Pomoc w identyfikacji problemu z zielenicami i okrzemkami?

diquan

Pomoc w identyfikacji problemu z zielenicami i okrzemkami?

Post autor: diquan »

Witam,
Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami i ostatnio chyba okrzemkami po walce z sinicami. Drobne zielone nitki długości dwóch trzech milimetrów porastają praktycznie większość roślin jak również elementy dekoracji. Do tego wszystkiego dochodzi pył na szybach pojawiający się po półtora, dwóch tygodniach (tu jest znaczna poprawa, bo wcześniej musiałem co dwa, trzy dni przecierać szyby). Niestety kończą mi się już pomysły jak się pozbyć tych zielenic. Dlatego proszę was o wskazówki co ewentualnie robię źle. Trochę danych o zbiorniku:

Pojemność 200L (zalane od 5 miesięcy)
Światło 0,63W/L - 10h
2xT5 39W 12.15-21.45
2xT5 24W 12.00-12.15 i 17.00-22.00

Filtr przelewowy DIY jako biolog (poj. ok 20L; wkłady: włóknina, zeolit, keramzyt, ceramika)
Filtr mechaniczny Aquael FAT4
Co2 z butli podawane przez głowicę Aquaela i deszczownicę.

Z nawozów podaję (dawki tygodniowe)

KNO3 - 11ppm
KH2PO4 - 1ppm
K2SO4 - 25ppm
MgSO4 - 5ppm
Easy Carbo - 56ml

Problem mam z podawaniem mikro, w chwili obecnej nie podaję. Wcześniej jak lałem połowę zalecanych dawek miałem problem tego typu, że po dwóch dniach było zielono w akwarium i bynajmniej nie od roślin. Do tego przypałętała się zielona wata. Udało mi się wyjść z tego, odstawiając mikro i zaciemniając zbiornik. Teraz mam obawy czy lać a jeśli tak to w jakich ilościach.
Co tydzień podmieniam około 40-50% wody, na odstaną kranówkę.

Parametry wody mierzone testami kropelkowymi:

NO3 - 10-15ppm (raczej stałe, bo co pomiar wynik jest podobny)
PO4 - 2-2,5 ppm (wydaje mi się, że trochę za dużo, w poprzednim tygodniu było 1.2)
GH - 16
KH - 12
PH - 6.8 (poprzednio 7.0 ale podkręciłem co2)

Przyrosty roślinności są zadowalające - codziennie bąblują i wszystko było by pięknie gdyby nie te zielone nitki. Dodam, że ostatnio na Ozelocie pojawiły się brązowe plamy przechodzące w dziury. Wyczytałem, że może to być zatrucie żelazem. Czy to możliwe?
Obrazek

Proszę jeszcze o potwierdzenie czy to okrzemki.
Obrazek

Proszę o jakiekolwiek rady, bo już mi ręce opadają.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Post autor: megalomaniacc »

Co do potwierdzenia to tak, to są okrzemki zarówno na pierwszym jak i na drugim zdjęciu. Co do zwalczania ich to Ci nie pomogę, bo przyczyn może być wiele przy czym w pierwszej kolejności stawiam na azotany fosforany i twardość wody
Obrazek

diquan

Dzięki za odzew. Na pierwszym zdjęciu może wyglądać to na okrzemki, ale na żywo widać że liść ma przebarwienia, tak jakby w tym miejscu był martwy. Myślę, że może to być nadmiar lub niedobór jakiegoś makro/mikro. Twierdzę tak dlatego, że okrzemki z anubiasa na drugim zdjęciu spokojnie mogę zetrzeć z liścia, natomiast na Ozelocie nie bo robią się dziury tak jakby liść był martwy w tym miejscu, natomiast w miejscach gdzie jest jeszcze zielony normalnie bąbluje. Z okrzemkami chyba sobie poradzę, natomiast gorzej z tymi zielenicami. Zastanawiam się czy nie brakuje mikro (bo poziom fosforanów widocznie się skumulował), ale obawiam się, że jak doleję nawozu mikro, to tylko dokarmię glona.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

diquan pisze: na żywo widać że liść ma przebarwienia, tak jakby w tym miejscu był martwy.
diquan pisze:na Ozelocie nie bo robią się dziury tak jakby liść był martwy w tym miejscu,
diquan pisze:może to być nadmiar lub niedobór jakiegoś makro/mikro.
Dobrze kombinujesz ;-) Dziury w liściach z reguły to brak potasu. A jako, że jest to tzw. pierwiastek mobilny(jeden z kilku) to roślina "spisuje na straty" starsze liście i transportuje do liści młodszych. Stąd też stare obumierają a młode nawet "bąblują". Dodatkowo masz racje co do fosforu...jest go trochą za dużo w stosunku do N i K i stąd też może być problem z zielenicami. Co do okrzemka to występuje w akwariach młodych, nieustabilizowanych biologicznie-a Twoje jest już raczej dojrzałe po tych 5 miesiącach, a także w akwach z twardą wodą lub źle oświetlonych. Jest on jednak trudno usuwalny, czy to z liści, szyb, czy dekoracji..Dlatego też może to być jeszcze inna zielenica, bo owe glony są również koloru brązowego.

jabol

Post autor: jabol »

krzych0062 pisze: Dziury w liściach z reguły to brak potasu. .
trza sie zatem zastanowic, skad ewentualny brak potasu - skoro autor posta zapodaje go w calkiem niezlym "nadmiarze" - z trzech soli

i chyba niestety klania sie klasyk: nadmiar Ca w wodzie kranowej w stosunku do Mg - przynajmniej to mi przychodzi do glowy
Ostatnio zmieniony 2011-10-18, 20:39 przez jabol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

jabol pisze:trza sie zatem zastanowic, skad ewentualny brak potasu - skoro autor posta zapodaje go w calkiem niezlym "nadmiarze" - z trzech soli
jak najbardziej i z tego co pisze diquan, to tego potasu ma ponad 30ppm co jest o 1/2 za dużo. Druga sprawa to ciekawa sprawa z azotem i fosforem. Wychodzi na to że roślinki w ogóle nie konsumują i następuje kumulacja, bo w wodzie jest więcej niż kolega podaje. Przyczyn można szukać z bardzo wielu powodów, ale najbardziej prawdopodobna jest ta co napisał megalomaniacc, nadwyżka NO3 i PO4.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

krzych0062 pisze: może to być jeszcze inna zielenica, bo owe glony są również koloru brązowego.
no z tym się totalnie nie zgodzę, bo nie znam żadnego gatunki zielenicy, która jest brązowa.
krzych0062 pisze:Co do okrzemka to występuje w akwariach młodych, nieustabilizowanych biologicznie
z tym tez się nie zgodzę bo okrzemki występują zawsze, w mniejszej lub większej ilości i nie prawda, że w akwariach, które są nieustabilizowane biologiczne, bo to akurat badam
Obrazek

Awatar użytkownika
krzych0062

megalomaniacc pisze:no z tym się totalnie nie zgodzę, bo nie znam żadnego gatunki zielenicy, która jest brązowa.
Przecież nie każę Ci się zgadzać...nie jestem jakimś naukowcem, powtórzyłem słowa usłyszane gdzieś na jakimś sympozjum, forum...a było to podane, jako ciekawostka. I to stwierdzenie utkwiło mi w pamięci, że pomimo nazwy zielenice występują gatunki o kolorze-no może odcieniu brązowym i te glony spotykane są również w akwarystyce słodkowodnej.
megalomaniacc pisze:bo okrzemki występują zawsze, w mniejszej lub większej ilości i nie prawda, że w akwariach, które są nieustabilizowane biologiczne, bo to akurat badam
Ale mówimy przecież o masowym ich występowaniu a tak właśnie dzieje się w początkowej fazie startu akwarium. Po za tym inne glony również są obecne w akwarium przez cały jego żywot...I o to mi chodziło...
Na marginesie...do jakiej grupy należą glony, które są koloru czerwonego? Nie mówię tu o żadnych brunatnicach? Pytam, bo takowe widziałem :-)
Ostatnio zmieniony 2011-10-18, 21:41 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Osobiście ani nie słyszałem ani nie widziałem brązowej zielenicy, natomiast podejrzewam że ten glon mógł być pomylony z okrzemką która tworzy nitkowate kolonie, podobnie jak wiele zielenic.

Co do występowania okrzemek w początkowej fazie w dużej ilości to też się nie zgodzę. W jednym akwarium miałem bardzo małą biomasę okrzemek i ogólnie glonów oraz sinic w bardzo małej ilości, podczas gdy po dłuższym czasie pojawiły się, w bardzo dużej ilości, okrzemki i sinice.

Co do czerwonych glonów to mogą to być krasnorosty
Ostatnio zmieniony 2011-10-18, 21:51 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

diquan

Co do okrzemków to nabawiłem się ich po tygodniowym zaciemnieniu zbiornika i później wystartowaniu od 5h świecenia, także tutaj raczej wydaje mi się, że z czasem problem rozwiąże się sam. Natomiast co do konsumpcji marko przez rośliny to w tym tygodniu zauważyłem, że kumulują mi się stężenia. Ponieważ wcześniej poziom NO3 schodził do ok. 5ppm (z 15ppm), a PO4 do 0,5ppm (z ok 1.2ppm)
Chciałbym nieco sprostować K2SO4 podawane przeze mnie już uwzględnia stężenia z KNO3 i KH2PO4 - także jest tego 25ppm.

jabol - wydaje mi się, że chyba nie tutaj tkwi przyczyna (stosunek Ca:Mg), chociaż mogę się mylić i nie podważam twojej wiedzy, ale mam jeszcze jedno akwarium, gdzie parametry wody są zbliżone i tam jest czyściutko, a zbiornik też ma około 4m-cy i mniejszą masę roślinną. Fakt, że trochę mniejszy stosunek W/L, być może to też ma jakiś wpływ na tą sytuację.

Zastanawiam się jeszcze, czy czasem nie brakło jakiegoś mikroelementu i stąd te skumulowane makro. Obawiam się tylko tego (z wcześniejszych doświadczeń), że jak doleję mikro to "popłynę" w złym kierunku. Ewentualnie jeszcze jedno co mi przychodzi do głowy, to nadmiar potasu, który blokuje wchłanianie mikro, albo nadmiar fe? Tylko skąd jak go nie dodaję.

Dziękuję wszystkim za takie zainteresowanie :-)

Awatar użytkownika
krzych0062

Nie chcę wymyślać, ale tą ciekawostkę bodaj podał śp. prof.Stefan Kornobis któregoś roku na forum w UMK...tak samo, jak wspomniał o tym czerwonym glonie. Nie chcę też siać niepewności, ale wydaje mi się, że są w akwariach Ogrody Botanicznego we Wrocku, bo "coś" czerwonego obrastało kamienie. Szkoda, że nie poprosiłem o wyjasnienie prof.Kamińskiego. Być może, że tego glona uwiecznił na swych fotach Andrzej-kocan :-) Dzięki za info.

diquan

Co do czerwonych glonów, to również widziałem, a nawet miałem na korzeniach microsorium. W sumie to może nie czerwony a bardziej taki purpurowy kolor, budową bardzo przypominający krasnorosty. Pojawił się wraz z krasnorostami i zniknął również z nimi. Jeśli oczywiście widzieliśmy to samo :)
Mniej więcej coś takiego, tyle, że u mnie było na korzeniach.
Obrazek

Z innych czerwonych glonów to jeszcze mogą być krasnorosty Hildenbrandtia rivularis.

Awatar użytkownika
krzych0062

diquan pisze:Jeśli oczywiście widzieliśmy to samo :)
Mniej więcej coś takiego,
Niestety, ale to nie ten glon...zatem widzieliśmy inny gatunek ;-) Trochę przejrzałem relację kocana i znalazłem tego, o którym mówiłem. Można go zobaczyć w zbiorniku 13 Australia-jest dobrze widoczny na kamieniach, a także na fotce zbiorników 12 i 27. Tu jednak trzeba się przyjrzeć dokładnie. A ww fotografie zbiorników z Ogrodu we Wrocku można znaleźć w tej relacji Andrzeja:
http://www.akwa-mania.mud.pl/wystawy/km ... w2011.html

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Co do zielenic o innych kolorach to zdarzają również czerwone jak np Chlamydomonas nivalis ale jest to zielenica związana z lodowcami. Generalnie jeśli chodzi o zielenice w innych kolorach to mogą to być jedynie formy jednokomórkowe i najczęściej inny kolor związany jest ze specyficznymi warunkami świetlnymi. Jeśli chodzi o zdjęcia zbiornika 13 to prawdopodobnie jest to wyżej wspomniany krasnorost Hildenbrandtia rivularis.
Obrazek

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu i spytać się czy mieliście do czynienia z tym glonem i jak go zwalczyliście,bo ja 1,5 miesiąca z tym walczę bez rezultatów.
Z identyfikacji na RA wynika,że są to brunatnice i mają miejsce w zbiornikach o niedoborze oświetlenia.

Ph 6,8

Dwie konfiguracje zawartości pierwiastków:

PO4 - 0,25 / NO3 - 5
PO4 0,50 / NO3 - 10

Na jałowej wodzie również ma,to miejsce.

Oświetlenie:

0.73W/L również w różnych konfiguracjach czasowych od 7 godzin do 11 godzin

Najintensywniejsze przyrosty są po nocy.

Obrazek

Obrazek
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”