60l [roślinne] Na ziemi

ODPOWIEDZ
embarrassed

60l [roślinne] Na ziemi

Post autor: embarrassed »

Witam ;) Czas zaprezentować swój zbiornik na nowo. Na pewno co niektórzy pamiętają jego poprzednią wersję. Do dzieła

Typ: Low-tech

Akwarium :
Wymiary 60*30*33 (60l)
Szkło 6 mm

Oświetlenie
2x15w (6500+10000k)

Stosowana chemia
Brak

Filtracja
Aqael FNZ-1

Nawożenie i podłoże
Bazalt
Ziemia ogrodowa
Kiedy pojawią się niedobory, odpowiednie mikra/makro elementy

Technika Co2
Brak, Co2 dostarczane przez naturalne procesy zachodzące w podłożu

Parametry
No2 0
No3 0-5 ?
Ph 6,5
Gh 16
Kh 8 ?
Roślinność
Hygrophila Polysperma
Vallisineria Americana
Hemianthus micranthemoides
Hydrocotyle Leucocephala
Riccia fluitans
Eleocharis Parvula
Lomariopsis Lineata
Vesicularia Montagnei
Taxiphyllum sp. ? (peacock moss)
Rotala Rotundifolia Indica
Cryptocoryne Wendetti Green
Ludwigia Repens
Limnophila Sessiliflora
Blyxa Japonica

Ozdoby
Kawalątek kokosa
Korzeń
Kamień "Dynia" :D

Ryby
ok 15 Neon Inessa
??? Gupik

Inne zwierzęta
??? Świderek
??? Zatoczek
??? Rozodętka

Aranżacja jest stosunkowo świeża. Cały czas czekam aż wszystko się rozrośnie... mam nadzieję, ze tym razem się uda :)

Fotki
Stan z dnia 4.12.09

Obrazek

Akwarium dzisiaj

Obrazek

[img]http://[/img] [img]http://[/img]
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 19:00 przez embarrassed, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

łohoho ale żeś sobie podłoże wyczarował :P <- ja go nie kupuje, pomniejsza akwarium iw ogóle jakieś takie... poza tym nawet nieźle Ci to wyszło jeszcze musisz popracować nad miniaturyzacją, że tak powiem tzn masz dość małe akwa, a Ty je jeszcze pomniejszyłeś ...
pozmieniaj rośliny, bo z tego co widzę, będziesz miał masakre niedługo jak np lotos się rozrośnie :P

embarrassed

Mam wrażenie że to wina zdjęć ... na żywo akwarium wydaje się większe, niż rzeczywisty litraż ;) Tak przynajmniej twierdzą moi znajomi. Gdzie ty tam widzisz lotos ? Dziękuję za opinię. Pragnę dodać, że na 1 planie znajduje się subwassertang, który ma stworzyć trawniczek.
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 09:18 przez embarrassed, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

embarrassed pisze:Mam wrażenie że to wina zdjęć ... na żywo akwarium wydaje się większe, niż rzeczywisty litraż
To dobrze,że to tylko Twoje wrażenie,bo ja mam inne,akwa wygląda jak niestandardowe 30 litrów,a to właśnie za sprawą granulacji podłoża.
embarrassed pisze:Gdzie ty tam widzisz lotos ?
Pewnie go widzi tam i gdzie ja,no chyba,że to inna roślina.
Obrazek
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

też właśnie ;) dla mnie to lotos, który zdecydowanie za duży jest jak na Twoje akwa ponad to masz nurzańca śrubowego/spiralny, a nie americane no i to takie pobieżne błędy bez zagłębiania się większego ;)

embarrassed

Ta roślina to nie lotos, tylko hydrocotyle leucocephala. A teraz sprawa nurzańca :
Kilka odmian jest sprzedawanych w sklepach, ale większość z nich to formy hodowlane z bardziej lub mniej zmienioną morfologią liści.
http://www.roslinyakwariowe.pl/baza/val ... _gigantea/

Jak widać, pozory mylą. :roll:
MrHotSousage pisze:też właśnie ;) dla mnie to lotos, który zdecydowanie za duży jest jak na Twoje akwa ponad to masz nurzańca śrubowego/spiralny, a nie americane no i to takie pobieżne błędy bez zagłębiania się większego ;)
Nie oskarżaj mnie bezpodstawnie o jakąś niewiedzę. Tak się składa, że doskonale wiem ci kupuję. Nigdy nie umieściłbym lotosa w takim akwarium, a już w szczególności na 2 planie ;)
Ostatnio zmieniony 2010-01-26, 09:17 przez embarrassed, łącznie zmieniany 4 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”