Pytanie o nawóz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koziello

Pytanie o nawóz

Post autor: koziello »

Dobry bedzie taki nawóz? Czy to jakiś pic na wode i lepsze będą kuliki gliniano torfowe?

http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 71997.html

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

pogadaj z Zafirą, podpowie ci co i jak, a ponadto ma bardzo dobre i wydajne nawozy u siebie na stoisku w niedzielę na Starcie, ceny też przystępne

ja stosuje jej produkty od niecałego miesiąca i kondycja roślin poprawiła się bardzo, nie mówię już o tym, że wymagające rośliny zaczęły u mnie ładnie rosnąć
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 11:55 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
koziello

Okej dzięki:) Zobaczymy jak mi pomoże:)
"Pośpiech w akwarystyce, jest wskazany tylko przy zbieraniu wody z podłogi"

Obrazek

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

Ja od kilku lat stosuję nawóz od Magdy i Piotrka - jest mega. Te firmówki wszystkie chowają się przy tym. Nigdy nie brałem od Zafiry nawozów, więc się nie będę wypowiadał czy są dobre czy nie bo ich nie stosowałem i nie wiem :)

Jeśli chcesz tego "mojego" nawozu to mogę ci trochę odsprzedać bo mam litrową butlę, która starczy mi na wieki.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Kup zestaw soli i zrob sobie mieszanke makro wedle uznania, albo zmieszaj każde z osobna, tyle w temacie, prosto tanio, wystarczy na długo. Dokup do tego mikro intermagu i wsio, będziesz wiedział co i jak
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 15:32 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Pysio
Kontakt:

Jak mam zapłacić ok 10 zł za butelkę, która starczy mi na rok i działa tak jak powinno to wolę wydać 10 zł i nie babrać się w dobieranie składników :)

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

koziello pisze:Dobry bedzie taki nawóz?
Trudno cokolwiek powiedzieć, czy jest dobry nie znając jakie daje stężenia po zaaplikowaniu. Czytając jednak opis jest w nim trochę nieścisłości delikatnie mówiąc i zastanawiającym jest jego dawkowanie. Bo wedle wspomnianego opisu musiałby być kilkukrotnie "mocniejszy" aniżeli "mikstura" stosowana przy EI...a jeśli jest tak faktycznie-szczerze mówiąc wątpię-to zabawa z tym nawozem jest diablo niebezpieczna :!: I to jest moje zdanie ;-)
lukaszLDZ pisze:Kup zestaw soli i zrob sobie mieszanke makro wedle uznania, albo zmieszaj każde z osobna, tyle w temacie, prosto tanio, wystarczy na długo
Dobre rozwiązanie, aczkolwiek wcale nie jest to taka tania inwestycja...Chyba, że się kupi jakieś małe "działki" ;-) Bo kupując cały zestaw w opakowaniach handlowych to inwestycja ok.120-130PLN a do tego jeszcze mikro...
Pysio pisze:Jak mam zapłacić ok 10 zł za butelkę, która starczy mi na rok
To ile używasz tego nawozu, że wystarczy Ci na rok lub jaka wielka musi być ta butla? ;-)

Pysio
Kontakt:

Podaje po 12 ml. raz na tydzień. (1ml na 10l. ). A z tym rokiem to trochę przesadziłem. Butelka miała na oko 100ml. Teraz mam litrową więc będzie na wieczność. Spokojnie mi to wystarcza- nie dodaję nic więcej. Stosowałem na prawdę dużo nawozów, od tabletek po jakieś firmówki. Na razie zostałem przy tym i nie żałuję.

lukaszLDZ

krzych0062 pisze:
lukaszLDZ pisze:Kup zestaw soli i zrob sobie mieszanke makro wedle uznania, albo zmieszaj każde z osobna, tyle w temacie, prosto tanio, wystarczy na długo
Dobre rozwiązanie, aczkolwiek wcale nie jest to taka tania inwestycja...Chyba, że się kupi jakieś małe "działki" ;-) Bo kupując cały zestaw w opakowaniach handlowych to inwestycja ok.120-130PLN a do tego jeszcze mikro...
Tak fakt jak ma sie kupowac w opakowaniach po 1kg to napewno ;-) mozna natomiast zamowic na allegro ile sie chce gram, ja zaplacilem ze zestawik ktory wystarczy mi na ok 6 miesiecy przy moim akwarium, razem z wysyłka wyszło cos około 18zł, do tego intermag cos ok 20zł i to koniec więc tragedii nie ma... Kwestia checi i gustów, niektórzy wola gotowce inni cos innego, każdy robi jak tam sobie uważa ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 16:40 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Re: Pytanie o nawóz

Post autor: Zafira »

koziello pisze:Dobry bedzie taki nawóz? Czy to jakiś pic na wode i lepsze będą kuliki gliniano torfowe?

http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 71997.html
Kulki gliniano torfowe to nie jest stricte nawóz. Zwiększają jedynie żyzność podłoża, mają właściwości absorbcji jonów, przez co podłoże staje się bardziej żyzne. Z tego, co zdążyłam się zorientować, to oświetlenie masz standardowe,a rośliny z "wyższej półki"-blyxa, hemianthus..itp..a do tego nie masz dwutlenku węgla.
Ja dla odmiany nie polecam Ci soli, mimo wszystko najpierw powinieneś skupić się na warunkach dla roślin i ewentualnych zmianach, które będą potrzebne,a następnie na samym nawożeniu wymagających roślin, które wybrałeś.Ale zacznij sobie od nawozów gotowych( robię takowe, jak już wspomniał 3runer) ,a dopiero jak się bardziej rozeznasz w akwarystyce roślinnej i wdrożysz, to wówczas możesz się zacząć bawić w sole ;-) .
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 21:44 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

lukaszLDZ

Nie będe podważał zdania Zafiry bo zapewne moim roslinon daleko do Jej ;-) jednak nie zgodze się, że uzywanie soli jest dla "bardziej obeznanych" akwarystów. Baa wręcz przeciwnie uważam takie stwierdzenie za pewien utarty stereotyp i chyba sama nazwa" sole" wywołuje jakies negatywne skojarzenia u ludzi a nie wiem czemu. ;-) Sam sie przeraziłem dopóki kolega z forum nie wyjasnił mi tego i po częsci namówił na ten sposób nawożenia dla początkującego własnie. Korzystanie z soli, majac dobry kalkulator, który oblicza co do joty dokładne stężenia w akwarium przy podawaniu konkretnych dawek, jest chyba najprostszym spoosbem nawożenia najbardziej przejrzystym zwłaszcza dla poczatkującego akwarysty, który nie wie jak i ile wlac gotowca do swojego akwarium, aby nie spowodowac kumulacji lub niedoborów czegoś. Solami dobieramy dokładna dawke do swojego akwarium, to co chcemy a nie full zestaw wszystkiego. Akwarium kolegi X czy tez koleznaki Y, u których sprwdza się gotowy nawóz jest zapewne inne u nch sie sprawdza u kogos innego sa natomiast inne warunki, inne światło np i juz lipa. Jako poczatkujący akwarysta nie dośwaidczyłem żadnej plagi glonów sinic i tym podobnych i uważam, że to zasługa w znacznej mierze tego, że po prostu wiem czego i ile mam w akwarium. Myśle, ze więcej doświadczenia potrzeba jednak do stosoania gotowców aby umiejetnie dozowac do wody to co da prawdziwy zastrzyk dla roslin a nie spowoduje kumulacji lub niedoborów.
Żeby nie było, pisze jako poczatkujacy akwarysta z doświadcxzeniem w tej materii napewno mniejszym anizeli Zafira i inni koledzy i koleżanki tutaj, stad tym bardziej jesli autor tematu zaczyna przygode z akwarystyka i nawożeniem powinien sie zastanowić.
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 11:46 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Awatar użytkownika
koziello

Moja przygoda z akwarystyką trwa ponad 2 lata:P
Ale do tej pory nic nie nawoziłem i nic nie stosowałem, poza EC od e-diodona przez jakiś miesiąc ale to było dawno temu i na wzrost roślin nie narzekałem, to co miałem rosło ładnie ale też glony zawsze sie pojawiały i właśnie z tego powody założyłem zupełnie nowe i świeże akwa:) I mam zamiar jakoś pomóc roślinkom, zwłaszcza że są jakie są...
"Pośpiech w akwarystyce, jest wskazany tylko przy zbieraniu wody z podłogi"

Obrazek

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Łukasz LDZ, odradzam sole początkującym, nie dlatego,że jest to tak trudne, bo można się tego nauczyć i wyliczać sobie dawki przy pomocy kalkulatora chemicznego.
A dlaczego odradzam-motywuję to tak,że nie znam poziomu zaangażowania i zaawansowania w akwarystykę roślinną koziello czy innych początkujących akwarystów,z którymi często rozmawiam. Wiele osób robi oczy na samo słowo azot czy fosfor, wiem,że to uogólnienie..ale bardzo dużo ludzi nie ma o tym zielonego, a nawet bladego pojęcia, a jednak troszkę trzeba wiedzieć co do czego, co jest potrzebne roślinkom, żeby sobie wyliczać, ustalać dawki, trzeba mieć dużo zapału..etc.
Ty ŁukaszLDZ, czy inni zaawansowani w roślinki, to jednak osoby z zapałem i takie, które się dokopią do wiedzy. Pisząc poprzedniego posta miałam na myśli osoby, które aż tyle czasu nie poświęcą z różnych powodów na to hobby(o co nie posądzam koziello), jednak jego pytania i wiedza na temat jego akwarium zasugerowały mi to,żeby mu doradzić tak,a nie inaczej :-).
A wspomniane"gotowce", bynajmniej ja, staram się robić czytelne, jest wzmianka co i o ile wzrasta ;-).
Ostatnio zmieniony 2012-02-23, 20:48 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”