[1000] Ogólne (z dyskowcami)
No niestety mało to nie kosztuje, ale jeszcze daję radępiona3 pisze:Jak masz dużo siopy to ok ,a jak myślisz że zagospodarujesz to za niewielką kasę to z góry widzę Mega problem

Co do Sumpa i przelewu - na razie tego nie widzę - inwestycja wydrenowała większość moich oszczędności i na razie nie mam żadnych możliwości sfinansowania jakichkolwiek przeróbek. Jeśli zastosowane przeze mnie rozwiązanie nie sprawdzi się, obiecuję, że odłożę kasę na modernizację

Opis zastosowanej filtracji będzie później

Ostatnio zmieniony 2012-05-16, 21:49 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.
- illuminatebaby
Ale zrobienie przelewu kosztowałoby cię raptem wklejenie odpowiedniej szyby w poprzek po prawej stronie i wywiercenie otworów w dnie w tym miejscu Praktycznie nie ingerujesz w konstrukcje akwa jako szkieletu (nie licząc otworów). A co do miejsca na sump, a co w tej mega wnęce pod akwa będzie?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
...no dobrze, emocje opadły - czas na dalszą część opowieści
IV Urządzanie akwenu
Akwarium zostało podzielone na trzy strefy (od lewej): roślinna, piasek + niewielkie ilości niskich roślin + kamienie, kamienie + rośliny.
Podłoża:
- keramzyt (ok. 8 kg) - pierwsza warstwa (kształtująca),
- Tropica Plant Substrate (15 kg) - druga warstwa grubości od 1 cm do 2 cm rozłożona wszędzie gdzie będą jakieś rośliny,
- ziemia uniwersalna ph=6-6.5 z Castoramy (10 kg) - trzecia warstwa ok. 2 cm w części roślinnej z lewej strony,
- Aquaart AquaSubstrate II (10 kg) - czwarta warstwa ok. 1,5-2 cm w części roślinnej z lewej i prawej strony,
- żwir bazaltowy (ok. 16 kg) - piąta warstwa grubości 2-3 cm w częściach roślinnych z lewej i prawej strony. Przysypałem nim AquaSubstrat żeby jako lekkie podłoże nie przenosił się z miejsca na miejsce (szczególnie na piasek),
- piasek gruboziarnisty (ok. 30 kg) - centralna część akwarium o grubości 5-10 cm (zakupione w Stone-Art, Skotniki k. Zgierza) - zaskakująco czysty! Polecam.
Kamienie:
- ok. 130 kg kamieni o nawie "łupek tatrzański" (zakupione w Stone-Art, Skotniki k. Zgierza) - przeszły pomyślnie testy octowe i są wg mnie całkiem ładne.
Korzenie:
- zakupione na Starcie + własne z poprzedniego akwarium - generalnie pewnie jeszcze ich przybędzie.
Po ułożeniu kamieni i keramzytu:
Po ułożeniu wszystkich podłóż:

...i widok w środku:

Filtracja/mieszanie:
- Eheim Professionel 3 1200XL - wypełnienie 4 l EhfiMech, 8 l EhfiSubstrat - dwa wloty z prawej strony, wylot z prawej strony (tył)
- Eheim 2226 – 4 l (2 kosze) EhfiSubstrat, 1 kosz wypełniony gąbką - wlot z prawej strony, wylot z lewej (tył pod kątem ok. 45 stopni - wypływ na frontową szybę w strumień z pompy cyrkulacyjnej),
- filtr UV Aquael (9W) - załączany co drugi dzień na 6h (na jednym z wlotów do 1200XL),
- pompa cyrkulacyjna Aquamedic NanoProp 5000 - z lewej strony (front),
Układ wlotów/wylotów etc. powoduje ruch okrężny wzdłuż szyb ...i jak na razie nie widzę miejsca gdzie woda się nie porusza (wg mnie nawet za dużo tego ruchu).
Filtr i akwarium zaszczepione bakteriami z preparatu Sera Nitrivec.
Oświetlenie:
- 2 x 80W – Sylvania Grolux T5 + odbłyśniki (tył),
- 2 x 80W – Sylvania Aquastar T5 + odbłyśniki (front),
Patrząc z góry układ przypomina literę V skierowaną "grotem" do tyłu akwarium przy czym świetlówki frontowe łączą się po środku akwarium a tylne dochodzą do skrajnych końców zbiornika - na środku jest mało roślin i tak ma zostać, światła "roślinnego" może być mniej. Świetlówki są na podstawkach z plexi i można je przesuwać w przód lub w tył - akwarium jest dość wąskie, więc ułatwia to dostęp do środka.
Oświetlenie załącza się w następujący sposób:
- front 13.00-23:00,
- tył 14:00-22:00
Ogrzewanie:
- 2 x 300W - ten zakup był bez sensu - świetlówki dogrzewają wystarczająco. Tak czy inaczej temperatura waha się od 26C do 28C przy ostatnich upałach (temp. w pomieszczeniu 21-24 C).
Woda i nawożenie
Woda jest prosto z kranu (do podmian też).
Parametry 1-2 godziny po zalaniu (testy paskowe JBL):
- NO3 - 0-10 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- GH - 14
- KH - 10
- pH - 7,6-8 (zmierzone pH-metrem - 7.53)
- Cl - 0
Parametry 10 dni po zalaniu i jednej podmianie 1/3 wody (testy paskowe JBL):
- NO3 - 10 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- GH - 7-10
- KH - 6-10
- pH - 7,2 (zmierzone pH-metrem – 6.96)
- Cl - 0
Po około dwóch tygodniach (są już pierwsi mieszkańcy) parametry bez zmian.
Nawożenie:
- Brightwell Aquatics FlorinGro,
- Brightwell Aquatics FlorinMulti,
- Brightwell Aquatics FlorinAxis,
- Aquabotanique Aquapotas,
Generalnie zgodnie z zaleceniami producentów, ale na razie mniejsze ilości.
- CO2 - zestaw butla 2kg, reduktor, elektrozawór, zawór precyzyjny, licznik bąbelków i szklany dyfuzor (z lewej strony akwarium). CO2 jest dodawane do akwarium razem z załączeniem się frontowej belki oświetleniowej. Zestaw kupiłem od użytkownika bebecebula (polecam!). Dozowanie ustawione tak, żeby po kilku godzinach osiągnąć stężenie 10-20 mg/l w wodzie (test ciągły JBL). Późnym popołudniem i wieczorem rośliny bąblują, że hej :)
Flora
Zdecydowana większość roślin pochodzi z drugiego baniaka, gdzie przez ostatnie trzy miesiące namnażałem je ile tylko się dało - pod koniec ryby miały już bardzo mało miejsca do pływania. W akwarium są (ale znawcą tematu nie jestem):
- Limnophila sessiliflora,
- Limnophila aquatica,
- Rotala rotundifolia,
- Cryptocoryne beckettii,
- Vallisneria nana,
- Vallisneria gigantea,
- Bolbitis heudelotii,
- Anubias barteri var. Gabra,
- Hemianthus sp.,
- Salvinia,
- Lilealopsis sp.,
- Eleocharis sp.,
- oraz mchy: weeping, creeping, flame, christmass, willow moss i Cladophora
Tak zbiornik wyglądał około 24 godziny po zalaniu (sugeruję oglądać w powiększeniu):

Kilka zbliżeń:

Fauna:
Akwarium od początku było planowane jako ogólne dla małych i średnich ryb: 1 do max 3 gatunków ryb ławicowych na środek i górę, standardowe ekipy sprzątające (otosy, kirysy, kosiarki (lub glonojady syjamskie) krewetki filtrujące (i może amano), może 5-6 bocji), 2-3 pary małych pielęgnic (barwniaki i może ramirezy?). Od zawsze podobał mi się temperament brzanek (a z wyglądu wersja mszysta), więc wybór jednej ławicy jest już przesądzony, natomiast co do tego można dołożyć? – na razie nie mam konkretnych planów i chętnie skorzystam z waszych rad i propozycji.
CDN...
IV Urządzanie akwenu
Akwarium zostało podzielone na trzy strefy (od lewej): roślinna, piasek + niewielkie ilości niskich roślin + kamienie, kamienie + rośliny.
Podłoża:
- keramzyt (ok. 8 kg) - pierwsza warstwa (kształtująca),
- Tropica Plant Substrate (15 kg) - druga warstwa grubości od 1 cm do 2 cm rozłożona wszędzie gdzie będą jakieś rośliny,
- ziemia uniwersalna ph=6-6.5 z Castoramy (10 kg) - trzecia warstwa ok. 2 cm w części roślinnej z lewej strony,
- Aquaart AquaSubstrate II (10 kg) - czwarta warstwa ok. 1,5-2 cm w części roślinnej z lewej i prawej strony,
- żwir bazaltowy (ok. 16 kg) - piąta warstwa grubości 2-3 cm w częściach roślinnych z lewej i prawej strony. Przysypałem nim AquaSubstrat żeby jako lekkie podłoże nie przenosił się z miejsca na miejsce (szczególnie na piasek),
- piasek gruboziarnisty (ok. 30 kg) - centralna część akwarium o grubości 5-10 cm (zakupione w Stone-Art, Skotniki k. Zgierza) - zaskakująco czysty! Polecam.
Kamienie:
- ok. 130 kg kamieni o nawie "łupek tatrzański" (zakupione w Stone-Art, Skotniki k. Zgierza) - przeszły pomyślnie testy octowe i są wg mnie całkiem ładne.
Korzenie:
- zakupione na Starcie + własne z poprzedniego akwarium - generalnie pewnie jeszcze ich przybędzie.
Po ułożeniu kamieni i keramzytu:

Po ułożeniu wszystkich podłóż:

...i widok w środku:

Filtracja/mieszanie:
- Eheim Professionel 3 1200XL - wypełnienie 4 l EhfiMech, 8 l EhfiSubstrat - dwa wloty z prawej strony, wylot z prawej strony (tył)
- Eheim 2226 – 4 l (2 kosze) EhfiSubstrat, 1 kosz wypełniony gąbką - wlot z prawej strony, wylot z lewej (tył pod kątem ok. 45 stopni - wypływ na frontową szybę w strumień z pompy cyrkulacyjnej),
- filtr UV Aquael (9W) - załączany co drugi dzień na 6h (na jednym z wlotów do 1200XL),
- pompa cyrkulacyjna Aquamedic NanoProp 5000 - z lewej strony (front),
Układ wlotów/wylotów etc. powoduje ruch okrężny wzdłuż szyb ...i jak na razie nie widzę miejsca gdzie woda się nie porusza (wg mnie nawet za dużo tego ruchu).
Filtr i akwarium zaszczepione bakteriami z preparatu Sera Nitrivec.
Oświetlenie:
- 2 x 80W – Sylvania Grolux T5 + odbłyśniki (tył),
- 2 x 80W – Sylvania Aquastar T5 + odbłyśniki (front),
Patrząc z góry układ przypomina literę V skierowaną "grotem" do tyłu akwarium przy czym świetlówki frontowe łączą się po środku akwarium a tylne dochodzą do skrajnych końców zbiornika - na środku jest mało roślin i tak ma zostać, światła "roślinnego" może być mniej. Świetlówki są na podstawkach z plexi i można je przesuwać w przód lub w tył - akwarium jest dość wąskie, więc ułatwia to dostęp do środka.
Oświetlenie załącza się w następujący sposób:
- front 13.00-23:00,
- tył 14:00-22:00
Ogrzewanie:
- 2 x 300W - ten zakup był bez sensu - świetlówki dogrzewają wystarczająco. Tak czy inaczej temperatura waha się od 26C do 28C przy ostatnich upałach (temp. w pomieszczeniu 21-24 C).
Woda i nawożenie
Woda jest prosto z kranu (do podmian też).
Parametry 1-2 godziny po zalaniu (testy paskowe JBL):
- NO3 - 0-10 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- GH - 14
- KH - 10
- pH - 7,6-8 (zmierzone pH-metrem - 7.53)
- Cl - 0
Parametry 10 dni po zalaniu i jednej podmianie 1/3 wody (testy paskowe JBL):
- NO3 - 10 mg/l
- NO2 - 0 mg/l
- GH - 7-10
- KH - 6-10
- pH - 7,2 (zmierzone pH-metrem – 6.96)
- Cl - 0
Po około dwóch tygodniach (są już pierwsi mieszkańcy) parametry bez zmian.
Nawożenie:
- Brightwell Aquatics FlorinGro,
- Brightwell Aquatics FlorinMulti,
- Brightwell Aquatics FlorinAxis,
- Aquabotanique Aquapotas,
Generalnie zgodnie z zaleceniami producentów, ale na razie mniejsze ilości.
- CO2 - zestaw butla 2kg, reduktor, elektrozawór, zawór precyzyjny, licznik bąbelków i szklany dyfuzor (z lewej strony akwarium). CO2 jest dodawane do akwarium razem z załączeniem się frontowej belki oświetleniowej. Zestaw kupiłem od użytkownika bebecebula (polecam!). Dozowanie ustawione tak, żeby po kilku godzinach osiągnąć stężenie 10-20 mg/l w wodzie (test ciągły JBL). Późnym popołudniem i wieczorem rośliny bąblują, że hej :)
Flora
Zdecydowana większość roślin pochodzi z drugiego baniaka, gdzie przez ostatnie trzy miesiące namnażałem je ile tylko się dało - pod koniec ryby miały już bardzo mało miejsca do pływania. W akwarium są (ale znawcą tematu nie jestem):
- Limnophila sessiliflora,
- Limnophila aquatica,
- Rotala rotundifolia,
- Cryptocoryne beckettii,
- Vallisneria nana,
- Vallisneria gigantea,
- Bolbitis heudelotii,
- Anubias barteri var. Gabra,
- Hemianthus sp.,
- Salvinia,
- Lilealopsis sp.,
- Eleocharis sp.,
- oraz mchy: weeping, creeping, flame, christmass, willow moss i Cladophora
Tak zbiornik wyglądał około 24 godziny po zalaniu (sugeruję oglądać w powiększeniu):

Kilka zbliżeń:

Fauna:
Akwarium od początku było planowane jako ogólne dla małych i średnich ryb: 1 do max 3 gatunków ryb ławicowych na środek i górę, standardowe ekipy sprzątające (otosy, kirysy, kosiarki (lub glonojady syjamskie) krewetki filtrujące (i może amano), może 5-6 bocji), 2-3 pary małych pielęgnic (barwniaki i może ramirezy?). Od zawsze podobał mi się temperament brzanek (a z wyglądu wersja mszysta), więc wybór jednej ławicy jest już przesądzony, natomiast co do tego można dołożyć? – na razie nie mam konkretnych planów i chętnie skorzystam z waszych rad i propozycji.
CDN...
Docelowo ma tu być sporo korzeni, także wystających z wody, więc jak to wszytko zarośnie może będzie bardziej naturalnie. Ale ja w ogóle mam słabość do kamieni... regularnie jeżdżę w góry i jak już zaczynam coś tworzyć to o... łańcuchy górskie wychodząyorki111 pisze:ale prawa wcale mi się nie podoba. Te kamienie wyglądają nienaturalnie

Ostatnio zmieniony 2012-05-24, 11:10 przez rszewcz, łącznie zmieniany 2 razy.
Ooooooo brzanki... już widzę jak się gonią po taaaakiej długości! Tak, to świetny wybór. Spokojnie kup ok 50 szt - to będzie szaleństwo w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Co do innych - u mnie pięknie pływały też rodostomusy, również szybkie, raczej nie będą wchodzić w konflikt z brzankami, a urozmaicą barwnie zieloną odmianę (moich ukochanych) łobuzów.
Nie jestem tylko przekonana co do łączenia brzanek z ramirezami - jednak te pielęgniczki to spokojniejsze ryby, mają inne zachowania, czy aby nie zostaną poobgryzane. Myślę jednak, że warto spróbować, tylko uważnie je obserwuj. I najpierw wpuść pielęgniczki i rybki denne, a łobuzy dopiero po 2 tygodniach (gdy te pierwsze będą już zaaklimatyzowane).
Co do samej aranżacji - mnie kamienie raczej nie kręcą, stanowczo wolę korzonki; ale tu już po prostu jestem tak "zboczona" i nic na to nie poradzimy.
Co do innych - u mnie pięknie pływały też rodostomusy, również szybkie, raczej nie będą wchodzić w konflikt z brzankami, a urozmaicą barwnie zieloną odmianę (moich ukochanych) łobuzów.
Nie jestem tylko przekonana co do łączenia brzanek z ramirezami - jednak te pielęgniczki to spokojniejsze ryby, mają inne zachowania, czy aby nie zostaną poobgryzane. Myślę jednak, że warto spróbować, tylko uważnie je obserwuj. I najpierw wpuść pielęgniczki i rybki denne, a łobuzy dopiero po 2 tygodniach (gdy te pierwsze będą już zaaklimatyzowane).
Co do samej aranżacji - mnie kamienie raczej nie kręcą, stanowczo wolę korzonki; ale tu już po prostu jestem tak "zboczona" i nic na to nie poradzimy.
Na razie.rszewcz pisze:Układ wlotów/wylotów etc. powoduje ruch okrężny wzdłuż szyb ...i jak na razie nie widzę miejsca gdzie woda się nie porusza (wg mnie nawet za dużo tego ruchu).
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
no właśnie - będzie jakieś życie na osiedlu ;)nefrete1 pisze:to będzie szaleństwo w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
będą na głazowisku - nie od razu Kraków zbudowanomkslonik pisze:może trochę więcej korzonków by się przydało

miałem w innym akwarium - czas na zmianęmkslonik pisze:bym zrobił ławice neonków

No to mały update...
W akwarium pojawiła się fauna:
- Brzanka mszysta - ok. 45 szt. - maluchy po 1-1,5 cm i niech sobie rosną,
- Rodostomus - ok. 30 szt.,
- kiryski - 10 szt. (Sterby - 6, Spiżowy - 4 szt.),
- Glonojad syjamski - 6 szt.
- Otosy - 10 szt.
- Barwniak czerwonobrzuchy - 1 para
- Pielęgniczka ramireza - 2 pary
- Bocja wspaniała - 2 szt. (docelowo 6),
- krewetka filtrująca - 6 szt.
z porzedniego akwarium:
- Danio malbarskie - 9 szt. (i chyba zostaną bo to istne szaleństwo w tej przstrzeni),
- Bystrzyk ozdobny - 12 szt. - i raczej nie zostaną - nie pasują mi do reszty - ODDAM za Colę jak dam radę złapać :)
Jak na razie wszyscy żyją ze sobą w zgodzie:
- brzanki podzieliły się na 3 mniejsze gangi penetrujące swoje rewiry - jest stadko z dżungli, stadko "piaszczyste" i stadko ze skałek - w czasie karmienia różnice gwałtownie sie zacierają,
- rodostomusy pięknie pływają w ławicy głównie w centralnej (otwartej) części zbiornika,
- kirysy, otosy, bocje jak zwykle są zajęte swoimi typowymi zajęciami,
- glonojady syjamskie - badzo żywiołowe i pracowite ryby - jak na razie podobają mi się,
- barwniaki okupują głównie zakamarki w skałkach,
- ramirezy - jedna para osiedliła się w dżungli po lewej stronie, druga po środku (w bolbitisie)
- danio jest wszędzie pełno z przewagą górnej części akwarium - i też ładnie pływają w ławicy
Brakuje mi ławicy na górę zbiornika - myślałem o danio tęczowym lub razborze klinowej - jaka jest wasza opinia? - może na razie wystarczy (choć trochę pustawo jest u góry)
W międzyczasie ubyło kilka roślin i przybyło sporo innych - wszystkie całkiem ładnie rosną. Parametry wody, klarowność etc. bez zmian.
Kilka fotek
Widok ogólny:

Zbiornik jest już obudowany zgodnie z planami:

Dżungla po lewej stronie:

Fragment środkowej części:
Skałkowisko (czyli podstawa pod korzenie, które się tu kiedyś pojawią):

CDN...
W akwarium pojawiła się fauna:
- Brzanka mszysta - ok. 45 szt. - maluchy po 1-1,5 cm i niech sobie rosną,
- Rodostomus - ok. 30 szt.,
- kiryski - 10 szt. (Sterby - 6, Spiżowy - 4 szt.),
- Glonojad syjamski - 6 szt.
- Otosy - 10 szt.
- Barwniak czerwonobrzuchy - 1 para
- Pielęgniczka ramireza - 2 pary
- Bocja wspaniała - 2 szt. (docelowo 6),
- krewetka filtrująca - 6 szt.
z porzedniego akwarium:
- Danio malbarskie - 9 szt. (i chyba zostaną bo to istne szaleństwo w tej przstrzeni),
- Bystrzyk ozdobny - 12 szt. - i raczej nie zostaną - nie pasują mi do reszty - ODDAM za Colę jak dam radę złapać :)
Jak na razie wszyscy żyją ze sobą w zgodzie:
- brzanki podzieliły się na 3 mniejsze gangi penetrujące swoje rewiry - jest stadko z dżungli, stadko "piaszczyste" i stadko ze skałek - w czasie karmienia różnice gwałtownie sie zacierają,
- rodostomusy pięknie pływają w ławicy głównie w centralnej (otwartej) części zbiornika,
- kirysy, otosy, bocje jak zwykle są zajęte swoimi typowymi zajęciami,
- glonojady syjamskie - badzo żywiołowe i pracowite ryby - jak na razie podobają mi się,
- barwniaki okupują głównie zakamarki w skałkach,
- ramirezy - jedna para osiedliła się w dżungli po lewej stronie, druga po środku (w bolbitisie)
- danio jest wszędzie pełno z przewagą górnej części akwarium - i też ładnie pływają w ławicy
Brakuje mi ławicy na górę zbiornika - myślałem o danio tęczowym lub razborze klinowej - jaka jest wasza opinia? - może na razie wystarczy (choć trochę pustawo jest u góry)
W międzyczasie ubyło kilka roślin i przybyło sporo innych - wszystkie całkiem ładnie rosną. Parametry wody, klarowność etc. bez zmian.
Kilka fotek
Widok ogólny:

Zbiornik jest już obudowany zgodnie z planami:

Dżungla po lewej stronie:

Fragment środkowej części:

Skałkowisko (czyli podstawa pod korzenie, które się tu kiedyś pojawią):

CDN...
Ostatnio zmieniony 2012-06-04, 23:33 przez rszewcz, łącznie zmieniany 1 raz.