Zbrojnik złoty choroba płetw oraz skóry

ODPOWIEDZ
Kubarr

Zbrojnik złoty choroba płetw oraz skóry

Post autor: Kubarr »

Witam zwracam się z prośbą o pomoc w diagnozie oraz sposobach leczenia choroby, która dotknęła moją samiczkę zbrojnika złotego. Na zamieszczonym zdjęciu starałem się jak najdokłądniej ukazać wszystkie zewnętrzne objawy choroby. Jak widać dramatyczny uszczerbek wraz z raną wystąpił na grzbiecie ryby oraz na płetwie ogonowej. Zaznaczam że w akwarium wszystkie parametry twardość oraz poziom pierwiastków jest w normie, na bieżąco monitorowany. Akwarium w pełni dojrzałe założone wiosną zeszłego roku. Do tej pory nie miałem problemów z żadnymi chorobami. . Dziękuje za poświęcony mi czas oraz wszelką okazaną pomoc. Link do zdjęciaObrazek
Ostatnio zmieniony 2012-01-10, 22:20 przez Kubarr, łącznie zmieniany 1 raz.
kubaros

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

co prócz tej ryby pływa w akwarium?? widzę skalara i innego zbrojnika, nie ma gdzieś samca pilnującego ikry??
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Jaki litraż, obsada ryb, jakie podmiany wody-częstotliwość i ilość, jakie karmienie ryb?..i podaj te parametry"w normie".Wygląda na martwicę płetw-fin rot, a ta choroba występuje z reguły na skutek złych warunków panujących w akwarium.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Kubarr

Post autor: Kubarr »

Witam. Jeśli chodzi o litraż jest to klasyczny prostokątny zbiornik 240l. Podmiana wody raz w tygodniu w ilości 20%/25%. Temperatura 26 stopni.
Obsada na dzień dzisiejszy:

-4 dorosłe skalary (jedna dobrana para)
-6 młodych bocji wspaniałych
-2 zbrojniki złote (samiec + samica z którą właśnie mam problem)
-1 zbrojnik Plecostomus gold
-4 piskorki
-2 kosiarki

Parametry:

pH - 7
gH - 15
KH - 7
NO2 - 0.0 - 0.2 mg/l
NH3, NH4 - 0.2-0.3 mg/l
NO3 - 15-20 mg/l
PO4 - troche ponad 1 mg/l

Wszystkie dane jakimi dysponuję na obecną chwilę. Jeśli chodzi o pokarm zbrojniki głównie karmione są pokarmem balastowym, ale również do dyspozycji mają dwa duże korzenie więc błonnika nie powinno im zabraknąć.

Parę zbrojników złotych zakupiłem około 2 miesięcy temu przeszły bezproblemowo kwarantanne i dopiero tydzień temu zauwarzyłem widoczne zmiany. Niestety wcześniej nie miałem dość czasu aby się tą sprawą zając.
kubaros

marcin323

Post autor: marcin323 »

Witam.
Poszukuję lekarstwa o nazwie TETRA CYKLINA. Niestety pytanie w aptekach lub u weterynarza nie przyniosło skutków. Czy ktoś z was wie gdzie to można nabyć?
Dodam że jedna z samic zbrojnika też miała podobne rany po tarle i ledwo ja odratowałem ale niestety lekarstwo się skończyło i są problemy z kupnem.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2012-01-13, 21:21 przez marcin323, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Choroby, Leczenie i Zapobieganie”