240l Low-Tech

Awatar użytkownika
wojtekr

240l Low-Tech

Post autor: wojtekr »

Witam,

oto mój low-tech:

akwarium 240l LT: 120x40x50, szkło 8mm

Podłoże: ziemia z łąki 3 cm + żwirek rzeczny gradacja 2-4 – 4 cm

Akwarium otwarte
Oświetlenie: belka hagena 2xT5 54W Aqua Medic Reef White 10K i Plant Grow. Zacząłem od 6 godzin, będę zwiększał co tydzień o godzinę, aż dojdę do 11.
Filtr: Eheim 2226

Obsada

Fauna
Bocja wspaniała – 5 szt
Zbrojnik niebieski – 4 szt
Kirysek spiżowy – 2 szt
Kirysek panda – 2 szt.
Neon inessa – 20 szt
Skalar – 3 szt.
Mieczyk – 2 szt.
Gupik – 4 dorosłe i stadko małych.
Gurami mozaikowe – 1 szt.
Ampularia – 2 szt.
Neritina zebra – 4 szt.
Krewetki: babaulti i red cherry – całe mnóstwo
Otocinklus – 5 szt.

Flora (podziękowania dla Zafiry i Zbyszka za darmowe roślinki z przycinki)
Amazonka
Zwartki – czerwona i zielona (nie jestem pewien dokładnych nazw)
Anubiasy – średni i mały (nie jestem pewien dokładnych nazw)
Microsorium
Mchy na korzeniu i kokosach: tajwański, płomienny, Phoenix
Nurzańce – różne gatunki (nie jestem pewien dokładnych nazw)
Topian osokowaty (pistia)
Limnofilia – dwa rodzaje
Pełzacz bagienny
Rotala okrągłolistna i wąskolistna
Bacona karbowana
Peplis dwupręcikowy
Moczarka kanadyjska i wąskolistna
Ludwigia drobna i żołędna
Wąkrotka

Oczywiście jeszcze za wcześnie mówić o jakichś porażkach, czy sukcesach na tym etapie, ale dzięki temu, że wykorzystałem ok. 70% wody z poprzedniego zbiornika oraz dojrzały filtr, to całą obsadę wpuściłem zaraz po zalaniu i do dzisiaj (7 dzień) nic mi nie padło.

Udało mi się nabyć dość fajny korzeń, który lekko wystaje ponad taflę wody. W ogóle miało to być akwarium odkryte, gdzie rośliny wyrastają na zewnątrz, niektóre kwitną, ale kirysy zaczerpując powietrza tak chlapią, że na razie zastawiłem to jakimiś kawałkami poliwęglanu, a w przyszłości pokombinuję, nad czymś bardziej estetycznym, może jakieś doniczki z kwiatkami lubiącymi wilgoć. Przy okazji poproszę o poradę znających się na kwiatach ;)

Jeżeli chodzi o obsadę rybną, to zgadzam się od razu, że jest tego dość dużo i duża mieszanka, ale to wszystko to są pozostałości z poprzednich lat (ze stadka zostaje 1 lub dwie sztuki i tak już sobie pływają). Poza tym problem jest taki, jakiego się spodziewałem – bocje szaleją i co jakiś czas muszę na nowo utykać rośliny łodygowe w podłożu. Niestety, w sytuacji krytycznej będę musiał się ich pozbyć, choć mam do nich sentyment bo mam je już 4 lata i bardzo mi się podobają.

Co do roślin, to też mam świadomość, że jest zbyt wiele gatunków, ale z tego co wiem, to różnie się różne rośliny w low-techach trzymają, więc muszę wybadać co będzie dobrze rosło u mnie i do nich się później ograniczę. No i te bocje….

Na razie spróbuję nie łamać zasad Low-Tech, czyli:
- oświetlenie do 0,5 W/l – akurat tyle mam teraz
- rzadkie podmiany wody – 10% raz na miesiąc
- bez dodatkowych nawozów (tylko ziemia, obfite karmienie – twarda woda)
- bez dodatkowego CO2
- słaba filtracja – co prawda ten Ehaim, to nie low-tech, ale nie będę kupował nowego, ograniczyłem tylko przepływ

Zobaczymy, jak to będzie……

Tak wygląda akwarium z daleka

Obrazek

A tutaj link do reszty zdjęć:

http://picasaweb.google.com/wojtek.raje ... directlink
Ostatnio zmieniony 2010-05-19, 12:00 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

wojtekr
bardzo fajnie Ci to wyszło, trzymam kciuki i czekam na dalszy udany rozwój baniaka.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

wojtekr pisze:(podziękowania dla Zafiry i Zbyszka za darmowe roślinki z przycinki)
Z mojej strony-nie ma za co,oby się roślinki przyjęły ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Bardzo mi się podoba Twoje akwarium. Jest mocno w moim stylu ;) czyli wielki korzeń i dużo roślinek. Masz też piękne wielkie gurami :) Jak one dogadują się ze skalarami?

Awatar użytkownika
wojtekr

nefrete1, dzięki.

Gurami ma już swoje lata. 5 lat temu (wtedy jeszcze nie było skalarów oczywiście) miałem 4 sztuki, ale została tylko jedna i jest dość spokojna.
A skalary są 3. Dobrana para i jeden smotny, ale tylko walczą między sobą. Nie ruszają ani neonków, ani narybku gupików ani krewetek.

Wojtek

maksior

Post autor: maksior »

Bardzo fajne akwarium. Skalarki walczą , zostaw dobraną parkę i tak będą miały co robić jak będzie ikra tj. pogonią resztę rybek.. :-D
Arek

Awatar użytkownika
wojtekr

tylko problem w tym, że ten trzeci"niedobrany" jest najładniejszy. Czy to jest jakiś problem? Chyba się nie pozabijają, a przynajmniej mają trochę adrenaliny ;)

Wojtek

maksior

Post autor: maksior »

Oby , u mnie potrafiły powybijać sobie oczy..
Arek

Awatar użytkownika
wojtekr

nie chcę pisać nowego wątku, ale mam pewien problem.

Od czasu, gdy zacząłem ten wątek, założyłem już 3 akwaria na ziemi. Wszędzie rośliny rosną dość dobrze i generalnie jest OK, ale w tym największym 240l od pewnego czasu mam zmętnienie wody dość wytraźne. Abo ziemia wychodzi spod żwirku, albo ryby przydnne robią bałagan, bo nie odmulam podłoża.

Zakładając, że to jednak ziemia, to czy świderki (które się mocno rozmnożyły od kiedy oddałęm bocje) tak kopią i ziemia się przedostaje? Czy to jest w ogóle możliwe? Jeżli nie, to skąd to zmętnienie? Macie jakieś pomysły albo doświadczenia?

Na razie założyłem gąbkę na wlot kubełka i zamontowałem też turbinkę z gąbką (chyba muszę dać bardziej gęstą) - zobaczymy, czy to coś pomoże.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Ile dni trwa to zmętnienie i rozwiń pojęcie zmętnienia,czyli czy woda zmieniła krystaliczność czy jest mleczna?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

nie, nie, woda nie jest mleczna, po prostu widać gołym, okiem pływające jakby drobinki piasku. Woda jakby zmącona.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Piasek pływać nie będzie,pył z ziemi owszem jak masz bardzo dużą cyrkulację.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

no tak, wygląda to na pył. Osiada na liściach roślin, np. kryptokorynach, czy amazonce i można to normalnie strzepnąć.

Spróbuję ograniczyć cyrkulację, tylko że powodując falę na powierzchni natlenia mi zbiornik. Nie stosuję dodatkowego napowierzania.

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

A może korzeń Ci pyli? Ja miałem taką sytuację, ale zamontowanie wewnętrznego rozwiązało problem
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
wojtekr

o tym nie pomyślałem. W każdym razie zmniejszę cyrkulację i zamontuję bardziej gęstą gąbkę do wewnętrznej turbinki. Zobaczymy...

ODPOWIEDZ

Wróć do „200 - 299 litrów”