[360 L][American dream] nowa obsada strona 4
- illuminatebaby
Kurcze, zrobię Wam te zdjęcia pokrywy, ale już nie dzisiaj.
Tymczasem wstawiam kilka fotek baniaczka i jego mieszkańców.

Tymczasem wstawiam kilka fotek baniaczka i jego mieszkańców.

Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 15:07 przez nefrete1, łącznie zmieniany 4 razy.
Aamerican dream
Po zmianie obsady na amerykańską wygląda to tak:
Fauna
- 6 x Apistograma rositae
- 15 x Zwinnik Blehera (Hemigrammus bleheri)
- 20 x Żaglowiec skalar (Pterophyllum scalare)
- 40 x Bystrzyk Amandy (Hyphessobrycon Amandae)
- 10 x Kirysek panda (Corydoras panda)
- 4 x Krewetka filtrująca (Atyopsis moluccensis)

Po zmianie obsady na amerykańską wygląda to tak:
Fauna
- 6 x Apistograma rositae
- 15 x Zwinnik Blehera (Hemigrammus bleheri)
- 20 x Żaglowiec skalar (Pterophyllum scalare)
- 40 x Bystrzyk Amandy (Hyphessobrycon Amandae)
- 10 x Kirysek panda (Corydoras panda)
- 4 x Krewetka filtrująca (Atyopsis moluccensis)

Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 15:44 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.
- illuminatebaby
-
nefrete1 a sagitaria nie rośnie Ci za wielka? U mnie rośnie jak szalona
przekroczyła już 30 cm i nadal rośnie
a przy tym psuje mi całą koncepcję
w ogóle to wiele roślin w ziemiankach wyrasta sporo ponad to co piszą o nich w literaturze - zaobserwowałaś to u siebie? Obecnie myślę nad restartem baniaka, wyrzuceniu niektórych chwastów i nowym trawniku oraz suplementacji CO2 z butli....zobaczymy co z tego wyjdzie 

pozdrawiam, Rafał
Od czasu do czasu zbieram z wierzchu podczas zlewania wody do podmian. Ale większą część zbierają same filtry - to przewaga piasku nad żwirkiem.magdalenka65 pisze:Nefrete, a jak czyścisz to podłoże? Z wierzchu tylko zbierasz odchody?
Tak, w niektórych miejscach bardzo wyciąga się do góry, aż czasem zastanawiam się czy to jednak nie nurzaniec ;PDoktorek pisze:nefrete1 a sagitaria nie rośnie Ci za wielka? U mnie rośnie jak szalonaprzekroczyła już 30 cm i nadal rośnie
a przy tym psuje mi całą koncepcję
w ogóle to wiele roślin w ziemiankach wyrasta sporo ponad to co piszą o nich w literaturze - zaobserwowałaś to u siebie?
Powodem jest fakt, że w LT stosuje się nieduże oświetlenie i rośliny pną się do góry. Ja radzę sobie z tym w ten sposób, że świetlówki mam umieszczone z przodu akwarium, więc trawka z przodu nie osiąga takich wysokości by popsuć kompozycje - przynajmniej nie tak szybko. A jak zaobserwuję przydługie źdźbła to je po prostu usuwam, zmuszając trochę roślinę do produkowania nowych. Lotosa teraz przesadziłam na tył akwa, i on tam świetnie sobie radzi w mikrym oświetleniu.
Zdjęcia pokrywy (sorry, że tak późno

Nie jest idealnie równa, jeśli ktoś ma pomysł na to jak idealnie docinać styropian to na pewno wyjdzie to lepiej. Ja radziłam sobie takim cienkim nożykiem z odłamywanymi ostrzami. Płyty miały grubość 1,5 cm. Skleiłam je taśmą przeźroczystą, ale taką lepszą z dobrym klejem (te najtańsze się nie trzymały). Bardzo dobrze się też trzyma taśma izolacyjna (tylko, że te przeważnie są wąskie) i szara taśma klejąca.
Okleina w miarę dobrze przywiera do styropianu, ale lepiej jeśli brzegi będą dodatkowo przyklejone taśmą klejącą.
Jak widzicie oświetlenie nie jest przymocowane do pokrywy, belki leżą na wzmocnieniach akwarium.
Styropian dobrze trzyma ciepło - trzeba o tym pamiętać latem. W czasie oświetlania akwarium było odkryte, temp bez używania grzałki utrzymywała się między 26-27°C. Wieczorem przykrywałam akwa i też bez grzałki styropian utrzymał temp na tym samym poziomie. Oczywiście to też zasługa pojemności akwarium, na pewno 54l stygnie szybciej.
Obecnie już mam włączoną grzałkę 300W z termostatem ustawioną na 24°C, akwarium jest cały czas przykryte, temp jest stała 26°C.
Generalnie jestem bardzo zadowolona z tej pokrywy, choć widać estetyczne braki z bliska, to jednak z kanapy wygląda dobrze. Jest tania, lekka i daje wiele możliwości.

Ostatnio zmieniony 2012-01-17, 12:59 przez nefrete1, łącznie zmieniany 4 razy.
- illuminatebaby
Ostatnio zmieniony 2012-01-17, 14:08 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
Skalarki ładnie podrosły
Dosadziłam 2 gatunki roślin:
Hydrocotyle japan - która jest niestety strasznie obgryzana przez ryby (prawdopodobnie zwiniki, ale nie przyłapałam ich na gorącym uczynku). Obmyślam plan, jak tu ochronić tą delikatną roslinkę. Macie jakieś pomysły?
Potamogeton Gayi (Rdestnica Gaya) - która świetnie się przyjęła w moim akwarium i z czasem znajdzie w nim więcej miejsca. Bardzo mi się podoba (dziękuje Zbyszku !!! )

Dosadziłam 2 gatunki roślin:
Hydrocotyle japan - która jest niestety strasznie obgryzana przez ryby (prawdopodobnie zwiniki, ale nie przyłapałam ich na gorącym uczynku). Obmyślam plan, jak tu ochronić tą delikatną roslinkę. Macie jakieś pomysły?
Potamogeton Gayi (Rdestnica Gaya) - która świetnie się przyjęła w moim akwarium i z czasem znajdzie w nim więcej miejsca. Bardzo mi się podoba (dziękuje Zbyszku !!! )