Opinie markowych podłożach roślinnych

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trzesnia

Opinie markowych podłożach roślinnych

Post autor: trzesnia »

Jestem przed zmianą aranżacji w zbiorniku poszukuję sprawdzonego substratu roślinnego który w przyzwoitej cenie będzie sprawiał dobry wzrost i kondycję roślin.

Wszystkich zainteresowanych proszę o przedstawianie swoich podłoży i kilka cennych uwag na ich temat.
Obrazek

pozdro
trzesnia

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

trzesnia pisze:poszukuję sprawdzonego substratu roślinnego który w przyzwoitej cenie będzie sprawiał dobry wzrost i kondycję roślin.
Praktycznie cena takowych substratów jest zbliżona i raczej nie jest przyzwoita ;-) Na dokładkę sprawują się podobnie, choć są różnice w zawartości mikro i makro. Trudna doradzić, który lepszy, bo jednemu pasuje taki kolor, drugiemu inny. To samo tyczy się kształtu grudek ;-) Czas eksploatacji zależy również od obsady roślinnej, więc też trudno prorokować, który "wytrzyma" dłużej. Ważną sprawą jest także "rozpadanie" się takiego substraty...chyba Amazonia wygrywa w tych rankingach :-P
Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 21:43 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Ja polecam ziemię pod żwirek. Ogrodową (w bardzo przyzwoitej cenie jak na substrat) lub po prostu z łąki (za darmochę).

U mnie wzrost jest bardoz przyzwoity.

Wojtek

Awatar użytkownika
lukasek

Post autor: lukasek »

Jeśli pozwalają Ci na to finanse mozesz zainwestować w ADA Amazonia , jeśli jednak wolisz coś tańszego to polecam tetre complete substrate lub jakiś substrat z filstusa. Tak jak wspomniał kolega Wojtek ziemia ogrodowa tez jest swietna. Osobiście używam ziemie ogrodową+torf na to żwirek z substratem filstusa Floran i musze powiedziec ze świetnie sie spisuje.
Pzdr.
Łukasz
Ostatnio zmieniony 2010-10-02, 19:02 przez lukasek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Używałem kiedyś Amazonii. Był to malutki zbiornik 25litrów. Nie narzekałem, ale nie widziałem też niesamowitego wzrostu roślin jaki nieraz jest to pokazywany na innych forach.

Teraz mam kilka zbiorników i dwa różne rozwiązania podłoża.

W jednym akwarium mam Aquasubstrat II z dodatkowym podkładem z Floranu Start (taka ziemia wymieszana z jakimś żwirkiem, lawą i czymś jeszcze; koszt ok 12 zł za worek 3 litrowy). Sprawuje się wyśmienicie. Rośliny szybko sie ukorzeniają i pięknie rosną. Niestety ma też wady. Przy rybach dennych(kiryski, zbrojniki) podnosi się z dna delikatny pył który krąży w zbiorniku. Pomaga zastosowanie pre filtra na wlocie do kubełka i wata w wewnętrznym.

W dwóch pozostałych akwariach mam ziemie do sadzonek (podobno nie zawiera żadnych nawozów i jest drobniutka, jakby przesiana przez sito) wymieszaną z keramzytem. Do tego warstwa drobnego żwirku, ok 5-7cm.

Osobiście skłaniałbym się do rozwiązania numer jeden. Szybsze i prostsze. Mnie czarne ziarna Aquasubstratu bardzo mi się podobają. Jednak drugie z ziemia i żwirem jest znacznie tańsze. Wybór należy do Ciebie.

Dodam, że we wszystkich zbiornikach stosuje nawożenie EI i CO2.
IMHO bez tego bardzo ładne i wymagające rośliny nie dadzą rady.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Alchemik pisze:Dodam, że we wszystkich zbiornikach stosuje nawożenie EI i CO2.
A ja dodam gwoli ścisłości, że aby EI i CO2 zadziałało potrzebne jest również odpowiednie światło :-) Bo bez niego to na nic wymyślne substraty, EI, węgiel z CO2...Wszystko musi być w odpowiednich dawkach, inaczej to tylko gloniska będą zadowolone ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Alchemik pisze:Dodam, że we wszystkich zbiornikach stosuje nawożenie EI i CO2.
IMHO bez tego bardzo ładne i wymagające rośliny nie dadzą rady.
no to już grubo przesadziłeś ;-) Akurat ja / i na pewno wieeeeeelu akwarystów / tu mogę całkowicie nie zgodzić się z taką opinią bo sam przetestowałem wiele gatunków roślin łatwych i tych "trudnych" i z żadną nie miałem problemów / co widać w opisach moich baniaków / choć do metody EI jest mi bardzo daleko, a nawet twierdzę że jest ona nieporozumieniem, choć nikogo od niej nie zniechęcam.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Może faktycznie z EI to przesada bo sam stosuje zmodyfikowana przez siebie wersję. Ale bez CO2 serio nie wyobrażam sobie bardzo ładnego baniaczka. Mówię o swoich doświadczeniach z roślinami. Jeśli ktoś ma inne doświadczenie chylę czoło.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Alchemik pisze:Może faktycznie z EI to przesada bo sam stosuje zmodyfikowana przez siebie wersję.
mnie głównie chodziło o EI
Alchemik pisze:Ale bez CO2 serio nie wyobrażam sobie bardzo ładnego baniaczka.
i tu potwierdzam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”