Bojownik z krewetkami?
Bojownik z krewetkami?
Mam akwa 30l w którym trzymam krewetki i dwa gupiki, ale te gupiki to takie odpady genetyczne, powstały chyba ze związku dwójki rodzeństwa czy w podobny sposób, bo skarłowaciałe, powykrzywiane... no ale pływają. Jak zdechną to się pusto zrobi, bo same krewetki uwagi nie przykuwają (akwarium stoi w salonie i fajnie by było, jakby juz na pierwszy rzut oka było by widać coś poza roślinkami...). Myślałem nad bojownikiem, ale czy nie pozjadałby krewetek? Są raczej drobne, i czerwone (niektóre są prawie przeźroczyste) nazwy nie znam, ale postaram się dopytać w czwartek (albo sobotę) jak będę w zoologicznym. Nie chciałbym ich stracić, bo fajnie się tam przyjęły i nawet się rozmnażają.
A... byłbym zapomniał. Mam też tam glonojada, czy bojownik mógłby go atakować?
A... byłbym zapomniał. Mam też tam glonojada, czy bojownik mógłby go atakować?
- ironhide03
Miałem podobny dylemat i wszędzie gdzie szukałem wychodziło na jedno "albo rybki, albo krewetki". Że krewetki będą się bały i chowały, nie będą tak ładnie wybarwione, tylko raczej szarawe i zakamuflowane.
Niewiele musiałem czekać i po jakimś czasie trafił do mnie i moich krewetek własnie bojownik, raptem po kilku minutach obserwacji widziałem jak szczęśliwy wciąga tyci krewetki z szyby, dalej nie wiem co by było bo od razu rybka opuściła zbiorniczek.
Niewiele musiałem czekać i po jakimś czasie trafił do mnie i moich krewetek własnie bojownik, raptem po kilku minutach obserwacji widziałem jak szczęśliwy wciąga tyci krewetki z szyby, dalej nie wiem co by było bo od razu rybka opuściła zbiorniczek.
-
Poczekam z chęcią aż wypowie się jakiś "kreweciarz", ale przy okazji dorzucę swoje trzy grosze:
Wg. mnie zależy jakie krewetki i jaki... charakter bojka :)
U mnie w ok 45l pływa bojek z amankami i ZERO konfliktów, zero zainteresowania. Amanki pałaszują na dnie np. spirulinkę, to tamten podpłynie... "powącha" i z pogardą odpływa :D
Fakt, że amanki to te z tych większych krewetek i takie np młode redki bojek mógłby potraktować jak pokarm... ale jak pisałem wcześniej, zobaczymy co inni napiszą.
Amano aktywne, zero stresu. Jedyny stres jaki mają, to kto pierwszy dopadnie spiruliy, one czy kiryski :D
PS. Inne bojki jakie miałem, też nie miały ochoty na krewetki.
Wg. mnie zależy jakie krewetki i jaki... charakter bojka :)
U mnie w ok 45l pływa bojek z amankami i ZERO konfliktów, zero zainteresowania. Amanki pałaszują na dnie np. spirulinkę, to tamten podpłynie... "powącha" i z pogardą odpływa :D
Fakt, że amanki to te z tych większych krewetek i takie np młode redki bojek mógłby potraktować jak pokarm... ale jak pisałem wcześniej, zobaczymy co inni napiszą.
Amano aktywne, zero stresu. Jedyny stres jaki mają, to kto pierwszy dopadnie spiruliy, one czy kiryski :D
PS. Inne bojki jakie miałem, też nie miały ochoty na krewetki.
Ostatnio zmieniony 2015-04-14, 23:10 przez furious tomash, łącznie zmieniany 1 raz.
bla bla bla...
Jak chcesz gupiki to polecam endlerki.
U mnie żyją w zgodzie z redkami,zbiornik mam gęsto zarośnięty roślinami i nie chowają się.Młodych przybywa i krewet i gupików więc jest ok.
U mnie żyją w zgodzie z redkami,zbiornik mam gęsto zarośnięty roślinami i nie chowają się.Młodych przybywa i krewet i gupików więc jest ok.
Ostatnio zmieniony 2015-04-17, 17:07 przez Marcin 78, łącznie zmieniany 1 raz.
Red Cherry