Jak podawać mrożonki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina
Posty: 1300
Rejestracja: 2008-05-19, 13:57
Lokalizacja: Kanzas

Jak podawać mrożonki

Post autor: cina »

Ktoś mnie pytał jak podawać, więc idąc na łatwiznę wklejam linka to forum KMT z opisem
http://klub-tanganika.pl/forum/viewtopic.php?t=513

i trochę z forum paletek
http://www.discusforum.pl/viewtopic.php ... 89deb4e4b4

telias
Posty: 18
Rejestracja: 2009-01-27, 00:17
Lokalizacja: Łódź

Post autor: telias »

Po kliknięciu na 1 link pojawia się okienko logowania więc można przeczytać opis tylko będąc zalogowanym
Ostatnio zmieniony 2009-11-20, 17:30 przez telias, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina
Posty: 1300
Rejestracja: 2008-05-19, 13:57
Lokalizacja: Kanzas

Post autor: cina »

Zapytałem autora tego opisu na KMT i czekam na zgodę żeby opublikować jego artykuł na naszym forum

Awatar użytkownika
cina
Posty: 1300
Rejestracja: 2008-05-19, 13:57
Lokalizacja: Kanzas

Post autor: cina »

Poniżej zamieszczam za zgodą autora (rufus) tekst na temat podawania mrożonek.


Podawanie pokarmów mrożonych rybom akwariowym.
Własne doświadczenia na przykładzie karmienia ryb z Jeziora Tanganika.



Lechosław Łątka
Klub Miłośników Tanganiki



Pokarmy mrożone są naturalną karmą dla naszych ryb. Stanowią bardzo cenne urozmaicenie diety naszych ryb. W przypadku niektórych gatunków ryb są one niezastąpione jeżeli chcemy utrzymać ryby w dobrej kondycji i późniejszym okresie doprowadzić ryby do tarła. Część pokarmów mrożonych stanowi skład naszej fauny wodnej w rodzimy zbiornikach (rozwielitka, oczlik, ochotka, wodzień, czarny komar, moina itd.), część jednak jest "dość egzotyczna" (jaja krabów, zooplankton morski).
Podawanie mrożonek wraz ze swoimi "plusami" niesie również "minusy". "Ciemną stroną" podawania rybom mrożonek jest to, ze bardzo szybko rozkładają się w wodzie, należy bardzo dokładnie porcjować ich podawanie i nie dopuszczać do przekarmiania. Największe ryzyko stanowią resztki pokarmu zalegające w szczelinach, pod kamieniami i za filtrami. Inne niebezpieczeństwo jakie mogą stanowić pokarmy mrożone dla zdrowia ryb to jest podawanie nieświeżego pokarmu. Mrożonki nie mogą być rozmrażane i ponownie zamrażane . Każda mrożonka może być tylko raz zamrożona !!!. Jest to bardzo ważne np. podczas transportu mrożonek, dlatego tez ten rodzaj pokarmu należy kupować w sklepach sprawdzonych, gdzie właściciel dba o ten element dystrybucji pokarmu.
Należy również wspomnieć ze niektóre mrożonki są bardzo kaloryczne i podajemy je rybom w bardzo małych ilościach, w odstępach czasowych. Do takich pokarmów można zaliczyć ochotkę oraz tubifex. Mit o toksycznych właściwościach ochotki i tubifexu z mojego doświadczenia jest mocno przesadzony. Te pokarmy mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie naszych ryb tylko wówczas gdy pochodzą z niepewnych źródeł (mogą „magazynować” toksyny pobrane z zanieczyszczonej wody) były wielokrotnie zamrażane i rozmrażane lub przy przekarmianiu naszych podopiecznych. Pokarmy których podstawę (duża zawartość w masie pokarmu) stanowią skorupiaki mające pancerzyk chitynowy (rozwielitka, moina,) są doskonałymi pokarmami balastowymi, regulującymi właściwą pracę przewodu pokarmowego ryb. Ciekawostką jest to, że np. popularna artemia nie posiada pancerzyka chitynowego , podobnie jak nasza rodzima zadychra pospolita (rząd: bezpancerzowce).
Wybór konkretnego pokarmu mrożonego należy poprzedzić sprawdzeniem czy dana karma nadaje się do podawania hodowanych przez nas ryb. Ryby preferujące typowo pokarm roślinny nie powinny być karmione larwami owadów oraz artemią. Doskonałe uzupełnienie diety roślinnej (np. podawanie w postaci rozmrożonej szpinaku czy zielonego groszku) stanowią wcześniej już wspomniane skorupiaki.

Podawanie pokarmu

Przed przystąpieniem do karmienia ryb wybieram odpowiednią dietę na dany dzień. Czasami jest to pojedyńczy rodzaj pokarmu, czasami są to "mixy". Dobieram też odpowiednią ilość kostek w stosunku do ilości i wielkości ryb.

Obrazek
Obrazek


Następnie płukam pokarm pod bieżącą woda. Na zdjęciu widać jak powoli rozpuszczają się kostki pokarmu. Pokarm przepłukuję tak długo aż całkowicie się rozpuści oraz woda po przepłukaniu będzie prawie czysta. Przepłukiwanie mrożonek to bardzo ważna czynność. Pozbywamy się wówczas większych zanieczyszczeń z pokarmu, wody z mrożonek która mogłaby niekorzystnie wpłynąć na parametry wody w akwarium oraz same ryby powodując ich zatrucie.

Obrazek
Obrazek

Kolejnym etapem przygotowania karmy jest wyciskanie z pokarmu resztek wody za pomocą łyżeczki.
Na talerzu widać jak wygląda woda przed płukaniem i wyciskaniem mrożonki, a następnie ta sama woda zanieczyszczona po płukaniu mrożonki.


Obrazek

woda przed płukaniem

Obrazek

woda po płukaniu mrożonek

Obrazek

i następnie najprzyjemniejsza chwila po płukaniu mrożonek - karmienie
Jak widać ryby chętnie jedzą ten rodzaj pokarmu. Służy on rożnym gatunkom, czasami bardzo odmiennych.
Przy zachowaniu pewnej ostrożności i uwadze naprawdę warto karmić ryby pokarmami mrożonymi. Jest to naturalny pokarm który pozwala utrzymywać nasze ryby w bardzo dobrej kondycji która jest ważna podczas zachowań związanych z rozmnażaniem ryb w warunkach sztucznych oraz okresem opieki nad potomstwem. Pokarmy mrożone mają również korzystny wpływ na właściwe wybarwienie się.

Obrazek
Obrazek


Tekst: Lechosław ŁĄTKA
Klub Miłośników Tanganiki
www.klub-tanganika.pl
Ostatnio zmieniony 2009-11-23, 20:32 przez cina, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokarmy i Przepisy”