54L akwa Łukasz

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

swiru84 pisze:Oswietlenie 2 x 15
swiru84 pisze:Nawozy -brak
Przy tym oświetleniu i braku nawożenia, mogę się pojawiać tego typu problemy, o których piszesz.Ja tu widzę wygłodzone roślinki, brakuje im na pewno potasu-krypto masz prawie białe.
swiru84 pisze:Roslinki- 3 rodzaje nazw nie znam
Roślin jest na moje oko 5 gatunków:
Kryptocoryna pontederiifolia, Vallisneria-2 rodzaje, Hydrocothyle leucocephala i najprawdopodobniej subulata.
swiru84 pisze:Rybki- 10 neon - 5 bystrzyki chyba -3 kirys panda -3 otoski -2 glonojady -parka ramirez
Troche do poprawki ta obsada rybek,a jakie"glonojady" ?:-).
Ostatnio zmieniony 2011-02-21, 10:10 przez Zafira, łącznie zmieniany 3 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
swiru84

Post autor: swiru84 »

Valissneria- jeden gatunek kupiony w sklepie drugi podobny dostałem od kolegi
Hydrocothyle leucocephala- fajnie sie rozwija przy podlaczonej bimbroni- bez niej liscie robia sie białawe
Kryptocoryna pontederiifolia - przyniesiona od kumpla wraz z glonami z którymi teraz walcze;)
powiem ze była cała biała jak ja dostałem ...teraz nabiera zieleni i wyrastaja z niej nowe listki

Co do obsady
10 neonek ,5 prystelek , 3 kirys panda, 3 otoski wychodza dopiero wieczorem ,praktycznie nie zauwazalne rybki ,, parka ramirez, no i 2 zbrojniki niebieskie ( w poprzednim baniaku 60l mialem rowniez parke zbrojnikow ,po roku zlozyly ikre i uchowalo sie ok 15-20 mlodych ktore potem oddalem zaprzyjaznionemu akwaryscie wraz z rodzicami ,,,, z tymi planuje zrobic podobnie )

Planuje jeszcze zmienic podloze, na ziemie ogrodowa + piasek i dokupic jakas roslinke "trawnik" lub dodac troche kulek gliniano-torfowych do podloza i dorzucic jakiegos drobniejszego zwizku lub piasku na przod

Dzieki za komentarze ,szczegolnie te krytyczne
Ostatnio zmieniony 2011-02-21, 01:54 przez swiru84, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

swiru84 pisze:Valissneria- jeden gatunek kupiony w sklepie drugi podobny dostałem od kolegi
Ta większa odmiana Vallisnerii, to V.gigantea, ta o węższych liściach, to nana.
swiru84 pisze:Hydrocothyle leucocephala- fajnie sie rozwija przy podlaczonej bimbroni- bez niej liscie robia sie białawe
Nie polecam Ci takiego hodowania roślinek,że raz im dasz papu-w postaci dwutlenku węgla z bimbrowni,a raz nie.Roślinki powinny mieć stały dostęp do CO2, bo inaczej przy tym oświetleniu roślinki będą głodowały. Oprócz tego, jeśli jest to świeże akwarium i nie podajesz jeszcze żadnych kompozycji nawozowych, to pomyśl chociaż o podawaniu potasu.
swiru84 pisze:Co do obsady
10 neonek ,5 prystelek , 3 kirys panda, 3 otoski wychodza dopiero wieczorem ,praktycznie nie zauwazalne rybki ,, parka ramirez, no i 2 zbrojniki niebieskie ( w poprzednim baniaku 60l mialem rowniez parke zbrojnikow ,po roku zlozyly ikre i uchowalo sie ok 15-20 mlodych ktore potem oddalem zaprzyjaznionemu akwaryscie wraz z rodzicami ,,,, z tymi planuje zrobic podobnie )
Masz za małe akwarium na tyle gatunków rybek.Pomyśl nad takim zestawieniem,żeby była jedno stadko niewielkich rybek, które będą sobie pływały na głównym planie widokowym, plus jakieś przydenne-małe odmiany kirysków, czy krewetki RC.
swiru84 pisze:Planuje jeszcze zmienic podloze, na ziemie ogrodowa + piasek i dokupic jakas roslinke "trawnik" lub dodac troche kulek gliniano-torfowych do podloza i dorzucic jakiegos drobniejszego zwizku lub piasku na przod
Ja Ci tego nie polecam, najpierw zrób sobie roślinne bez restartów i bez ziemi.Do tego żwirku co masz, daj jakieś pałeczki, kulki nawozowe do podłoża, zadbaj o obsadę rybek, odpowiedni poziom CO2.Osiągniesz taki sam efekt, co nie mając zbytniego doświadczenia i bawiąc się w ziemię itp.
swiru84 pisze:Dzieki za komentarze ,szczegolnie te krytyczne
Nie ma za co, polecam się na przyszłość :-P.
Ostatnio zmieniony 2011-02-21, 10:26 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
swiru84

Nie ma za co, polecam się na przyszłość :-P .
haha

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

swiru84 pisze:
Nie ma za co, polecam się na przyszłość :-P .
haha
Ni hahahaha tylko nauka . Więcej pokory , w końcu Zafirka ci podpowiada.
Pozdrowionka....

Awatar użytkownika
martinezsanchez

Post autor: martinezsanchez »

tomaszzaq1xsw2 pisze:Krewetki tego raczej nie jedzą. Krasnorostów nic nie je raczej;/
amano wcina wszystko:)
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]

Awatar użytkownika
swiru84

Zmieniłem troche aranzacje ( i jeszcze bede cos dodawał) , deszczownica poszła na b0oczną ścianę ( tam ja mniej widać )
Dodałem kulki z glinki do podłoza :) i nawoz w płynie ... zobaczymy jakie bedą efekty za jakis czas.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-02-20, 17:09 przez swiru84, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
swiru84

Obrazek

Obrazek

akwarium po 10 miesiacach od załozenia.
Ostatnio zmieniony 2012-02-20, 17:07 przez swiru84, łącznie zmieniany 3 razy.
54L - się tworzy

tomsoul

Post autor: tomsoul »

Ładny baniak. Podoba mi się.

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”