neritiny zebry wyszły z akwarium

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojtekr

neritiny zebry wyszły z akwarium

Post autor: wojtekr »

No właśnie, wyszły mi dwa ślimaczki z akwarium zamkniętego, czyli jedyna droga, to tam, gdzie klapa ma wycięcie na przewody od filtra i grzałki.

Nie wiem, kiedy wyszły, dzisiaj je znalazłem pod szafką i wrzuciłem zaraz do wody, ale raczej marne szanse, że się odratują.

Co w tym dziwnego, a no to, że w dwóch pozostałych akwariach, które są otwarte też mam te neritiny i nigdy nie wyszły. To dlaczego wyszły z zamkniętego? Może ucieczka przed helenkami?

Macie może doświadczenia z wychodzącymi ślimakami? Czy taka jest ich natura po prostu, czy uciekają od nieodpowiednich warunków?

Wojtek

lopuch

Post autor: lopuch »

U mnie lubily wychodzic na poczatku z otwartego akwarium a obecnie mam w nim dodatkowo 10 helenek i nie wychodza wiec moze cos w warunkach im nie odpowiada (tylko przypuszczenie).

king
Kontakt:

Post autor: king »

taka ich natura neretiny z zamkniętym operkulum potrafią ok 2-3 miesięcy bez wody dać radę :-P
Sam znajdowałem je w dziwnych miejscach np. pod piwnicą sąsiada spod 11 :evil: co dziwne bo hodowlę mam niezły kawałek od domu będzie z 700metrów (na ślimacze dwa lata świetlne):)

Awatar użytkownika
mario150375

Post autor: mario150375 »

To ja może podepnę się do tematu.
Dzisiaj zauważyłem dziwną rzecz u Netriny. W akwa mam trzy sztuki. We wtorek zauważyłem, że przechadzają się tylko dwie. Pomyślałem, że jedna uległa wreszcie helenkom i zostawiłem temat do najbliższej podmiany - wtedy zamierzałem znaleźć skorupkę...
Dzisiaj szukając tej skorupy podniosłem kamień i ze zdziwieniem znalazłem swoją zgubę - która o dziwo ożyła... po tygodniu przebywania pod kamieniem (wtedy ją przycisnąłem :oops:.....).
Tylko czy ja miałem taki fart czy jest to u Netrin normalne - miał ktoś z Was podobne zdarzenie?

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

neritina potrafi wytrzymać tydzień po za akwarium :P więc pod kamieniem to chyba pikuś :P
Co by tu napisać... :-P

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”