Jak czyścić piasek (odmulac)?

ODPOWIEDZ
Pysio
Kontakt:

Jak czyścić piasek (odmulac)?

Post autor: Pysio »

Zamierzam powrócić do pomysłu założenia Malawi w 300l.
Kiedyś już miałem w 112l. i pamiętam, że miałem spory problem z czyszczeniem piasku. Na początku był piękny wręcz biały, a potem weszły glony między szybę a piach. Jeśli wezmę taką szeroką rurę SERY to wraz z brudami wciągnie mi także sam piasek, a tego nie chcę. Czy znacie jakieś sposoby/ patenty w jaki sposób oczyszczać podłoże w Malawi?

mc.michu
Kontakt:

Post autor: mc.michu »

Przyłączę się do pytanka bo mam ten sam problem. dodam że używanie odmulacza pod kątem nie pomaga.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie bedzie caly czas piasek super czysty panowie,bo a,to glon go chapnie,albo czym innym sie zabrudzi.
Jedyny sposob na czyste podloze,to regularne odmulanie i swierze dosypki piasku.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Pysio
Kontakt:

Post autor: Pysio »

Czyli nie ma patnetu na to aby z wierzchu zebrać syf pozostawiając wciąż piasek w akwarium? A co z głębiej położonymi miejscami? Przecież wtedy rura zassie tony piachu...

Awatar użytkownika
nefrete1
Kontakt:

Post autor: nefrete1 »

Co do pytania "Pysia" to raczej nie masz innego wyjścia jak tylko usunąć tą część piachu razem z glonami. Potem przepłukać porządnie ten piasek kilka razy, żeby go oczyścić, i włożyć ponownie do akwa. Ja ponieważ mam rośliny to tego nie robię i idę na łatwiznę - biorę patyczek od szaszłyków i gmeram w tej części piasku do czasu gdy brudy i glony przesuną się dalej a czysty piasek zajmie ich miejsce.
To, że w tym miejscu się one tworzą to normalne i raczej nieuniknione. Jedynym rozwiązaniem by się nie tworzyły to zasłonić dostęp światła do tych miejsc. Widziałam kilka akwariów, gdzie na szybę był naklejony pasek tapety samoprzylepnej w kolorze szafki akwariowej, tak do poziomu podłoża. Ale średnio mi się to podoba.

"mc.michu" spróbuj tak - weź wężyk od napowietrzacza i szeroką strzykawkę. Zamiast igły zamontuj w strzykawce wężyk. Różnica w średnicach pozwala na wessanie lekkich odchodów i innych syfków z powierzchni piasku, ale sam piasek pozostaje w miarę niewzruszony. Trwa to dość długo, ale u mnie się sprawdza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”