Potrzebne elementy
Do zbudowania belki oświetleniowej potrzebne będą:
- oprawki hermetyczne do świetlówek T5 w ilości 4 sztuki
[center]

[/center]
- statecznik elektroniczny
[center]

[/center]
- kawałek aluminiowego profilu zamkniętego o długości odpowiadającej długości akwariumu w moim przypadku to profil 4cm/4cm długości 79cm
korki plastikowe zamykające profil, kostka elektryczna, przewód zasilający.
[center]

[/center]
Od czego zacząć ???
Przede wszystkim potrzeba sobie zaplanować prace zapoznać się ze schematem elektrycznym połączeń. zasadniczo nie jest to wszystko takie trudne połączenie słownie dziesięciu przewodów. Wszystkie mocowania przewodów są samozaciskowe wystarczy obrać końcówkę przewodu i wcisną, połączenie jest gotowe. Następna czynnością jest odznaczenie miejsc w belce aluminiowej w które potem wmontujemy oprawki hermetyczne.
Potrzebne narzędzia ???
Potrzebować będziemy:
-wiertarka
-wyrzynarka
-wkrętak
-obcinaczki
-pilnik
Montaż !!!
Zaczynamy od wycinania otworów pod oprawki w belce aluminiowej najpierw należy wywiercić dwa otwory obok siebie tak aby w środek wszedł brzeszczot od wyrzynarki, po czym wycinamy prostokątny otwór do mocowania oprawek.
[center]

[/center]
Następnie wszystkie miejsca po cięciu należy pilnikiem zeszlifować.
Robimy to po to aby przeciągnięte w późniejszym czasie przewody nie poprzecinały sobie izolacji i nie doprowadziło to do zwarcia lub przebicia.
Następnie przeciągamy przewody i przycinamy je na odpowiednia długość.
Całość łączymy zgodnie z schematem elektrycznym który to jest podany na obudowie statecznika.
[center]

[/center]
A oto cały efekt !!!
[center]

[/center]
Myślę że całość jest warta zachodu chociażby z powodu ceny takiej belki.
Szukając w necie chciałem kupić sobie takie cacko jednak cena zaczynała sie od 350 zł mnie to kosztowało 150 zł i dwie godziny pracy tak więc bilans wychodzi na plus.
Życzę wszytki powodzenia w konstrukcji własnej beleczki z oświetleniem.