Pytanie o nawóz
Pytanie o nawóz
Dobry bedzie taki nawóz? Czy to jakiś pic na wode i lepsze będą kuliki gliniano torfowe?
http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 71997.html
pogadaj z Zafirą, podpowie ci co i jak, a ponadto ma bardzo dobre i wydajne nawozy u siebie na stoisku w niedzielę na Starcie, ceny też przystępne
ja stosuje jej produkty od niecałego miesiąca i kondycja roślin poprawiła się bardzo, nie mówię już o tym, że wymagające rośliny zaczęły u mnie ładnie rosnąć
ja stosuje jej produkty od niecałego miesiąca i kondycja roślin poprawiła się bardzo, nie mówię już o tym, że wymagające rośliny zaczęły u mnie ładnie rosnąć
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 11:55 przez 3runer, łącznie zmieniany 1 raz.
Co by tu napisać... 

Ja od kilku lat stosuję nawóz od Magdy i Piotrka - jest mega. Te firmówki wszystkie chowają się przy tym. Nigdy nie brałem od Zafiry nawozów, więc się nie będę wypowiadał czy są dobre czy nie bo ich nie stosowałem i nie wiem :)
Jeśli chcesz tego "mojego" nawozu to mogę ci trochę odsprzedać bo mam litrową butlę, która starczy mi na wieki.
Jeśli chcesz tego "mojego" nawozu to mogę ci trochę odsprzedać bo mam litrową butlę, która starczy mi na wieki.
Kup zestaw soli i zrob sobie mieszanke makro wedle uznania, albo zmieszaj każde z osobna, tyle w temacie, prosto tanio, wystarczy na długo. Dokup do tego mikro intermagu i wsio, będziesz wiedział co i jak
Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 15:32 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
- krzych0062
Trudno cokolwiek powiedzieć, czy jest dobry nie znając jakie daje stężenia po zaaplikowaniu. Czytając jednak opis jest w nim trochę nieścisłości delikatnie mówiąc i zastanawiającym jest jego dawkowanie. Bo wedle wspomnianego opisu musiałby być kilkukrotnie "mocniejszy" aniżeli "mikstura" stosowana przy EI...a jeśli jest tak faktycznie-szczerze mówiąc wątpię-to zabawa z tym nawozem jest diablo niebezpiecznakoziello pisze:Dobry bedzie taki nawóz?

Dobre rozwiązanie, aczkolwiek wcale nie jest to taka tania inwestycja...Chyba, że się kupi jakieś małe "działki"lukaszLDZ pisze:Kup zestaw soli i zrob sobie mieszanke makro wedle uznania, albo zmieszaj każde z osobna, tyle w temacie, prosto tanio, wystarczy na długo

To ile używasz tego nawozu, że wystarczy Ci na rok lub jaka wielka musi być ta butla?Pysio pisze:Jak mam zapłacić ok 10 zł za butelkę, która starczy mi na rok

Podaje po 12 ml. raz na tydzień. (1ml na 10l. ). A z tym rokiem to trochę przesadziłem. Butelka miała na oko 100ml. Teraz mam litrową więc będzie na wieczność. Spokojnie mi to wystarcza- nie dodaję nic więcej. Stosowałem na prawdę dużo nawozów, od tabletek po jakieś firmówki. Na razie zostałem przy tym i nie żałuję.
Tak fakt jak ma sie kupowac w opakowaniach po 1kg to napewnokrzych0062 pisze:Dobre rozwiązanie, aczkolwiek wcale nie jest to taka tania inwestycja...Chyba, że się kupi jakieś małe "działki"lukaszLDZ pisze:Kup zestaw soli i zrob sobie mieszanke makro wedle uznania, albo zmieszaj każde z osobna, tyle w temacie, prosto tanio, wystarczy na długoBo kupując cały zestaw w opakowaniach handlowych to inwestycja ok.120-130PLN a do tego jeszcze mikro...

Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 16:40 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Re: Pytanie o nawóz
Kulki gliniano torfowe to nie jest stricte nawóz. Zwiększają jedynie żyzność podłoża, mają właściwości absorbcji jonów, przez co podłoże staje się bardziej żyzne. Z tego, co zdążyłam się zorientować, to oświetlenie masz standardowe,a rośliny z "wyższej półki"-blyxa, hemianthus..itp..a do tego nie masz dwutlenku węgla.koziello pisze:Dobry bedzie taki nawóz? Czy to jakiś pic na wode i lepsze będą kuliki gliniano torfowe?
Ja dla odmiany nie polecam Ci soli, mimo wszystko najpierw powinieneś skupić się na warunkach dla roślin i ewentualnych zmianach, które będą potrzebne,a następnie na samym nawożeniu wymagających roślin, które wybrałeś.Ale zacznij sobie od nawozów gotowych( robię takowe, jak już wspomniał 3runer) ,a dopiero jak się bardziej rozeznasz w akwarystyce roślinnej i wdrożysz, to wówczas możesz się zacząć bawić w sole

Ostatnio zmieniony 2012-02-21, 21:44 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Nie będe podważał zdania Zafiry bo zapewne moim roslinon daleko do Jej
jednak nie zgodze się, że uzywanie soli jest dla "bardziej obeznanych" akwarystów. Baa wręcz przeciwnie uważam takie stwierdzenie za pewien utarty stereotyp i chyba sama nazwa" sole" wywołuje jakies negatywne skojarzenia u ludzi a nie wiem czemu.
Sam sie przeraziłem dopóki kolega z forum nie wyjasnił mi tego i po częsci namówił na ten sposób nawożenia dla początkującego własnie. Korzystanie z soli, majac dobry kalkulator, który oblicza co do joty dokładne stężenia w akwarium przy podawaniu konkretnych dawek, jest chyba najprostszym spoosbem nawożenia najbardziej przejrzystym zwłaszcza dla poczatkującego akwarysty, który nie wie jak i ile wlac gotowca do swojego akwarium, aby nie spowodowac kumulacji lub niedoborów czegoś. Solami dobieramy dokładna dawke do swojego akwarium, to co chcemy a nie full zestaw wszystkiego. Akwarium kolegi X czy tez koleznaki Y, u których sprwdza się gotowy nawóz jest zapewne inne u nch sie sprawdza u kogos innego sa natomiast inne warunki, inne światło np i juz lipa. Jako poczatkujący akwarysta nie dośwaidczyłem żadnej plagi glonów sinic i tym podobnych i uważam, że to zasługa w znacznej mierze tego, że po prostu wiem czego i ile mam w akwarium. Myśle, ze więcej doświadczenia potrzeba jednak do stosoania gotowców aby umiejetnie dozowac do wody to co da prawdziwy zastrzyk dla roslin a nie spowoduje kumulacji lub niedoborów.
Żeby nie było, pisze jako poczatkujacy akwarysta z doświadcxzeniem w tej materii napewno mniejszym anizeli Zafira i inni koledzy i koleżanki tutaj, stad tym bardziej jesli autor tematu zaczyna przygode z akwarystyka i nawożeniem powinien sie zastanowić.

Żeby nie było, pisze jako poczatkujacy akwarysta z doświadcxzeniem w tej materii napewno mniejszym anizeli Zafira i inni koledzy i koleżanki tutaj, stad tym bardziej jesli autor tematu zaczyna przygode z akwarystyka i nawożeniem powinien sie zastanowić.
Ostatnio zmieniony 2012-02-22, 11:46 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
Moja przygoda z akwarystyką trwa ponad 2 lata:P
Ale do tej pory nic nie nawoziłem i nic nie stosowałem, poza EC od e-diodona przez jakiś miesiąc ale to było dawno temu i na wzrost roślin nie narzekałem, to co miałem rosło ładnie ale też glony zawsze sie pojawiały i właśnie z tego powody założyłem zupełnie nowe i świeże akwa:) I mam zamiar jakoś pomóc roślinkom, zwłaszcza że są jakie są...
Ale do tej pory nic nie nawoziłem i nic nie stosowałem, poza EC od e-diodona przez jakiś miesiąc ale to było dawno temu i na wzrost roślin nie narzekałem, to co miałem rosło ładnie ale też glony zawsze sie pojawiały i właśnie z tego powody założyłem zupełnie nowe i świeże akwa:) I mam zamiar jakoś pomóc roślinkom, zwłaszcza że są jakie są...
"Pośpiech w akwarystyce, jest wskazany tylko przy zbieraniu wody z podłogi"

Łukasz LDZ, odradzam sole początkującym, nie dlatego,że jest to tak trudne, bo można się tego nauczyć i wyliczać sobie dawki przy pomocy kalkulatora chemicznego.
A dlaczego odradzam-motywuję to tak,że nie znam poziomu zaangażowania i zaawansowania w akwarystykę roślinną koziello czy innych początkujących akwarystów,z którymi często rozmawiam. Wiele osób robi oczy na samo słowo azot czy fosfor, wiem,że to uogólnienie..ale bardzo dużo ludzi nie ma o tym zielonego, a nawet bladego pojęcia, a jednak troszkę trzeba wiedzieć co do czego, co jest potrzebne roślinkom, żeby sobie wyliczać, ustalać dawki, trzeba mieć dużo zapału..etc.
Ty ŁukaszLDZ, czy inni zaawansowani w roślinki, to jednak osoby z zapałem i takie, które się dokopią do wiedzy. Pisząc poprzedniego posta miałam na myśli osoby, które aż tyle czasu nie poświęcą z różnych powodów na to hobby(o co nie posądzam koziello), jednak jego pytania i wiedza na temat jego akwarium zasugerowały mi to,żeby mu doradzić tak,a nie inaczej
.
A wspomniane"gotowce", bynajmniej ja, staram się robić czytelne, jest wzmianka co i o ile wzrasta
.
A dlaczego odradzam-motywuję to tak,że nie znam poziomu zaangażowania i zaawansowania w akwarystykę roślinną koziello czy innych początkujących akwarystów,z którymi często rozmawiam. Wiele osób robi oczy na samo słowo azot czy fosfor, wiem,że to uogólnienie..ale bardzo dużo ludzi nie ma o tym zielonego, a nawet bladego pojęcia, a jednak troszkę trzeba wiedzieć co do czego, co jest potrzebne roślinkom, żeby sobie wyliczać, ustalać dawki, trzeba mieć dużo zapału..etc.
Ty ŁukaszLDZ, czy inni zaawansowani w roślinki, to jednak osoby z zapałem i takie, które się dokopią do wiedzy. Pisząc poprzedniego posta miałam na myśli osoby, które aż tyle czasu nie poświęcą z różnych powodów na to hobby(o co nie posądzam koziello), jednak jego pytania i wiedza na temat jego akwarium zasugerowały mi to,żeby mu doradzić tak,a nie inaczej

A wspomniane"gotowce", bynajmniej ja, staram się robić czytelne, jest wzmianka co i o ile wzrasta

Ostatnio zmieniony 2012-02-23, 20:48 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie