pokrywa z płyty Hips???
pokrywa z płyty Hips???
Witam drogich majsterkowiczów.
Czy wiecie może co to jest płyta Hips?
Czy da się z niej zrobić pokrywę do akwarium o wymiarach 180 x 40 cm? Czy płyta o grubości 6 mm wystarczy?
Czy wiecie może co to jest płyta Hips?
Czy da się z niej zrobić pokrywę do akwarium o wymiarach 180 x 40 cm? Czy płyta o grubości 6 mm wystarczy?
No właśnie jest dwukrotnie tańszy!
Za płytę 100x300 cm trzeba zapłacić 80 zł netto.
A spienione PCV (grubość 6 mm) kosztuje 57 zł netto za m2.
Za płytę 100x300 cm trzeba zapłacić 80 zł netto.
A spienione PCV (grubość 6 mm) kosztuje 57 zł netto za m2.
Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 12:12 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
A może bańka otwarta?
BTW. Czy koleżanka przestanie się znęcać długością akwarium 180cm?

Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 12:46 przez yorki111, łącznie zmieniany 1 raz.
co Yorki marzy ci się wanna w pokoju :P
a gdzie to można dostać??[/center]
a gdzie to można dostać??[/center]
Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 13:09 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... 

Nie chcę otwartej. Już przy 50l miałam pleśń w rogach pokoju. Zresztą zamknięte jakoś bardziej mi się podoba.yorki111 pisze:A może bańka otwarta?
No a długość - to jest max jakie mogę zmieścić między ścianą a stolikiem RTV (niestety nie wyrzucenie TV nie zgadzają się moje chłopaki)

Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 14:16 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobrze zastanów się nad grubością płyty. Ja planowałem zrobić na swoje akwarium ze spienionego PCV 8mm a zrobiłem z 10 i jestem bardzo zadowolony. Zero odkształceń ani ruchów wierzchu w czasie dnia, co zdarzało się u innych kiedy zastosowali 8 mm płytę.
Moje akwarium ma 100x50 więc nieco mniejsze od twojego.
Moje akwarium ma 100x50 więc nieco mniejsze od twojego.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
To chyba mało komfortowe rozwiązanie mieć niemal ,że na styku oświetlone akwarium i telewizor przy nim.nefrete1 pisze: to jest max jakie mogę zmieścić między ścianą a stolikiem RTV
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
Nie martw się, znam się na aranżacji wnętrz i wiem jak kiepsko ogląda się Tv gdy tuż obok stoi podświetlone akwarium. Na szczęście mam dość długi stolik :)Lukiki pisze: To chyba mało komfortowe rozwiązanie mieć niemal ,że na styku oświetlone akwarium i telewizor przy nim.
Niestety gorzej z moim doświadczeniem przy budowie pokryw i z kasą, którą mogę na to przeznaczyć. A jednocześnie chcę by efekt był estetyczny.
Dla ułatwienia dodam, że oświetlenie nie będzie zamontowane w tej pokrywie, więc spełniać będzie ona tylko fukcję ładnego pudełeczka.
Ja u siebie pokrywę 60x200 zrobiłem z płyt poliwęglanowej komorowej. Płytę kupiłem w akcesie i co najlepsze wziąłem ja z odpadków więc była po 50% ceny docinanie oczywiście za darmo. Powiem tak zrobienie jej mi trochę zajęło ale z efektów jestem zadowolony, jest leciutka co prawda prześwituje ale to daje fajny efekt jest jest już ciemno w około. Oczywiście okleiłem ją okleiną drewnopodobną kupioną w castoramie i z daleka nie różni się niczym od szafki :)
Płyta 10mm
http://akces.sklep.pl/pl/Plyta_z_poliwe ... __355.html
fakt cena za metr to ok 75zł ale ona jak wzmocnienia będą w poprzek zbiornika nie powinna się ugiąć nawet pod obciążeniem.
U mnie jest ona podparta w 1/3 i 2/3 rozpiętości ale to dlatego że z tyłu nie ma zabudowania jest otwarta przestrzeń żeby było nieco wentylacji.
Takie podparcie daje to, że pokrywa służy nawet za półkę :)
Jakbyś miała jakieś pytania to z chęcią odpowiem :)
Te płyty są najsztywniejsze z dostępnych a przy tym sś bardzo lekkie. Te co poza pionowymi połączeniami są jeszcze skratowane są baaaaaardzo sztywne.
Płyta 10mm
http://akces.sklep.pl/pl/Plyta_z_poliwe ... __355.html
fakt cena za metr to ok 75zł ale ona jak wzmocnienia będą w poprzek zbiornika nie powinna się ugiąć nawet pod obciążeniem.
U mnie jest ona podparta w 1/3 i 2/3 rozpiętości ale to dlatego że z tyłu nie ma zabudowania jest otwarta przestrzeń żeby było nieco wentylacji.
Takie podparcie daje to, że pokrywa służy nawet za półkę :)
Jakbyś miała jakieś pytania to z chęcią odpowiem :)
Te płyty są najsztywniejsze z dostępnych a przy tym sś bardzo lekkie. Te co poza pionowymi połączeniami są jeszcze skratowane są baaaaaardzo sztywne.
Ostatnio zmieniony 2011-06-01, 22:29 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
widziałem fajną stronkę, tam jest opis montażu płyty pcv, może to też tak da radę, www.retez.pl bardzo czytelne i ładnie opisane
Co by tu napisać...