Obsada akwarium 60l
Obsada akwarium 60l
Witam wszystkich użytkowników, to mój pierwszy post na forum.
Ostatnio zakupiłem akwarium 63l - niestety warunki mieszkalne nie pozwalają na większe - i zastanawiam się na jego obsadą. Padło na:
- brzanki sumatrzańskie, pomiędzy 6 a 10 sztuk
- kirys pstry, pomiędzy 4 a 6 sztuk
- otoski, 2 sztuki
Ponieważ nie mam doświadczenia z brzankami sumatrzańskimi, chciałbym się dowiedzieć, czy taki skład akwarium jest odpowiedni. Czy kirysy będą mieć trochę spokoju, czy będą musiały ciągle uciekać przed współlokatorami? Dodatkowo, czy brzanka sumatrzańska może żyć w jednym akwarium z innymi brzankami, np. różową lub purpurową.
Druga sprawa tyczy się oświetlenia i nawożenia roślin. Czy żarówka 15W jest wystarczająca i czy w takim małym akwarium warto w ogóle stosować nawożenie CO2?
Czekam na wszelkie sugestie.
Ps. Dodam, że akwarystyką zająłem się przed 10 laty, jednak z powodu licznych obowiązków w pewnym momencie przerwałem hodowlę i zupełnie wypadłem z tematu. A z tego, co widzę, w tym czasie w dziedzinie tej wiele się zmieniło.
Pozdrawiam:)
Ostatnio zakupiłem akwarium 63l - niestety warunki mieszkalne nie pozwalają na większe - i zastanawiam się na jego obsadą. Padło na:
- brzanki sumatrzańskie, pomiędzy 6 a 10 sztuk
- kirys pstry, pomiędzy 4 a 6 sztuk
- otoski, 2 sztuki
Ponieważ nie mam doświadczenia z brzankami sumatrzańskimi, chciałbym się dowiedzieć, czy taki skład akwarium jest odpowiedni. Czy kirysy będą mieć trochę spokoju, czy będą musiały ciągle uciekać przed współlokatorami? Dodatkowo, czy brzanka sumatrzańska może żyć w jednym akwarium z innymi brzankami, np. różową lub purpurową.
Druga sprawa tyczy się oświetlenia i nawożenia roślin. Czy żarówka 15W jest wystarczająca i czy w takim małym akwarium warto w ogóle stosować nawożenie CO2?
Czekam na wszelkie sugestie.
Ps. Dodam, że akwarystyką zająłem się przed 10 laty, jednak z powodu licznych obowiązków w pewnym momencie przerwałem hodowlę i zupełnie wypadłem z tematu. A z tego, co widzę, w tym czasie w dziedzinie tej wiele się zmieniło.
Pozdrawiam:)
Pierwsze co mi się rzuca w oczy to zbyt małe akwarium dla brzanek. To niby nieduże rybki, ale bardzo energiczne i ruchliwe. Potrzebują więcej miejsca żeby się wyszaleć. Akwarium dla nich to IMO min 80cm długości (pisze tak w oparciu również o własne doświadczenia, trzymałam 6 tetr czarnych, które są podobnych rozmiarów i mają podobny temperament co brzanki, w 54l i dopiero jak przeniosłam je do 126l to zobaczyłam, jak naprawdę potrafią żyć)
Czytałam o tym, że brzanki mogą być perfidne w sotsunku do kirysków.
Otoski to rybki, które lepiej jest trzymać w stadkach 5 szt i więcej.
15W dla 60l to daje 0,25W/l to słabiutkie światło. Nawet rośliny potrzebujące mało światła mogą kiespko rosnąć w takich warunkach. A tym bardziej jeśli będziesz miał dużo ryb (czyli jeśli jednak uprzesz się na brzanki), to przy słabej fotosyntezie roślin nabawisz się glonów.
CO2 stosuję się przy lepszym oświetleniu, wtedy proces fotosyntezy ma szansę przebiegać szybciej i rośliny mogą potrzebować więcej dwutlenku węgla i innych makro i mikroelementów w wodzie.
Podsumowywując moje rady są takie:
- wybierz inne rybki - któreś z mniejszych, jeśłi chcesz podsunę Ci kilka pomysłów.
- dołóż drugą swietlówke 15W.
Pozdrawiam
Czytałam o tym, że brzanki mogą być perfidne w sotsunku do kirysków.
Otoski to rybki, które lepiej jest trzymać w stadkach 5 szt i więcej.
15W dla 60l to daje 0,25W/l to słabiutkie światło. Nawet rośliny potrzebujące mało światła mogą kiespko rosnąć w takich warunkach. A tym bardziej jeśli będziesz miał dużo ryb (czyli jeśli jednak uprzesz się na brzanki), to przy słabej fotosyntezie roślin nabawisz się glonów.
CO2 stosuję się przy lepszym oświetleniu, wtedy proces fotosyntezy ma szansę przebiegać szybciej i rośliny mogą potrzebować więcej dwutlenku węgla i innych makro i mikroelementów w wodzie.
Podsumowywując moje rady są takie:
- wybierz inne rybki - któreś z mniejszych, jeśłi chcesz podsunę Ci kilka pomysłów.
- dołóż drugą swietlówke 15W.
Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 2009-09-22, 08:16 przez nefrete1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za odpowiedź. Bardzo chętnie wysłucham twoich propozycji odnośnie doboru ryb. Nie uwzględniając ryb dennych, skłaniam się ku jednemu, maksymalnie dwóm gatunkom, pływających w stadkach w środkowych partiach wody. Stąd mój wybór padł na brzanki, raz że spełniają moje wymagania, dwa że po prostu wpadły mi w oko:)
Jeśli możesz mi polecić coś innego, będę wdzięczny.
Rybki, które już kiedyś hodowałem to: zmienniaki, gupiki, mieczyki i molinezje z żyworodnych, żałobniki, razbory klinowe, danio, kardynałki, prętniki karłowate i wielkopłetwy wspaniałe, sumy rekinie, kirysy, zbrojniki, kosiarki, welony.
Wszystko to miałem raczej "dziecinny charakter". Teraz zależy mi na tym, żeby podejść do tematu bardziej profesjonalnie.
Jeśli możesz mi polecić coś innego, będę wdzięczny.
Rybki, które już kiedyś hodowałem to: zmienniaki, gupiki, mieczyki i molinezje z żyworodnych, żałobniki, razbory klinowe, danio, kardynałki, prętniki karłowate i wielkopłetwy wspaniałe, sumy rekinie, kirysy, zbrojniki, kosiarki, welony.
Wszystko to miałem raczej "dziecinny charakter". Teraz zależy mi na tym, żeby podejść do tematu bardziej profesjonalnie.
Z rybek, które już hodowałeś do 60l polecam kardynałki chińskie. Są również ruchliwe, ale mniejsze od brzanek. Do tego bardzo towarzyskie. Grupa 10-15 szt już powinna zapełnić akwarium.
Jeśli w akwarium umieścisz korzenie i dość gęsto obsadzisz roślinami to z powodzeniem możesz hodować parkę ramirez i grupkę 10-12 neonków.
Przepięknymi rybami są też
- razborki espei

- albo microrasbora galaxy

No i moje ulubienice moodroki (do 60l nadaje się ten najmniejszy modrook gertrudy) - niestety nie na moją kieszeń

Sprzawdź tylko, czy jesteś w stanie zapewnić im odpowiednie Ph i twardość wody.
Jeśli w akwarium umieścisz korzenie i dość gęsto obsadzisz roślinami to z powodzeniem możesz hodować parkę ramirez i grupkę 10-12 neonków.
Przepięknymi rybami są też
- razborki espei

- albo microrasbora galaxy

No i moje ulubienice moodroki (do 60l nadaje się ten najmniejszy modrook gertrudy) - niestety nie na moją kieszeń

Sprzawdź tylko, czy jesteś w stanie zapewnić im odpowiednie Ph i twardość wody.
Ostatnio zmieniony 2009-09-22, 12:56 przez nefrete1, łącznie zmieniany 2 razy.
hmm ja to bym podszedł do tego zagadnienia trochę z innej strony tzn czy chcesz mieć jakieś konkretny biotop ? ma to być akwarium towarzyskie ? jednogatunkowe ? roślinne ? dekoracyjne ? nie wiem jest dużo opcji :P ludzie odpowiednio podchodzący do sprawy najpierw rozkminijają jaki chcą biotop tudzież jak ma wyglądać akwa a potem dobierają do tego obsadę :) chyba, że chcesz mini malawi z muszlowcami :P
Skłaniam się ku biotopowi wód południowo-wschodniej Azji. Chociaż podchodząc do tego bardzo restrykcyjnie, to nie znajdzie się tam miejsce dla kirysa, bo to ryba z Ameryki Południowej. A to jedna z moich ulubionych rybek.MrHotSousage pisze:hmm ja to bym podszedł do tego zagadnienia trochę z innej strony tzn czy chcesz mieć jakieś konkretny biotop ? ma to być akwarium towarzyskie ? jednogatunkowe ? roślinne ? dekoracyjne ? nie wiem jest dużo opcji :P ludzie odpowiednio podchodzący do sprawy najpierw rozkminijają jaki chcą biotop tudzież jak ma wyglądać akwa a potem dobierają do tego obsadę :) chyba, że chcesz mini malawi z muszlowcami :P
Ewentualnie mogę pójść w stronę biotopu południowoamerykańskiego. Co myślicie o bystrzykach? Możecie polecić jakieś odmiany?
W ostateczności zrobię jakiś mix i stworzę mój "własny biotop", tak po prostu żeby mieć przyjemność z hodowli.