Problem z odorkiem
Problem z odorkiem
Witam w mojej nowej aranżacji dałem ziemię do kaktusów pod żwirek różnej gradacji od 3 do 5mm.
I nie powiem po miesiącu czasu widzę ,że rośliny ładnie się rozrastają maja bardzo długie korzenie , szczególnie krypcie, nurzańce i żabienice.
Problem w tym,że w czasie grzebania w akwarium unosi sie na cały pokój nie miły odorek.
Domyślam się ,że jest to siarkowodór.
Moje pytanie brzmi wywalić ziemie? czy da się to jakoś wyeliminować?
I nie powiem po miesiącu czasu widzę ,że rośliny ładnie się rozrastają maja bardzo długie korzenie , szczególnie krypcie, nurzańce i żabienice.
Problem w tym,że w czasie grzebania w akwarium unosi sie na cały pokój nie miły odorek.
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Re: Problem z odorkiem
Siarkowodór czy po prostu niemiły a raczej specyficzny odorek?? Akwarium na ziemii ma a raczej może mieć taki specyficzny zapach to fakt, jestes pewien, że to siarkowodór?? Jest to zapach zgniłych jaj??Czy może czuc takim szlamem nie wiadomo czym?? Masz LT czy po prostu ziemie pod żwirkiem?pstrag222 pisze:Problem w tym,że w czasie grzebania w akwarium unosi sie na cały pokój nie miły odorek.
Ostatnio zmieniony 2012-01-12, 19:56 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz
MAsz tam jakies zwięrzęta, ryby krewetki? Jak sie zachowują? Mierzyłes po tym wszystkim parametry wody z ciekawosci? Siarkowodór jest trujący, jeśli to on, to widocznie cos sie dzieje pod spodem, jak długo egzystuje to akwarium i jaka warstwe żwirku na to dałeś jakiej granulacji? W skrajnym przypadku pewnie nie obędzie sie bez restartu. Nie spotkałem się z czyms takim u siebie. Nie mam pomysłu jak to usunąc, poobserwuj troche akwarium i zwierzęta, moze to jednorazowe, nie wiem...
Łukasz
Bardzo dobry pomysł, świdry działają tu tak samo jak w normalnym podłożu.lukaszLDZ pisze:Ziemii masz 3 cm tylko, dobrze zrozumialem?? świderki to niezbyt dobry pomysł w akwa na ziemii chyba
Co do zapachu no to w ziemi zachodzą różnorakie procesy i jest to normalne, również to, że zbiera się tam siarkowodór. Strefy beztlenowe są siedliskiem różnych bakterii i może to być z korzyścią dla akwarium. Póki rośliny rosną dobrze to bym się wcale nie przejmował. Wszystko jest zgodne z teorią LT.
Może za bardzo poruszasz tą ziemią przy przesadzaniu? Proponuję przesadzać małymi partiami tak aby nie mieszać dolnych partii za mocno. Można też np podcinać dłuższe korzenie przy wyjmowaniu, aby nie wyciągać za bardzo ziemi spod żwiru.
Wiem w moim poprzednim baniaku miałem taką przygodę wszystko trzeba pomału robićjabol pisze:pstrag222 pisze:No wlasnie wczoraj zrobilem takie rozsadzanie i przesadzanie. Rosliny rosna jak na drozdzach. Takich korzeni nie widzialem juz dawno. Ryby zachowuja sie normalnie.
teraz uwazaj zeby to co ma ta ziemia nie dostalo sie do kolumny wody. bo mozesz "takich glonow" sie nabawic ze hej...
144L-Herotilapia multispinosa,Poecilia sphenops,Agamyxis pectinifrons
38L- Azja(Colisa lalia)
38L- Azja(Colisa lalia)
Więc jesli ryby zachowuja sie normalnie i wszystko gra a jedynym minusem jest dziwny zapach, niekoniecznie saiarkowodór, to olej to, a mierzyłes parametry, u mnie jak kiedys przesadziłem z wyrywaniem roslin z korzeniami, skoczył gwałtownie azot.
Kuba myslałem, że świdry mogą grzebać głęboko w żwirze aż do ziemi co moze powodowac przedostawanie sie jej fragmentów do słupa? Tak mnie sie wydawało, stad zrezygnowałem z ich zakupu, na szczęscie u mnie nic sie nie przedostaje
Natpmiast specyficzny zapach to urok ziemniaka
na początku tez capiło troszkę, teraz nieco mniej.
Kuba myslałem, że świdry mogą grzebać głęboko w żwirze aż do ziemi co moze powodowac przedostawanie sie jej fragmentów do słupa? Tak mnie sie wydawało, stad zrezygnowałem z ich zakupu, na szczęscie u mnie nic sie nie przedostaje

Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 19:20 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz