Problem z odorkiem

ODPOWIEDZ
pstrag222

Problem z odorkiem

Post autor: pstrag222 »

Witam w mojej nowej aranżacji dałem ziemię do kaktusów pod żwirek różnej gradacji od 3 do 5mm.
I nie powiem po miesiącu czasu widzę ,że rośliny ładnie się rozrastają maja bardzo długie korzenie , szczególnie krypcie, nurzańce i żabienice.
Problem w tym,że w czasie grzebania w akwarium unosi sie na cały pokój nie miły odorek.
Domyślam się ,że jest to siarkowodór.
Moje pytanie brzmi wywalić ziemie? czy da się to jakoś wyeliminować?
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)

lukaszLDZ

Re: Problem z odorkiem

Post autor: lukaszLDZ »

pstrag222 pisze:Problem w tym,że w czasie grzebania w akwarium unosi sie na cały pokój nie miły odorek.
Domyślam się ,że jest to siarkowodór.
Moje pytanie brzmi wywalić ziemie? czy da się to jakoś wyeliminować?
Siarkowodór czy po prostu niemiły a raczej specyficzny odorek?? Akwarium na ziemii ma a raczej może mieć taki specyficzny zapach to fakt, jestes pewien, że to siarkowodór?? Jest to zapach zgniłych jaj??Czy może czuc takim szlamem nie wiadomo czym?? Masz LT czy po prostu ziemie pod żwirkiem?
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 19:56 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

pstrag222

Jakby studzienka kanalizacyjna wybila. Nie jest to lt. Po prostu dalem ziemie hmm zawsze daje ziemie pod zwir ale pierwsz raz mam cos takiego. Jak sie tego pozbyc
38L- Azja(Colisa lalia)

lukaszLDZ

MAsz tam jakies zwięrzęta, ryby krewetki? Jak sie zachowują? Mierzyłes po tym wszystkim parametry wody z ciekawosci? Siarkowodór jest trujący, jeśli to on, to widocznie cos sie dzieje pod spodem, jak długo egzystuje to akwarium i jaka warstwe żwirku na to dałeś jakiej granulacji? W skrajnym przypadku pewnie nie obędzie sie bez restartu. Nie spotkałem się z czyms takim u siebie. Nie mam pomysłu jak to usunąc, poobserwuj troche akwarium i zwierzęta, moze to jednorazowe, nie wiem...
Łukasz

pstrag222

Mam tak na oko 7cm. Zwiru 3 i 5mm. Ryby sa zdrowe. I jest ogromny rozrost roslin. Mam w zbiorniku okol 100swiderkow na pokarm dla helenek. A miedzy zwirem a ziemia moskiterie
38L- Azja(Colisa lalia)

jabol

Post autor: jabol »

pstrag222 pisze:Mam tak na oko 7cm. Zwiru 3 i 5mm. Ryby sa zdrowe. I jest ogromny rozrost roslin. Mam w zbiorniku okol 100swiderkow na pokarm dla helenek. A miedzy zwirem a ziemia moskiterie
a co to za konkretnie ziemia (jakis link) - bo moze diabel tkwi wlasnie w skladzie

lukaszLDZ

Ziemii masz 3 cm tylko, dobrze zrozumialem?? świderki to niezbyt dobry pomysł w akwa na ziemii chyba
Łukasz

pstrag222

Całe podłoże ma grubość około 7cm , a samej ziemi jest tak z nie całe 2 cm.
Jest to najzwyklejsza ziemia do kaktusów.
38L- Azja(Colisa lalia)

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

lukaszLDZ pisze:Ziemii masz 3 cm tylko, dobrze zrozumialem?? świderki to niezbyt dobry pomysł w akwa na ziemii chyba
Bardzo dobry pomysł, świdry działają tu tak samo jak w normalnym podłożu.
Co do zapachu no to w ziemi zachodzą różnorakie procesy i jest to normalne, również to, że zbiera się tam siarkowodór. Strefy beztlenowe są siedliskiem różnych bakterii i może to być z korzyścią dla akwarium. Póki rośliny rosną dobrze to bym się wcale nie przejmował. Wszystko jest zgodne z teorią LT.
Może za bardzo poruszasz tą ziemią przy przesadzaniu? Proponuję przesadzać małymi partiami tak aby nie mieszać dolnych partii za mocno. Można też np podcinać dłuższe korzenie przy wyjmowaniu, aby nie wyciągać za bardzo ziemi spod żwiru.

pstrag222

No wlasnie wczoraj zrobilem takie rozsadzanie i przesadzanie. Rosliny rosna jak na drozdzach. Takich korzeni nie widzialem juz dawno. Ryby zachowuja sie normalnie.
38L- Azja(Colisa lalia)

jabol

Post autor: jabol »

pstrag222 pisze:No wlasnie wczoraj zrobilem takie rozsadzanie i przesadzanie. Rosliny rosna jak na drozdzach. Takich korzeni nie widzialem juz dawno. Ryby zachowuja sie normalnie.

teraz uwazaj zeby to co ma ta ziemia nie dostalo sie do kolumny wody. bo mozesz "takich glonow" sie nabawic ze hej...

pstrag222

jabol pisze:
pstrag222 pisze:No wlasnie wczoraj zrobilem takie rozsadzanie i przesadzanie. Rosliny rosna jak na drozdzach. Takich korzeni nie widzialem juz dawno. Ryby zachowuja sie normalnie.

teraz uwazaj zeby to co ma ta ziemia nie dostalo sie do kolumny wody. bo mozesz "takich glonow" sie nabawic ze hej...
Wiem w moim poprzednim baniaku miałem taką przygodę wszystko trzeba pomału robić
38L- Azja(Colisa lalia)

lukaszLDZ

Więc jesli ryby zachowuja sie normalnie i wszystko gra a jedynym minusem jest dziwny zapach, niekoniecznie saiarkowodór, to olej to, a mierzyłes parametry, u mnie jak kiedys przesadziłem z wyrywaniem roslin z korzeniami, skoczył gwałtownie azot.
Kuba myslałem, że świdry mogą grzebać głęboko w żwirze aż do ziemi co moze powodowac przedostawanie sie jej fragmentów do słupa? Tak mnie sie wydawało, stad zrezygnowałem z ich zakupu, na szczęscie u mnie nic sie nie przedostaje ;-) Natpmiast specyficzny zapach to urok ziemniaka :mrgreen: na początku tez capiło troszkę, teraz nieco mniej.
Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 19:20 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

pstrag222

Ale wlasnie mi cos takiego sie pierwszy raz zdarzylo. A odorek sie unosi w pokoju. Chyba wywale ta ziemie.
38L- Azja(Colisa lalia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”