A jak myślisz na czym oparte są wartości opisywane na takich stronach,czyż nie na własnych (hodowcy) spostrzeżeniach?Mercedes15 pisze: czasem rozmowa i artykuł w necie jest mniejszej wartości niż własne spostrzeżenia z hodowli.
barwniak czerwonobrzuchy
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
-
W necie jest wszystko, cała sztuka to znaleźć prawdę. Sa naukowe artykuły, są przypuszczenia i spam ludzi, którzy lubią się gdzieś wpisać (jak ja
). Co do barwniaków... zdarzają się samce z okrągłą płetwą, tak jak psy bez ogona i ludzie bez... różnych rzeczy. Może taki opis cos pomoże - samiec jest ok 20% dłuższy od samicy i w porównaniu do niej ma mniej barwny brzuch, a samica jest "wybrzuszona"
Samiec ze szpicem
Samiec bez szpica
wybrzuszona samica
Swoją droga jest sporo fotek w necie podpisanych "pair", "female", "male"

Samiec ze szpicem

Samiec bez szpica
wybrzuszona samica

Swoją droga jest sporo fotek w necie podpisanych "pair", "female", "male"
Czy pomożecie określić płeć rybek?
Mają trochę zniszczone płetwy, więc nie będzie łatwo, ale może...

Jeśli chodzi o ich zachowanie - to barwniaki mam po raz pierwszy, więc doświadczenia brak. Gdybym miała je porównać do pielęgniczek (np ramirez) to zachowują się jak dwa samce. Stają na przeciw siebie, lub bok w bok, stroszą płetwy a nawet skrzela (niczym bojowniki).
Jedna z ryb jest zdecydowanie uległa (ta która ma ładnie wyrysowane dwa regularne kółeczka na ogonie), druga jest dominująca, ma żywsze kolory, przegania tą pierwszą.
Mają trochę zniszczone płetwy, więc nie będzie łatwo, ale może...

Jeśli chodzi o ich zachowanie - to barwniaki mam po raz pierwszy, więc doświadczenia brak. Gdybym miała je porównać do pielęgniczek (np ramirez) to zachowują się jak dwa samce. Stają na przeciw siebie, lub bok w bok, stroszą płetwy a nawet skrzela (niczym bojowniki).
Jedna z ryb jest zdecydowanie uległa (ta która ma ładnie wyrysowane dwa regularne kółeczka na ogonie), druga jest dominująca, ma żywsze kolory, przegania tą pierwszą.
Ostatnio zmieniony 2012-06-13, 11:23 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
Stan wszystkich pletw tworzy pewne utrudnienie,ale jesli brac pod uwage tylko te koleczka na pletwie ogonowej,to raczej dwoch kumpli masz.
Filmy
Po pierwsze - kupiłam je od faceta, u którego wszystkie miały takie płetwy. Do tego były tak blade, że bardzo ciężko było rozróżnić płeć właśnie. Więc wzięłam na chybił - trafiłNairams pisze:Nawet już zdążyli sobie płetwy poszarpaćLukiki pisze:to raczej dwoch kumpli masz.
Przez tydzień były u mnie na kwarantannie, teraz są w ogólnym.
Po drugie - nie jestem pewna, co do tej zasady z kropkami na ogonie. Przejrzałam wiele zdjęć, wątków i forów, i nie wydaje mi się, by to była reguła.
Zobaczcie to zdjęcie:

Wg mnie dziewczyna, że hej. Mimo, ze ma kropki na ogonie.
A zobaczcie to:

Raczej facet, kształt płetwy by na to wskazywał, ale kropek na ogonie brak.
Niemniej mnie też się wydaje, że to dwa samce.
Ostatnio zmieniony 2012-06-13, 21:01 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.
Zagadka rozwiązana 
To dwa samce..
Nie napisałam o długości rybek - mają ok 7 cm.
Dzięki uprzejmości kolegi cholma dostałam jedną 100% samiczkę. Już obserwując jego ryby w jego akwarium przekonałam się, że ja mam dwóch panów.
Wspomniana samica z bardzo okrągłym brzuszkiem już po 10 min od wpuszczenia do mojego akwa upodobała sobie silniejszego i ładniej wybarwionego samca i zaczęli wszędzie razem pływać od czasu do czasu wdzięcząc się do siebie, pokazując piękne płetwy - zgoła inne zachowanie niż obserwowałam między poprzednią "parą". Po godzinie już "kopali" razem jamę pod korzeniem - wspaniałe zachowanie, żałuję, że nie miałam czym nagrać. Dziś wieczorem zrobię zdjęcia i wstawię do tego wątku.

To dwa samce..
Nie napisałam o długości rybek - mają ok 7 cm.
Dzięki uprzejmości kolegi cholma dostałam jedną 100% samiczkę. Już obserwując jego ryby w jego akwarium przekonałam się, że ja mam dwóch panów.
Wspomniana samica z bardzo okrągłym brzuszkiem już po 10 min od wpuszczenia do mojego akwa upodobała sobie silniejszego i ładniej wybarwionego samca i zaczęli wszędzie razem pływać od czasu do czasu wdzięcząc się do siebie, pokazując piękne płetwy - zgoła inne zachowanie niż obserwowałam między poprzednią "parą". Po godzinie już "kopali" razem jamę pod korzeniem - wspaniałe zachowanie, żałuję, że nie miałam czym nagrać. Dziś wieczorem zrobię zdjęcia i wstawię do tego wątku.