Terrarium dla drzewołazów

Awatar użytkownika
furraan

Terrarium dla drzewołazów

Post autor: furraan »

Terrarium - 65x36x40 cm (dł. x szer. x wys.)
Fauna : 2 szt. Dendrobates leucomelas
Flora :
- Neoregelia ampulacea
- 3 formy barwne Skrytokwiatu : Cryptanthus acaulis, Cryptanthus roseus, a trzeciej nie znam Wink
- Peperomia rotundifolia
- Ficus pumilio
- 1 gatunek Tillandsii - niestety nie znam nazwy
- 4 gatunki mchów (lądowych i akwariowych)
- Davalia - paproć
- Dendrobium - storczyk
- minipelia
Oświetlenie : 1*18W Philips 965 + 1*18W UV 2.0 + 2 odbłyśniki
Podłoże : torf naturalny - nieodkwaszony ph 3.5 - 5.5
Automatyczne zraszanie - składa się na nie : pompka od spryskiwaczy samochodowych, 2 microdysze firmy Gardena, 1 stary zasilacz od komputera (,,przerabia" prąd 220V na 12 V - dla pompki), przewody wysokociśnieniowe, zaworki przeciwzwrotne, 5 L kanister po wodzie destylowanej oraz programator pulsacyjny (czas nastawu co do 1 sekundy)
Ogrzewanie : brak - temperatura jaką mam w ,,bloku" wystarcza
Dekoracje :
- 2 płyty zewnętrzej warstwy kory drzewa korkowego
- kilka lignitów
- 2 połówki łupiny kokosa
A oto moje terrarium dla wymienionych wcześniej 2 szt. Dendrobates leucomelas, w którym wcześniej zamieszkiwały 4 szt. Phyllobates vittatus.

Terrarium w trzech fotach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dendrobates leucomelas
Obrazek
Obrazek

Phyllobates vittatus
Obrazek

Flora
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 10:05 przez furraan, łącznie zmieniany 10 razy.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Bardzo,bardzo ciekawa i dobra aranżacja.
Odnośnie 'mojej rodziny' mam pytanie-czy kumkają ? a jak tak to o jakiej porze.
Napisz coś więcej o terrarium,jego wystroju i mieszkańcach.

Awatar użytkownika
furraan

zabapinkfloyd pisze:Bardzo,bardzo ciekawa i dobra aranżacja.
Miło mi że Ci się podoba, choć z tą aranżacją bym nie przesadzał ;) - wyszło jakoś tak samo ;)
zabapinkfloyd pisze:Odnośnie 'mojej rodziny' mam pytanie-czy kumkają ? a jak tak to o jakiej porze

Kumkają (śpiewają raczej ;) ) tylko samce, i to tylko w dzień. No chyba że mają na noc zostawioną zapalona lampkę, wtedy również mogą śpiewać w nocy. Tu masz dwa krótkie filmy z ich śpiewem :
http://pl.youtube.com/watch?v=DnVgx68LvNE
http://pl.youtube.com/watch?v=4PaQz0Hnp ... re=related
zabapinkfloyd pisze:Napisz coś więcej o terrarium,jego wystroju i mieszkańcach
Uzupełnione - jest na początku tematu

Jeżeli ktoś z Was jest bardziej zainteresowany tym terrarium i drzewołazami w nim mieszkającymi, polecam Wam mój dość obszerny artykuł (8 stron), który ukazał się w kwietniowym numerze ,,Nasze Akwarium". Jest on skierowany do osób które chciałyby zacząć trzymać drzewołazy w swoim domu.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 09:39 przez furraan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Bardzo to ciekawie wygląda. Planujesz tam jeszcze jakieś zwierzaki wpuścić? Czy przy żabach nic więcej się nie utrzyma?

Awatar użytkownika
furraan

Kubiszon pisze:Bardzo to ciekawie wygląda. Planujesz tam jeszcze jakieś zwierzaki wpuścić? Czy przy żabach nic więcej się nie utrzyma?
Nic poza innymi żabami tam już nie będzie - jak dla mnie była by to profanacja ;)

Awatar użytkownika
Maran

Post autor: Maran »

Witam naszego miłośnika żabek :mrgreen:
Jak już nie raz wspominałem Arka terrarium jest przepiękne, bardzo lubię oglądać u niego nasze mchy w emersie, wyglądają super :!:

zabapinkfloyd
Kontakt:

Jest jeszcze coś naturalnego oprócz korka z czego można by zrobić tył i boki do terrarium ew. paludarium z bardzo niskim poziomem wody ? a jak nie to z czego można to jeszcze wykonać ?
A te automatyczne zraszanie to widzę że to jakieś kosmiczne technologie prawie :)

Awatar użytkownika
furraan

zabapinkfloyd pisze:Jest jeszcze coś naturalnego oprócz korka z czego można by zrobić tył i boki do terrarium ew. paludarium z bardzo niskim poziomem wody ? a jak nie to z czego można to jeszcze wykonać ?
Ścianki można robić również z :
- pianki montażowej pokrytą silikonem, a następnie wcieranie w silikon drobnego pyłu kokosowego tzw. terracoco
- zaprawy klejowej typu atlas, z dodatkiem barwnika
lub bardziej naturalnych składników :
- tzw. Xaxim - cytat z Gady-Gady ,,płytki z "kory" paproci drzewiastych ( rodzaj Dixonia)......" - niestety bardzo drogi materiał :!:
- płyty korka prasowanego
- kora drzew liściastych - oczywiście martwych (aby nie dewastować drzew)
W zasadzie każdy z wymienionych materiałów może być stosowany w terrarium z dużą wilgotnością, jednak było by dobrze aby ścianki te nie stały w wodzie, bo może to działać negatywnie na ich ,,żywotność". Choć prawdę pisząc wielokrotnie widziałem w necie ścianki zrobione z pianki montażowej pokrytą silikonem, po której spływała woda - jednak jak już wspomniałem nie wiem jak jest z jej trwałością.
zabapinkfloyd pisze:A te automatyczne zraszanie to widzę że to jakieś kosmiczne technologie prawie :)
Sam bym nigdy tego nie zrobił :-P , na szczęście pomógł mi kolega inżynier :-D
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 09:14 przez furraan, łącznie zmieniany 1 raz.

zabapinkfloyd
Kontakt:

A co do artykułu o którym wspomniał Furraan, to będziemy mogli go zamieścić na forum dopiero za sześć miesięcy od dnia jego publikacji, ale jeśli jest ktoś zainteresowany to ten numer czasopisma posiadamy w klubowej bibliotece.
Wczoraj starannie przeczytałem cały artykuł i cieszę się że mamy na forum znawcę tematyki żabkowej :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
furraan

zabapinkfloyd pisze:A co do artykułu o którym wspomniał Furraan, to będziemy mogli go zamieścić na forum dopiero za sześć miesięcy od dnia jego publikacji, ale jeśli jest ktoś zainteresowany to ten numer czasopisma posiadamy w klubowej bibliotece.
Wczoraj starannie przeczytałem cały artykuł i cieszę się że mamy na forum znawcę tematyki żabkowej :)
No może do końca ze mnie nie aż taki znawca ;) , ale na pewno mogę pomóc przynajmniej na początku chowu Drzewołazów.
Tak jak pisałem na innym forum, Drzewołazy zupełnie niesłusznie dostały opinie zwierząt ,,ekstremalnie" trudnych w chowie - całkowita bzdura :!:
Jedyna trudnością w ich chowie jest ............ muszka owocówka, a dokładnie opanowanie jej chowu - do skarmiania nimi Drzewołazów. Cała reszta to dla sumiennej i odpowiedzialnej osoby będzie ,,bułką z masłem" ;-)

lukasses

Post autor: lukasses »

Terrarium piekne. Pierwszy raz widzialem cos takiego =] Gratulacje a śpiew żabek super.
Ostatnio zmieniony 2008-07-05, 10:56 przez lukasses, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
furraan

Aktualne zdjęcie :
Obrazek
A przy okazji informuję, że prawdopodobnie to terrarium będę sprzedawał (chcę zrobić większe) - cena 1600 zł za całość.
Chętni proszeni o kontakt ze mną.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

cudnie się to rozrosło :]a jak tam lokatorzy ? :]

Awatar użytkownika
furraan

MrHotSousage pisze:a jak tam lokatorzy ? :]
Doszedł jeden gatunek. Oto jedna z dwóch nowych żab :
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Świetnie się to rozrasta, podoba mi się zupełnie coś innego. A takie pytanie z innej beczki... kolory żabek wskazują na to że są trujące, czy te też czy to tylko maskowanie mylące? A jeśli są czy nie ma problemu podczas kontaktu skóry z nimi, z tego co wiem, są gat. których nawet dotknięcie jest bardzo niebezpieczne, ale w sumie chyba na aż tak "toksyczne" byś się nie zdecydował :mrgreen: Mam rację? :-P
Ostatnio zmieniony 2008-08-31, 23:58 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

ODPOWIEDZ

Wróć do „Terraria”