ogólnie

sirocco123

ogólnie

Post autor: sirocco123 »

Witam wszystkich kolegów akwarystów,mam kilka pytan,chodzi o to ze chcialbym zajac sie swoim akwarium zeby jakos wygladalo,na poczatku myslalem ze kupie zwir w sklepie,pare roslinek i nawoz za 10 zeta i bedzie ladnie ale z czasem okazalo sie ze niestety nie jest to takie proste ale przejdzmy do zeczy.Zakupilem juz zestaw co2,czy jak kupie podłoze,nawozy,i testy to moge sie spodziewac jakichs efektow,oczywiscie z czasem bo nie od razu.Podłoze o jakim myslalem to aqua substrate 1,a nawozy to macro i micro z aqua-planta-gainer,a testy to jakies tam standardowe jbl-a chyba mi wystarcza,nie pytajcie jaka mam obsade bo jesli wyjdzie mi z roslinnoscia to i tak wszystko bedzie zmienione,poprostu dosc juz mam kombinowania z torfem i takie tam,jakies pseudo nawozy z allegro,prosze o rady,wiem ze dla doswiadczonych akwarystow moje pytania beda smieszne ale kazdy kiedys zaczynal a ja jestem zdania ze kto pyta nie bladzi,wiec kogo pytac jesli nie was?Dodam na koniec ze mam malo swiatla bo 2 x 24 watt t5 na 96 l,a filtracja tetra tec ex 700.Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ale jakie jest Twoje pytanie, na czym polega problem? Jeśli pytaniem jest to:
sirocco123 pisze:.Zakupilem juz zestaw co2,czy jak kupie podłoze,nawozy,i testy to moge sie spodziewac jakichs efektow,oczywiscie z czasem bo nie od razu.
to Ci napiszę, że żaden zakup nie gwarantuje sukcesu. Wszystko zależy co chcesz osiągnąć i czy będziesz rozsądnie działa. Jaki rodzaj akwarium chcesz mieć, co w nim chcesz trzymać? Spokojnie da się działać na żwirze ze sklepu, paru roślinkach i nawozie za 10zł, tylko trzeba wiedzieć co i jak no i mieć jakiś plan działania. Żebyśmy mogli Ci pomóc, musisz sam napisać czego oczekujesz. Chcesz założyć akwarium pod rośliny? Czy chcesz mieć farmę roślin czy tylko ozdobę, czy masz duży budżet czy raczej wolisz oszczędzać, czy planujesz jakieś stworzenia tam mieć, jeśli tak to jakie? Czy interesują Cię zarośnięte klimaty z dużymi roślinami, czy akwaria z trawnikiem i kilkoma skałkami, czy może mcharium? Musisz się sprecyzować.

sirocco123

Post autor: sirocco123 »

ogolnie to na rybach nie zalerzy mi tak bardzo jak na roslinach,przynajmniej na razie,jesli opanuje roslinnosc to wtedy pomysle nad reszta,ryby nie ciesza jak rosliny sa w kiepskkim stanie i cale w glonach,wczesniej jako podklad mialem torf a na to zwir,nawozilem tylko co2 i zadnych testów,wszedzie nitki i czarne kropy na szybach,na poczatek nie chce sie porywac z motyka na słońce,jakies pare gatunkow latwych roslin,chcialbym dojsc do tego zeby wygladaly jak sie nalerzy np jak u wielu akwarystow na tym forum,jestem realista i chce po woli dochodzic do czegos metoda prob i bledow tylko narazie nawet nie wiem jak zaczac przygode z nawozami i testami,choc mam tylko 100l akwa to chcialbym zeby bylo gesto zarosniete a przedewszystkim soczyscie zielone a ryby w tej chwili schodza na drugi plan

Awatar użytkownika
pyrkosz61

Post autor: pyrkosz61 »

Przy tym oświetleniu nic z Twoich założeń nie wyjdzie , chyba że glony. Nawozy można zacząć podawać po jakimś miesiącu od zalania zbiornika i to najlepiej połowę dawki. Jednak do tego wszystkiego potrzebne jest mocne światło używane z głową .
Pozdrawiam
Piotrek

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

pyrkosz61 pisze: potrzebne jest mocne światło używane z głową
czytaj do tego co masz należało by jeszcze jedna świetlówkę dołożyć 18W lub 24W (18 będzie tańsza). Przy takim oświetleniu to tylko jakieś podstawowe zielsko np. kryptokoryny, anubias powinien rosnąć czy trawy.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

A ja powiem, że przy tym świetle, które ma, czyli 2x24W na 96l wody to już można się bawić w akwa roślinne(obojętnie jakie by nie było ;-) ). Jakby nie patrzeć to wychodzi 0,5W/l a przy tym można już nawet się bawić w EI ;-)

Awatar użytkownika
cina

No blyxa to raczej chyba nie urośnie :)
krzych0062 pisze:obojętnie jakie by nie było ;-) )
nie zauważyłem tego stwierdzenia ;-) , masz racje coś zawsze urośnie ;-)
Ostatnio zmieniony 2010-11-30, 20:05 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Hehehe...to może zróbmy listę "co urośnie a co nie" przy takim świetle ;-)

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Jeżeli zależy Ci na roślinach to sądzę, że chcesz iść w stronę akwa holenderskiego.
Jeżeli bedziesz bawił się w CO2 nawozy i pożadnę podłoże to dobrze by było żebyś jeszcze nieco zwiększył ilość światła.

Nikt z nas nie powie Ci dokłądnie ile i kiedy jakiego nawozu wlać, polecam Ci poczytać artykuły na forach poczytać o metodzie EI. Poszukaj też informacji jak rośliny reagują na niedobory składników odżywczych dzięki temu bedziesz mógł natychmiastowo reagować na pojawiające się problemy. Bo niestety z roślinami tak jest, że jak im czegoś braknie to nie pobierają pozostałych składników które stają się pożywką dla glonów.

Pamiętaj też, że glony przy starcie to bardzo często spotykane zjawisko więc nie zrażaj się pierwszym glonem tylko staraj się go zwalczyć.

Powodzenia w dalszej przygodzie z akwarystyką :)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

W zasadzie przy tym świetle urośnie znaczna część gatunków,tylko musisz liczyć się,że pewne rośliny w tych warunkach będą wyglądały inaczej niż te z tych ładnych ''żurnalowskich'' zdjęć.
Dam przykład taki,że każda roślina będzie ''walczyć'' o światło,a w efekcie uzyskamy same sterczące do góry łodygi,roślina nie będzie się zakrzewiać,rosnąć na boki tworząc w ten sposób gęste zwarte grupy.
Następna rzecz,która może wystąpić,to brak wybarwień czerwonych u roślin z tą tendencją.
Tak naprawdę może zdecyduj się na mały kompromis dokładając jednak jedną świetlówkę 24W,to już będzie w sam raz by móc zacząć dążyć do zbiornika Twoich oczekiwać,bo wnioskuję,że chciałbyś otrzymać efekt ''al'a holendra'' jak się mylę,to mnie naprowadź.

Na samym żwirze nie zapewnisz roślinom substancji odżywczych.
Możesz się zdecydować również na ziemię pod żwir,ja osobiście w moim zbiorniku zauważyłem takie samo działanie jak na substracie,to raczej kwestia już wygody,wiadomo wygodniej z substratem.
Może wrzuć jakieś zdjęcie na wzór,co chcesz uzyskać.
Ostatnio zmieniony 2010-12-01, 10:04 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

IMO urośnie to co rośnie - glony. Kolega jak napisał nie chce porywać się z motyką na Słońce. Trochę mi to przypomina naukę jazdy na rowerze. Ostrożnie, pomalutku, na początku na jednym kółku, potem jak się uda to na dwóch i tak dalej.
Światło więcej niż przyzwoite. Proponuję desant "chwastów": H. polysperma, L. sessiliflora, trochę rogatka i dla równowagi jakieś żyworodne, a potem modyfikować.
Niech to ruszy...

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Witek Miszczak pisze:Ostrożnie, pomalutku, na początku na jednym kółku, potem jak się uda to na dwóch i tak dalej.
Ja bym radził zacząć od czterokołoweg i zdejmować :)

Awatar użytkownika
cina

Vendredi pisze:Może wrzuć jakieś zdjęcie na wzór,co chcesz uzyskać.
I to chyba będzie najlepsze rozwiązanie, gorzej jak na fotce pojawia sie takie zielska że"mucha nie siada".
Vendredi pisze:Ja bym radził zacząć od czterokołoweg i zdejmować :)
Przekładając na akwarystykę to raczej ciężko będzie ;-)

Generalnie dołożenie jednej świetlówki znacznie poprawiło by twoje notowania już na starcie baniaka.

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

cina pisze:Generalnie dołożenie jednej świetlówki znacznie poprawiło by twoje notowania już na starcie baniaka.
IMHO będzie więcej glonu, ale warto spróbować - ponoć tylko na swoich błędach można do czegoś dojść.

Ostatnia rada: Zdecydowanie więcej czytać i wybrac jakąś jedną, ale spójną koncepcję. Konglomerat to najczęściej glony.

Pozdrawiam i życzę powodzenia (wcześniej i/lub później)
Ostatnio zmieniony 2010-12-01, 08:42 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

Witek Miszczak pisze:- ponoć tylko na swoich błędach można do czegoś dojść.
I to jest najważniejsze, tylko żeby się nie zniechęcić przy pierwszej porażce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”