeszcze raz napiszesz coś o jakiś przeciętnych hodowcach, wydasz personalną opinię o kimkolwiek nie znając tej osoby to zostaniesz wyrzucony z tego forum. Teraz dostajesz tylko kolejne ostrzeżenie, czyli blokadę na pisanie postów. Nie chcemy mieć tu takich osób jak Ty, nikt inny nikomu na forum nie ujmuje, nie zarzuca i nie kpi sobie z niego. A Ty robisz to całkowicie bezpodstawnie sam pokazując przy tym żenujący poziom.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

yoor45 pisze:PS. Ma ktoś może na zbyciu trochę Nurzańca (Chojny lub Dąbrowa mile widziane)
Jeśli chcesz to w klubie mamy nurzańca zwykłego i olbrzymiego (ten raczej za duży), a w domu mam trochę Vallisneria spiralis 'Tiger'. Daj znać na pw.

yoor45

Kurcze teraz mi się przypomniało ,że jeszcze w akwarium jest jedna pozostałość po moim bracie mianowicie Apteronotus albifrons - Duch Amazoński. Mający półtora roku około 20cm
okaz(nie wiem czy nie zdążył już skarłowacieć we wcześniejszym akwarium). Całkowicie o nim zapomniałem pewnie przez to ,że ryba jest bardzo ruchliwa ale tylko jak jedzenie poczuje ,a tak to całymi dniami siedzi schowana:P

Właśnie czytam o duchu i minimum akwa 200litrow(100/40/50 ? -aczkolwiek nie sadze ,aby wysokość miała dla niego jakieś znaczenie także patrząc na to może 100/40/40 tez bedzie wystarczające ale to moja własna opinia) Trzymał ktoś z was ducha w takim akwa ? nie będzie mu za ciasno ?

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

No cóż, mieliśmy takie ryby w klubie. Dawał duży osobnik radę w 150litrowym paludarium, aczkolwiek nie mógł tam się ruszyć i ewidentnie nie było to zbyt dobre rozwiązanie. Potem innego przyjęliśmy do 450 litrów i też wcale jakoś luźno mu nie było. Wszystko zależy od jego wielkości, w naturze dorasta do 50 cm, trzeba o tym pamiętać. Jest to nocny typ więc za dnia siedzi najczęściej gdzieś ukryty i mimo że jest duży to go nie widać. Ale w nocy szaleje po całym akwarium więc warto żeby miejsca trochę miał.
Jedną kwestią jest to czy podmiany, filtry, rośliny zapewnią odpowiednią jakość wody i jeśli tak to tym nie musimy się przejmować. Inną kwestią jest odpowiednia wielkość akwarium jako miejsce dla ryb do pływania i wspólnego egzystowania. Sami musimy sobie odpowiedzieć czy patrząc na ryby nie wydaje nam się, że jest im trochę ciasno.
U mnie w 200l jest teraz ewidentne przerybienie i o ile dzięki podmianom, roślinności jakość wody jest odpowiednia to ryby zachowują się nienaturalnie z powodu ciasnoty, częstego wpadania na siebie i zbyt małej ilości kryjówek. Na szczęście to już ostatnie dni męczarni i pierwsze osobniki trafią jutro do 700l.

yoor45

Na razie wydaje mi się,ze jest OK. Jedyne co to jest trochę ganiany przez Akary ale nie ma z ich strony zawziętości i nie robią mu krzywdy.(Może chce ktoś Ducha ? - warunek - większe
akwarium) Mam duża nadfiltracje także tutaj nie ma problemu ,aczkolwiek sraaaaluchy straszne ale staram się karmić wiele razy dziennie urozmaiconym pokarmem także sporo materiału do przerobienia mają(karmie dużo ale nie przekarmiam) :P
co do czynności przy akwarium :
cotygodniowe odmulanie + podmiana 30/40% wody (kranovit lany z pryszniaca ,a ostatnio
nawet z lenistwa prosto z węża ogrodowego) + czyszczenie filtra wewn. i gąbki założonej na
wlot wody do filtra zewn.
raz na 2/3 miesiace czyszczenie filtra zewn.

PS. filtr działa około roku i ani razu nie były czyszczone węże , czy to ma duże znaczenie dla
obciążenia filtra ?(widać ,ze są tam glony ale chyba nie jest tak strasznie)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Kubełek nie musi działać super wydajnie, więc zaglonionymi wężami bym się nie przejmował. Póki tłoczy wodę, jest ok. No chyba, że ma być też filtrem mechanicznym, to co innego. Co do ducha, to jak wystartuje 700 na dobre i będziesz go jeszcze miał to pewnie bym go wziął.

yoor45

Ok ,a więc Duch zaklepany, będzie czekać na Ciebie :) To jak możesz odłóż dla mnie trochę
Nurzańca będę Ci bardzo wdzięczny :)
A może jak mi się Akary dobiorą(czyt. będę na 100% pewny,że ta parka jest naprawdę
parką ) to będziesz chciał pozostałe dwie ?:P

PS.Zastanawiałem się nad zrobieniem prefiltra podobnego typu co Ty masz (tylko ,że pojedynczego,a u Ciebie widziałem potrójny). Jak będziesz miał chwilkę to opisz jak go zrobiłeś i jak to wygląda cenowo :)

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

akwarium niezłe, dużo przestrzeni wolnej do pływania chociaż tak jak mówią inni dodałbym coś z flory. Odnośnie Twoich zwierzątek to dodałbym jeszcze ze 3 kiryski, bo masz mało (ryby stadne) i zastanów się nad tym czy będziesz w stanie pozbyć się młodych akar, bo zazwyczaj ludzie biorą się za rozmnażanie tego typu ryb,a potem mają problemu co zrobić z 60 młodymi szybko rosnącymi i agresywnymi rybami.

yoor45

Na szczęście mam możliwość oddania ich w dobre ręce.Ale jak coś najpierw będę próbować
na forum może akurat tutaj ktoś będzie chciał.Co do kirysków to jest to pozostałość po starej obsadzie i nie chcę kupować więcej. Trzymają się nieraz razem z kiryśnikami ,pływają razem z Akarami(nawet na nie uwagi nie zwracają ,a myślałem ,że się staną pokarmem). Także myślę ,że jest im dobrze. A trochę flory faktycznie muszę dodać i zastanawiam się nad wywaleniem tej gałęzatki :P

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

nie musisz jej wywalać ;) rozczłonkuj ją i obłóż np kokosa lub jakiś korzonek np ten po lewo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”