Odrobaczenie ryb
- illuminatebaby
- illuminatebaby
Ciekawe stwierdzenie z czosnkiem że niby leczy wszystko.
To ja przy Dyskowcach stosuję metro a wystarczyło by czosnek.
Troszkę powątpiewam w to cudowne działanie czosnku jako środka na wszystkie dolegliwości.
Pasożyty przewodu pokarmowego najczęściej leczy się metrem lub lewamizolem. W zależności na co chcemy leczyć.
Metro to na wiciowce i te są najgroźniejsze. No a na nicienie to lewamizol.
mając doczynienia kilka lat z paletami nie słyszałem ani nie wyczytałem jeszcze o cudownym działaniu czosnku. owszem stosuje się go profilaktycznie do jedzenia ale nie jako lekarstwo.
To ja przy Dyskowcach stosuję metro a wystarczyło by czosnek.
Troszkę powątpiewam w to cudowne działanie czosnku jako środka na wszystkie dolegliwości.
Pasożyty przewodu pokarmowego najczęściej leczy się metrem lub lewamizolem. W zależności na co chcemy leczyć.
Metro to na wiciowce i te są najgroźniejsze. No a na nicienie to lewamizol.
mając doczynienia kilka lat z paletami nie słyszałem ani nie wyczytałem jeszcze o cudownym działaniu czosnku. owszem stosuje się go profilaktycznie do jedzenia ale nie jako lekarstwo.
- illuminatebaby
o czosnku słyszałem i czytałem sporo dobrego, czasem pomagał tam gdzie chemia nie dawała rady i na odwrót, są dwa wyjścia:
próbować leczyć wszystkimi dostępnymi sposobami jak Dr Haus :P
olać, robić restarty, kupować nowe rybki i tak w kółko
swoją drogą raz lub dwa razy w tygodniu podaję swoim bojkom serca wołowe z czosnkiem, zapobiegawczo, illuminatebaby nie dodał, że dodaje wywar do jedzenia a nie bezpośrednia do wody(to wiem z rozmowy), albo nie doczytałem :P
próbować leczyć wszystkimi dostępnymi sposobami jak Dr Haus :P
olać, robić restarty, kupować nowe rybki i tak w kółko
swoją drogą raz lub dwa razy w tygodniu podaję swoim bojkom serca wołowe z czosnkiem, zapobiegawczo, illuminatebaby nie dodał, że dodaje wywar do jedzenia a nie bezpośrednia do wody(to wiem z rozmowy), albo nie doczytałem :P
Co by tu napisać... 

- illuminatebaby
- illuminatebaby
- krzych0062
Idz do weterynarza i powiedz że chcesz leczyć ryby. Powiedz że przepis masz z książki A. Siemiawskiego Zdrowe Dyskowce. Dawka dla ryb to 2,28ml/100 litrów wody.
Ta dawka przy dużych rybach się nie sprawdza. Pamiętać musisz aby Ph było poniżej 7. Lewamizol jest trujący w środowisku zasadowym. Możesz podać 1/2 łyżeczki od herbaty soli nie jodowanej aby powstrzymać ewentualny zakwit bakteryjny.
Po czterech dniach podmieniasz 50%wody.
W piątym iszóstym dniu po 25%wody.
W siódmym dniu powtarzasz kurację.
Możesz zastosować też kurację mieszaną:
Pierwszy dzień 2g/100litrów Metronidazolu
Czwartego dnia podmiana 50% i dawka Lewamizolu 2,28ml/100l
Siódmego dnia podmiana 50% wody i 2g/100l Metro
Dziesiątego dnia podmiana 50% i 2,28ml/100l Lewamizolu.
Pamiętaj o zgaszonym świetle
Ta dawka przy dużych rybach się nie sprawdza. Pamiętać musisz aby Ph było poniżej 7. Lewamizol jest trujący w środowisku zasadowym. Możesz podać 1/2 łyżeczki od herbaty soli nie jodowanej aby powstrzymać ewentualny zakwit bakteryjny.
Po czterech dniach podmieniasz 50%wody.
W piątym iszóstym dniu po 25%wody.
W siódmym dniu powtarzasz kurację.
Możesz zastosować też kurację mieszaną:
Pierwszy dzień 2g/100litrów Metronidazolu
Czwartego dnia podmiana 50% i dawka Lewamizolu 2,28ml/100l
Siódmego dnia podmiana 50% wody i 2g/100l Metro
Dziesiątego dnia podmiana 50% i 2,28ml/100l Lewamizolu.
Pamiętaj o zgaszonym świetle
- illuminatebaby
Laso dzięki za konkretny przepis na stosowanie leków. Stosowałem już kuracje metro i dlatego upatruję moich problemów w nicieniach, a nie jak w przypadku metro (wiciowców). Byłem w dwóch lecznicach koło siebie i nie mają. I dlatego pytam na forum, jakby ktoś miał to chętnie odkupię. A teraz mam pytanie w kwestii stosowania dwóch leków na raz. Czy nie przysporzę sobie dodatkowego problemu przez takie stosowanie leków? Po za tym przy metro to będę musiał znowu wyciągnąć gąbkę z filtra. Proszę jeszcze o poradę jak zadbać o to by nie nabawić się nawrotu tych pasożytów. Info dla osób które chciałby wziąć ode mnie ślimaki, pochodzą z akwa z krewetkami, a nie z ogólniaka. Także dbam też o wasze bezpieczeństwo.
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC
25l Krewetkarium RC
- Witek Miszczak
Polecam Flagellol i Nematol sery. Trudno zdobyć, stosowanie proste, efekty w moich kilku kuracjach natychmiastowe 100% skuteczne. Jeden lek jest na nicienie, drugi na wiciowce.
Ostatnio zmieniony 2012-01-02, 10:35 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Dlaczego podczas leczenia Metro chcesz wyjmować gąbkę? Wiele osób podczas podawania tabletek wkłada je właśnie w gąbkę. Rozpuszczają się pięknie. Najlepsze jest jednak czyste metro bo nie ma w sobie laktozy przez którą to może być zakwit wody w akwa. Tabletki to mają jako wypełniacz. W CM-Vet możesz zamówić lek i na następny dzień będą mieli. Na Składowej jest duży weterynarz i powinni mieć Lewamizol od ręki.
Ten przepis na mieszanie leków jest z książki. Wiele dyskomaniaków go stosuje. Ważne jest PH poniżej 7. Inaczej potrujesz ryby. Acha przepis jest na 10% roztwór lewamizolu.
Ja nie stosowałem nigdy wcześniej wymienionych przez Witka leków Flagellol i Nematol ze względu na małą wydajność. Może nie chodzi o objętość Akwa ale o to że Palety o duże ryby i potrzebują większej dawki.
Odchody możesz zbadać na Ploretariackiej w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii.Koszt badania to 20zł i wyniki na drugi dzień. Trzeba pobrać świerze odchody i szybko z nimi do Inspektoriatu. Ważny jest czas bo robaki uciekają z odchodów po jakimś czasie.
Ten przepis na mieszanie leków jest z książki. Wiele dyskomaniaków go stosuje. Ważne jest PH poniżej 7. Inaczej potrujesz ryby. Acha przepis jest na 10% roztwór lewamizolu.
Ja nie stosowałem nigdy wcześniej wymienionych przez Witka leków Flagellol i Nematol ze względu na małą wydajność. Może nie chodzi o objętość Akwa ale o to że Palety o duże ryby i potrzebują większej dawki.
Odchody możesz zbadać na Ploretariackiej w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii.Koszt badania to 20zł i wyniki na drugi dzień. Trzeba pobrać świerze odchody i szybko z nimi do Inspektoriatu. Ważny jest czas bo robaki uciekają z odchodów po jakimś czasie.