Po blisko 2 latach patrzenia na zielone przyszła pora na zmiany. Najpierw miały być czarne wody, potem postanowiłem skopiować pomysł Kubiszona pt. Zakole rzeki. Dorwałem kamienie z działki, podobne do gałęzi korzenie... w planie był całkowity restart.
Wtedy pomyślałem, że to będzie sporo pracy i można najpierw spróbować zmienić to co teraz funkcjonuje bez zarzutu. A nóż się uda:P
Zbiornik 100x50x50, przednia szyba Opti
Filtry: Kubełek Eheim 2071, mechaniczny Aquaszut 750
Oświetlenie: 11 godzin, 2x39W T5 Aquastar + Grolux + 5 pasków LED 5630 90cm
Nawożenie: CO2 + Mikro + Makro + Potas
Woda 50 RO -50 kranówka
Parametry:
GH 10
KH 7
Ph 6,5-7
NO2 0
Grzałka 150W Eheim Jagger
Podłoże: żwir rzeczny drobny + ziemia + kulki glinianie
Obsada:
2 dobrane pary Skalarów - każdy innej maści :P
2 pary Barwiaków
6 x Zbrojnik niebieski
30 x Rodostomus
11 x Neon Innesa
5 x Otosek
6 x Kirysek spiżowy
5 x Kirysek Pstry
3 x Platka (swego czasu nie dały się złapać i tak są na krzywy ryj)
4 x Gupik (jak Plantki)
Helenki
Flora:
Kryptokoryny duże i małe
Sagitaria (jeszcze niedobitki)
Krynia w donicy
Microsorium
Heterantera
Bacopa
Gałęzatka
różne mchy
Blyxa Japonica
Staurogyne
Hygrophila Polysperma
Althernatera Roseafolia
Pływające: Salwinia, wgłębka
Zmiana aranżacji z rośliniaka na kamienisty potok wymagała pozbycia się trawy. Wyrwać się nie chciała, bo jest na ziemi siatka. Pozostało wycięcie nożyczkami, potem wyjęcie tego co niepotrzebne. Jak już dno zrobiło się łyse w nocy, to od rana można było układać kamienie.
Tutaj słów kilka o kamieniach. Pochodzą z wykopanego dołu na fundament. Kształtów szukałem takich jak u Kubiszona - owalnych i gładkich. Jak już się znalazło ok 16kg tego, to trzeba było wyszorować, moczyć i sprawdzić parametry wody RO po kilku dniach. Do tego test octowy i można było ich użyć.
Nowe korzenie (te po prawej) są intensywnie czarne i kosztowały niewiele, jak na sztuki już spreparowane.
Efekt...no cóż, dla mnie na pewno lepiej niż wszechobecna zieleń:D

Wieczorne LEDy:

Kamienie mają swój urok. Kiedyś były często stosowane, teraz jakoś mniej. Słusznie?