Opinie markowych podłożach roślinnych
Opinie markowych podłożach roślinnych
Jestem przed zmianą aranżacji w zbiorniku poszukuję sprawdzonego substratu roślinnego który w przyzwoitej cenie będzie sprawiał dobry wzrost i kondycję roślin.
Wszystkich zainteresowanych proszę o przedstawianie swoich podłoży i kilka cennych uwag na ich temat.
Wszystkich zainteresowanych proszę o przedstawianie swoich podłoży i kilka cennych uwag na ich temat.
- krzych0062
Praktycznie cena takowych substratów jest zbliżona i raczej nie jest przyzwoitatrzesnia pisze:poszukuję sprawdzonego substratu roślinnego który w przyzwoitej cenie będzie sprawiał dobry wzrost i kondycję roślin.

Ostatnio zmieniony 2010-09-29, 21:43 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli pozwalają Ci na to finanse mozesz zainwestować w ADA Amazonia , jeśli jednak wolisz coś tańszego to polecam tetre complete substrate lub jakiś substrat z filstusa. Tak jak wspomniał kolega Wojtek ziemia ogrodowa tez jest swietna. Osobiście używam ziemie ogrodową+torf na to żwirek z substratem filstusa Floran i musze powiedziec ze świetnie sie spisuje.
Pzdr.
Łukasz
Pzdr.
Łukasz
Ostatnio zmieniony 2010-10-02, 19:02 przez lukasek, łącznie zmieniany 1 raz.
Używałem kiedyś Amazonii. Był to malutki zbiornik 25litrów. Nie narzekałem, ale nie widziałem też niesamowitego wzrostu roślin jaki nieraz jest to pokazywany na innych forach.
Teraz mam kilka zbiorników i dwa różne rozwiązania podłoża.
W jednym akwarium mam Aquasubstrat II z dodatkowym podkładem z Floranu Start (taka ziemia wymieszana z jakimś żwirkiem, lawą i czymś jeszcze; koszt ok 12 zł za worek 3 litrowy). Sprawuje się wyśmienicie. Rośliny szybko sie ukorzeniają i pięknie rosną. Niestety ma też wady. Przy rybach dennych(kiryski, zbrojniki) podnosi się z dna delikatny pył który krąży w zbiorniku. Pomaga zastosowanie pre filtra na wlocie do kubełka i wata w wewnętrznym.
W dwóch pozostałych akwariach mam ziemie do sadzonek (podobno nie zawiera żadnych nawozów i jest drobniutka, jakby przesiana przez sito) wymieszaną z keramzytem. Do tego warstwa drobnego żwirku, ok 5-7cm.
Osobiście skłaniałbym się do rozwiązania numer jeden. Szybsze i prostsze. Mnie czarne ziarna Aquasubstratu bardzo mi się podobają. Jednak drugie z ziemia i żwirem jest znacznie tańsze. Wybór należy do Ciebie.
Dodam, że we wszystkich zbiornikach stosuje nawożenie EI i CO2.
IMHO bez tego bardzo ładne i wymagające rośliny nie dadzą rady.
Teraz mam kilka zbiorników i dwa różne rozwiązania podłoża.
W jednym akwarium mam Aquasubstrat II z dodatkowym podkładem z Floranu Start (taka ziemia wymieszana z jakimś żwirkiem, lawą i czymś jeszcze; koszt ok 12 zł za worek 3 litrowy). Sprawuje się wyśmienicie. Rośliny szybko sie ukorzeniają i pięknie rosną. Niestety ma też wady. Przy rybach dennych(kiryski, zbrojniki) podnosi się z dna delikatny pył który krąży w zbiorniku. Pomaga zastosowanie pre filtra na wlocie do kubełka i wata w wewnętrznym.
W dwóch pozostałych akwariach mam ziemie do sadzonek (podobno nie zawiera żadnych nawozów i jest drobniutka, jakby przesiana przez sito) wymieszaną z keramzytem. Do tego warstwa drobnego żwirku, ok 5-7cm.
Osobiście skłaniałbym się do rozwiązania numer jeden. Szybsze i prostsze. Mnie czarne ziarna Aquasubstratu bardzo mi się podobają. Jednak drugie z ziemia i żwirem jest znacznie tańsze. Wybór należy do Ciebie.
Dodam, że we wszystkich zbiornikach stosuje nawożenie EI i CO2.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
- krzych0062
A ja dodam gwoli ścisłości, że aby EI i CO2 zadziałało potrzebne jest również odpowiednie światłoAlchemik pisze:Dodam, że we wszystkich zbiornikach stosuje nawożenie EI i CO2.

no to już grubo przesadziłeśAlchemik pisze:Dodam, że we wszystkich zbiornikach stosuje nawożenie EI i CO2.