Odrobaczenie ryb

Awatar użytkownika
Irek

Post autor: Irek »

A czym się różni, w świetle akwarystyki, bakteriobójcza ''natura'' od bakteriobójczej ''chemii''?

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

Irek pisze:A czym się różni, w świetle akwarystyki, bakteriobójcza ''natura'' od bakteriobójczej ''chemii''?
tzn., że czosnek zabija mi też pożyteczne bakterie? Kurcze, no nie wyczytałem czegoś takiego. Czekam dalej na porady. :shock:
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Irek

Zabija. Możesz podczas kuracji zaciemnić zbiornik. Rośliny wtedy Ci urosną. ;-)
Czosnek jest stosunkowo słabym antybiotykiem. IMO nie ma sensu go stosować.
Ostatnio zmieniony 2011-12-22, 21:15 przez Irek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

??
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

laso

Post autor: laso »

Ciekawe stwierdzenie z czosnkiem że niby leczy wszystko.
To ja przy Dyskowcach stosuję metro a wystarczyło by czosnek.
Troszkę powątpiewam w to cudowne działanie czosnku jako środka na wszystkie dolegliwości.
Pasożyty przewodu pokarmowego najczęściej leczy się metrem lub lewamizolem. W zależności na co chcemy leczyć.
Metro to na wiciowce i te są najgroźniejsze. No a na nicienie to lewamizol.
mając doczynienia kilka lat z paletami nie słyszałem ani nie wyczytałem jeszcze o cudownym działaniu czosnku. owszem stosuje się go profilaktycznie do jedzenia ale nie jako lekarstwo.

Awatar użytkownika
illuminatebaby

a kto powiedział, że na wszystko, jeśli nastąpi nawrót to znowu zastosuje metronidazol. Po waszych postach opadł mi zapał do leczenia, no cóż jak się coś przywlecze to potem problemów co nie miara.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

o czosnku słyszałem i czytałem sporo dobrego, czasem pomagał tam gdzie chemia nie dawała rady i na odwrót, są dwa wyjścia:

próbować leczyć wszystkimi dostępnymi sposobami jak Dr Haus :P

olać, robić restarty, kupować nowe rybki i tak w kółko

swoją drogą raz lub dwa razy w tygodniu podaję swoim bojkom serca wołowe z czosnkiem, zapobiegawczo, illuminatebaby nie dodał, że dodaje wywar do jedzenia a nie bezpośrednia do wody(to wiem z rozmowy), albo nie doczytałem :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Irek

Yhym. W takim razie nie ma sensu zaciemniać zbiornika. :mrgreen:

Awatar użytkownika
illuminatebaby

3runer dzięki za sprostowanie, jak ze wszystkim w akwarystyce i tu potrzeba cierpliwości. czas pokarze ile w czym prawdy.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
illuminatebaby

No i potwierdziły się najgorsze obawy, ale tym razem spróbowałbym lewamizolu. Czy ktoś z was nie ma go do odsprzedania? Niestety nie mogę nabyć, a chciałbym rozpocząć kurację.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

illuminatebaby pisze:Niestety nie mogę nabyć,
Do weterynarza podejdź...powinien mieć, wszak to lek min. dla ptactwa domowego ;-)

laso

Idz do weterynarza i powiedz że chcesz leczyć ryby. Powiedz że przepis masz z książki A. Siemiawskiego Zdrowe Dyskowce. Dawka dla ryb to 2,28ml/100 litrów wody.
Ta dawka przy dużych rybach się nie sprawdza. Pamiętać musisz aby Ph było poniżej 7. Lewamizol jest trujący w środowisku zasadowym. Możesz podać 1/2 łyżeczki od herbaty soli nie jodowanej aby powstrzymać ewentualny zakwit bakteryjny.
Po czterech dniach podmieniasz 50%wody.
W piątym iszóstym dniu po 25%wody.
W siódmym dniu powtarzasz kurację.
Możesz zastosować też kurację mieszaną:
Pierwszy dzień 2g/100litrów Metronidazolu
Czwartego dnia podmiana 50% i dawka Lewamizolu 2,28ml/100l
Siódmego dnia podmiana 50% wody i 2g/100l Metro
Dziesiątego dnia podmiana 50% i 2,28ml/100l Lewamizolu.
Pamiętaj o zgaszonym świetle

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Laso dzięki za konkretny przepis na stosowanie leków. Stosowałem już kuracje metro i dlatego upatruję moich problemów w nicieniach, a nie jak w przypadku metro (wiciowców). Byłem w dwóch lecznicach koło siebie i nie mają. I dlatego pytam na forum, jakby ktoś miał to chętnie odkupię. A teraz mam pytanie w kwestii stosowania dwóch leków na raz. Czy nie przysporzę sobie dodatkowego problemu przez takie stosowanie leków? Po za tym przy metro to będę musiał znowu wyciągnąć gąbkę z filtra. Proszę jeszcze o poradę jak zadbać o to by nie nabawić się nawrotu tych pasożytów. Info dla osób które chciałby wziąć ode mnie ślimaki, pochodzą z akwa z krewetkami, a nie z ogólniaka. Także dbam też o wasze bezpieczeństwo.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Polecam Flagellol i Nematol sery. Trudno zdobyć, stosowanie proste, efekty w moich kilku kuracjach natychmiastowe 100% skuteczne. Jeden lek jest na nicienie, drugi na wiciowce.
Ostatnio zmieniony 2012-01-02, 10:35 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.

laso

Dlaczego podczas leczenia Metro chcesz wyjmować gąbkę? Wiele osób podczas podawania tabletek wkłada je właśnie w gąbkę. Rozpuszczają się pięknie. Najlepsze jest jednak czyste metro bo nie ma w sobie laktozy przez którą to może być zakwit wody w akwa. Tabletki to mają jako wypełniacz. W CM-Vet możesz zamówić lek i na następny dzień będą mieli. Na Składowej jest duży weterynarz i powinni mieć Lewamizol od ręki.
Ten przepis na mieszanie leków jest z książki. Wiele dyskomaniaków go stosuje. Ważne jest PH poniżej 7. Inaczej potrujesz ryby. Acha przepis jest na 10% roztwór lewamizolu.
Ja nie stosowałem nigdy wcześniej wymienionych przez Witka leków Flagellol i Nematol ze względu na małą wydajność. Może nie chodzi o objętość Akwa ale o to że Palety o duże ryby i potrzebują większej dawki.
Odchody możesz zbadać na Ploretariackiej w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii.Koszt badania to 20zł i wyniki na drugi dzień. Trzeba pobrać świerze odchody i szybko z nimi do Inspektoriatu. Ważny jest czas bo robaki uciekają z odchodów po jakimś czasie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”